Ako to bude s megatestovaním. Hľadajú 20 000 zdravotníkov

TA3 SITA TASR
20.10.2020 11:28

Vláda prichádza s víziou, ako zastaviť "mor" na Slovensku predtým, ako dôjde ku kolapsu našich nemocníc - ide o obrovské testovanie národa, ktoré sa začína už tento víkend na Orave. Na takúto obrovskú operáciu však bude treba množstvo zdravotníkov. Na stránke korona.gov.sk už spustili formulár, prostredníctvom ktorého sa zdravotníci, ale aj študenti lekárskych fakúlt vyšších ročníkov, môžu zapojiť.

Potrebujeme asi 20 000 zdravotníkov

Minister zdravotníctva Marek Krajčí požiadal zdravotníkov, aby pri celoplošnom testovaní pomohli. Potrební budú už cez najbližší víkend pri pilotnom testovaní v okresoch Dolný Kubín a Bardejov. "Ďalšie dva víkendy po sebe budeme potrebovať zdravotníkov po celom Slovensku," povedal Krajčí. Vo formulári na korona.gov.sk je špecifikované, ktoré zdravotnícke povolania môžu vykonávať odber a ktoré môžu testy vyhodnocovať. Zdravotníci, ktorí sa prihlásia, si zatiaľ môžu vybrať aj to, v akom okrese chcú pomôcť.

Podľa premiéra Igora Matoviča potrebujeme zdravotníkov do 5000 odberných miest. Ideál by bol na testovanie získať asi 20 000 zdravotníkov. Účasť bude odmeňovaná sumou sedem eur na hodinu plus rizikový príplatok 20 eur za jeden pozitívny prípad. Testovanie bude pravdepodobne dobrovoľné, ale ľudia, ktorí test nepodstúpia, budú nasledujúcich 10 dní v karanténe. Krajčí sa ako lekár do testovania tiež zapojí, bude súčasťou odberového tímu.

Kto sa môže zapojiť do testovania:

-zdravotnícki pracovníci
-študenti zdravotných povolaní vo vyšších ročníkoch

Formulár nájdete na tomto mieste.

Krajčí vyslovil úprimnú sústrasť rodine Rastislava Meleka, ktorý po ťažkom boji s Covidom-19 skonal v ružomberskej nemocnici. Ide o prvého lekára, ktorý sa stal na Slovensku obeťou pandémie. Veľký projekt testovania národa pre jeho náročnosť prirovnal k Slovenskému národnému povstaniu.

Testovať sa môžu všetci, imobilní sa nemusia

Celoplošné testovanie sa má realizovať od piatka do nedele. Testy bude vykonávať iba zdravotnícky personál. Otestovať sa môžu všetci vrátane detí od desať rokov. Imobilných testovať nebudú. Výsledok dostanú občania v zalepenej obálke do 30 minút. V prípade pozitívneho testu im dajú presné pokyny a pôjdu do domácej karantény. Na sociálnej sieti o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď.

Marek Krajčí: "Na Slovensku máme približne 88-tisícovú armádu zdravotníckych pracovníkov. Verím, že sa nájde 20-tisíc z nich, ktorí môžu pomôcť."

Ak to podmienky dovolia, testovať sa bude v exteriéri. Ak nie, pôjde podľa ministra o vetrané priestory so zabezpečením adekvátnej dezinfekcie a ochranných pomôcok. "Vojačky a vojaci sú už v jednotlivých regiónoch, prišli na okresné úrady spolu s hygienikom a príslušníkom Policajného zboru. Prezerajú si vhodnosť priestorov a komunikujú o ďalších logistických veciach," priblížil Naď.

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto, nie je potrebné vracať sa na miesto bydliska. Nemocnice budú testovať svoj personál a pacientov. Samostatne sa uskutoční aj testovanie v domovoch sociálnych služieb. Otestovaní budú aj vojaci a všetci v tímoch. Prvé testovanie sa má zrealizovať tento víkend v Bardejove, Tvrdošíne, Dolnom Kubíne a Námestove. Podľa ministra tam zriadia 235 odberných miest.

Vláda v nedeľu poverila ozbrojené sily prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. Ako priblížil minister obrany, pôjde o operačnú misiu s názvom Spoločná zodpovednosť. Uviedol, že plánujú nasadiť všetkých disponibilných vojakov, policajtov a hasičov.

Prvé testovanie sa má zrealizovať tento víkend v Bardejove, Tvrdošíne, Dolnom Kubíne a Námestove. Zriadia tam 235 odberných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok