Kováčik ide do väzby. Už nebude kaziť morálku, reaguje premiér

TA3 SITA
26.10.2020 06:57

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku poslala za mreže špeciálneho prokurátora Dušan Kováčika, ten sa proti verdiktu odvolal. Posledné slovo bude mať Najvyšší súd. Rovnaké rozhodnutie prijala aj v prípade bývalého vysokého policajného funkcionára Norberta Pakšiho.

Kováčik podal sťažnosť

Obaja sú obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iných skutkov. Dôvodom väzby je u obvineného Dušana Kováčika obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, v prípade obvineného Norberta Pakšiho je to obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

„Súd neprijal peňažnú záruku ponúknutú manželkou obvineného Dušana K. a ani jeho písomný sľub. Súd súčasne rozhodol, že ani u jedného z obvinených nie je možné dosiahnuť účel väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ uzavrela Kudjaková s tým, že obvinený Dušan Kováčik podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd. Rozhodnutie o vzatí do väzby je u obvineného Norberta Pakšiho právoplatné.

Matovič: Nedodržal morálne opatrenia

Na zadržanie reagoval aj premiér Igor Matovič, podľa neho zadržaný špeciálny prokurátor nedodržal morálne opatrenia, neprešiel testom a dostal zákaz vychádzania. „A putuje do dlhodobej karantény, aby už nekazil morálku iných. Nebuď ako Duško, buď zodpovedný,” uviedol premiér.

Stíhanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je podľa ministerky Veroniky Remišovej vizitkou toho, ako bola na Slovensku riadená spravodlivosť. „Ukazuje sa, že prokuratúra ani polícia nestíhala a nevyšetrovala, pretože nedotknuteľných mala chrániť silná sieť tých, ktorí mali právo a spravodlivosť strážiť,“ komentovala.

Obvineného Dušana Kováčika zadržala Národná kriminálna agentúra vo štvrtok 22. októbra. Neskôr polícia oznámila, že zadržaný čelí obvineniam z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Počas akcie NAKA zadržala aj policajného funkcionára Norberta Pakšiho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok