Šeliga chce Kováčika zbaviť funkcie, žiada o kontrolu previerky

TA3 TASR
26.10.2020 11:46

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga podal podnet na Národný bezpečnostný úrad SR, aby preveril bezpečnostnú previerku obvineného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Špeciálny prokurátor musí podľa neho prísť o bezpečnostnú previerku a musí skončiť na svojom poste. Človek, ktorý je vo väzbe, nemôže mať podľa Šeligu bezpečnostnú previerku.

Zrušenie bezpečnostnej previerky nie je podľa neho samoúčelné. "Ak Dušanovi K. zrušia bezpečnostnú previerku, prestane spĺňať zákonné predpoklady na funkciu špeciálneho prokurátora, a tým pádom o túto funkciu príde. Dušan K. sa nechce vzdať svojej funkcie, preto musíme konať a využiť všetky zákonné prostriedky na to, aby mu funkcia špeciálneho prokurátora zanikla," vyhlásil na sociálnej sieti. Zákon podľa neho hovorí, že ak špeciálny prokurátor previerku nemá, prichádza o svoju funkciu.

Šeliga pripomenul, že Dušana Kováčika viackrát vyzýval, aby sa funkcie špeciálneho prokurátora vzdal. "Evidentne nie je slobodný a stále sa tejto funkcie 'musí' držať," dodal. Dušan Kováčik musí byť podľa neho príslušnými orgánmi urýchlene opätovne preverený. "Neviem si predstaviť, že by človek, obvinený a podozrivý z takejto trestnej činnosti a ktorého súd zobral do vyšetrovacej väzby, mal aj naďalej prístup k prísne tajným informáciám a štát k nemu pristupoval ako k osobe bezpečnostne spoľahlivej," zdôraznil Šeliga.

Obvinený špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bude spolu s bývalým vysokým policajným funkcionárom Norbertom Pakšim väzobne stíhaný. Rozhodla o tom v nedeľu sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Obaja sú obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu prijímania úplatku či zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok