Nemocnice začali povolávať do služby ambulantných lekárov

TA3 SITA
16.10.2020 13:51

Niektoré nemocnice začali povolávať do služby už aj ambulantných lekárov, informovala o tom na tlačovom brífingu Slovenská lekárska komora.

Vadí im komunikácia a nedostatok informácií

Slovenská lekárska komora vyzýva ministerstvo zdravotníctva, aby predložilo realizačný plán týkajúci sa mobilizácie ambulantných lekárov. Na tlačovej besede to vyhlásil jej prezident Marian Kollár. Ako prvá začala podľa komory povolávať ambulantných lekárov Všeobecná nemocnica s poliklinikou Lučenec n.o., vzhľadom na vývoj situácie ju však podľa všetkého budú nasledovať ďalšie zariadenia. "Nič iné nám nevychádza, iba to, že tento scenár mobilizácie ambulantných lekárov bude pokračovať," uviedol Kollár. Ako zdôraznil, tí túto povinnosť neodmietajú a nespochybňujú, prekáža im však nedostatok informácií a slabá komunikácia zo strany rezortu zdravotníctva.

Ako prvá pristúpila k povolávaniu ambulatných lekárov Nemocnica s poliklinikou v Lučenci, informoval prezident SLK Marián Kollár. "Personálna situácia v mnohých nemocniciach začína byť vážna až kritická, chýbajú nielen lekári, ale aj ostatní zdravotnícki pracovníci," vysvetlil.

Lekári nevedia, aký bude výkon ich práce, otázne je, ak lekára povolajú na výkon takej práce, ktorá nesúvisí s jeho špecializáciou, ale aj, čo bude s ambulanciou a pacientmi dotknutého lekára a aké bude financovanie. "Na niektoré otázky odpovede vieme, na niektoré, bohužiaľ, odpovede nepoznáme," skonštatoval prezident komory. Obáva sa pritom možnej paniky, keď lekári nebudú vedieť, ako majú postupovať a pacienti, kde vyhľadať dostupnú zdravotnú starostlivosť. "My nesmieme preťažiť nemocnice tým, že nezabezpečeníme ambulantnú starostlivosť,"upozornil. To by bol podľa Kollára začiatok "apokalypsy". Tých pacientov, ktorí si nevyžadujú ústavnú zdravotnú starostlivosť, je nutné riešiť v ambulanciách.

Minister reagoval

Slovenská lekárska komora opätovne vyzvala Ministerstvo zdravotníctva SR na užšiu spoluprácu a ponúkla mu svoje odborné kapacity pri riešení aktuálneho stavu. Podľa Kollára štát v lete "zaspal" a situácia je vážna. Zdôraznil, že momentálne je nutné zabezpečiť činnosť veľkých zdravotníckych zariadení. "Nemôžeme si dovoliť vyblokovať koncové nemocnie," skonštatoval. Tie totiž zabezpečujú aj vysokošpecializovanú zdravotnú starostlivosť, preto považuje za správne, aby sa niektorí pacienti infikovaní koronavírusom presúvali aj do menších regionálnych nemocníc.

"Pokiaľ sa v rámci núdzového stavu presunie zdravotnícky pracovník z jedného miesta na druhé, ide o mobilizáciu tohto pracovníka a v tomto prípade mu platí náhrada. Štát mu musí zaplatiť náhradu jeho mzdy, ktorá mu patrí," reagoval neskôr na tlačovej konferencii Krajčí s tým, že bude rokovať s ministerstvom financií aj s premiérom Igorom Matovičom, aby všetci takíto lekári dostali ďalšie odmeny.

Postupne sa podľa Krajčího budú musieť reprofilizovať aj poskytovatelia ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Mobilizovaní by mali byť najprv lekári – špecialisti, a nie všeobecní lekári, ktorí môžu pacientov zachytiť vo svojich ambulanciách a pokiaľ sa to dá, liečiť ich doma.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok