Čaputová prehovorila o veľkom testovaní. Trvá na dobrovoľnosti

TA3 TASR
20.10.2020 16:36

Za účasti prezidentky sa zišla bezpečnostná rada, ktorá rokovala o téme číslo jedna - veľkom testovaní národa na koronavírus. Premiér má z rokovania "dobrý pocit", vyjadrila sa k nemu aj hlava štátu. Zuzana Čaputová trvá na tom, že testovanie má byť dobrovoľné. Má slovo ministra zdravotníctva, že zdravotná starostlivosť v nemocniciach nebude ohrozená.

Zodpovedali vraj všetky otázky

V koalícii je jednoznačná podpora pre dobrovoľný systém plošného testovania na ochorenie COVID-19 s tým, že ten, kto sa na ňom nezúčastní, bude musieť ostať v desaťdňovej karanténe. Po zasadnutí bezpečnostnej rady to uviedol predseda vlády Igor Matovič, ktorý zároveň oznámil, že o zamýšľanom systéme informovali prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá sa na rokovaní zúčastnila.

"Myslím, že sme zodpovedali podrobne a dostatočne všetky otázky pani prezidentky,"
povedal Matovič, ktorý má spolu so svojimi ministrami z rokovania "veľmi dobrý pocit".
Minister obrany Jaroslav Naď uistil, že počet nezodpovedaných otázok okolo organizácie plošného testovanie je malý. "O všetkých súvislostiach zodpovedne komunikujeme so strešnými organizáciami samospráv, príslušnými ministerstvami i regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ povedal.

Zuzana Čaputová po rokovaní BR: "Potrebovala som si doplniť informácie o plošnom testovaní. Príprava je pomerne detailná, ozbrojené sily potvrdzujú svoj vysoký kredit. Kľúčová je však aj spolupráca s miestnymi samosprávami, ktoré nemajú dosť informácií."

Odmietol výhrady, že by ministerstvo obrany či vláda nekomunikovali so starostami. "Videl som množstvo dezinformácií na sociálnych sieťach, že sa zbavujeme zodpovednosti na úkor samospráv, nie je to pravda,"zdôraznil. Armáda má podľa jeho slov zabezpečiť aj dezinfekčné prostriedky, povedal tiež, že ľudia, ktorých zabezpečí samospráva, budú dostávať za jeden deň odmenu 50 eur.

Čaputová: Sankcie neznamenajú dobrovoľnosť

O výsledkoch rokovania bezpečnostnej rady informovala na tlačovej besede aj prezidentka Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že aj naďalej je za dobrovoľné plošné testovanie. Myslí si, že ak bude niekto sankcionovaný za neúčasť na plošnom testovaní, tak to neznamená dobrovoľnosť.

Zuzana Čaputová: "Myslím si, že testovanie má byť dobrovoľné. Mám slovo ministra zdravotníctva, že testovanie neohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemocniciach."

Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadaní súladu ústavného riešenia. "Dobrovoľnosť nie je sankcionovateľnosť," podotkla. Prezidentka potvrdila, že príprava Ozbrojených síl SR na plošné testovanie obyvateľov je pomerne detailná. "Tak ako majú OS SR vysoký kredit, tak ho potvrdzujú aj v rámci tejto prípravy, myslia na každý detail a verím, že sa im všetky úlohy podarí zrealizovať," skonštatovala. Poukázala tiež na to, že samosprávy nemajú dostatok faktov a informácií o operácii. Vláda situáciu podľa Čaputovej rieši.

"Nielen ja, ale aj ostatní očakávame, ako úspešne a s akými výzvami prebehne pilotné testovanie. Bude to dôležitý ukazovateľ toho, ako sme schopní zabezpečiť celoplošné testovanie," poznamenala Čaputová. Hrozby, ktoré vychádzajú z plošného testovania, si kompetentné osoby uvedomujú a snažia sa ich manažovať, tvrdí hlava štátu.

Jednou z pozitívnych odpovedí, ktoré dostala, je, že nebude ohrozený a zobratý personál z nemocníc. Minister zdravotníctva Marek Krajčí prezidentku ubezpečil, že celý projekt neohrozí starostlivosť v nemocniciach. "Myslím, že príležitosť dať sa otestovať využijú predovšetkým ľudia, ktorí sa necítia dobre, majú príznaky, alebo ľudia, ktorí prichádzajú do kontaktu s množstvom iných ľudí a majú v tomto rizikové povolanie," uzavrela Čaputová.

Pomôcť chcú tisíce ľudí

Predseda vlády Igor Matovič odmietol pochybnosti, že plošné testovanie zlyhá na nedostatku ľudí, ktorí sa neprihlásia ako dobrovoľníci. "V každom tíme na odbernom mieste bude osem ľudí, ak k nim prídu dobrovoľníci, bude to fajn, ale na nich to nestojí," uviedol. Minister zdravotníctva Marek Krajčí dodal, že na výzvu pre zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt i študentov ošetrovateľstva, aby sa prihlásili pomôcť pri testovaní, sa už zaregistrovalo 2600 záujemcov. "Verím, že čísla budú ešte rásť," dodal.

Vláda v nedeľu poverila Ozbrojené sily SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. Ako priblížil minister obrany, pôjde o operačnú misiu s názvom Spoločná zodpovednosť. Uviedol, že plánujú nasadiť všetkých disponibilných vojakov, policajtov a hasičov. Aktuálne informácie o testovaní aj formuláre pre záujemcov budú sprístupnené aj na webovej stránke, ktorú pripravuje Ministerstvo obrany SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok