Ešte hrozivejšie čísla. Pribudlo 11 úmrtí a rekordný počet prípadov

TA3 TASR SITA ČTK
16.10.2020 19:00

Prekonali sme ďalšiu hranicu v počte nových prípadov, za uplynulý deň ich pribudlo 2075. Pribudlo aj 11 úmrtí. Najhoršia situácia je stále v Žilinskom kraji. Nedostatok zamestnancov hlási bardejovská nemocnica, nemocnice v Poprade a Lučenci majú desiatky nakazených zdravotníkov. Česko už druhý deň po sebe hlási takmer 10 000 nových prípadov. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Rozpočtový schodok Spojených štátov v uplynulom fiškálnom roku 2020, ktorý sa skončil 30. septembra, sa v porovnaní s vlaňajšom strojnásobil a dosiahol nové rekordné maximum. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá znížila príjmy a nafúkla výdavky.

Rozpočtový deficit v uplynulom fiškálnom roku stúpol o 218 % na rekordných 3,1 bilióna USD (2,64 bilióna eur), uviedla americká vláda. Na porovnanie, v predchádzajúcom fiškálnom roku 2019 dosiahol schodok 984 miliárd USD. Doterajší rekordný deficit z roku 2019 predstavoval 1,4 miliardy USD.

0:20 Český prezident Miloš Zeman sa v zmierlivom duchu prihovoril z televíznych obrazoviek k národu. Bol to od jari jeho druhý mimoriadny prejav v priebehu koronavírusovej epidémie. Informoval o tom webový spravodajský portál Novinky. "Sme v situácii, keď naši zdravotníci bojujú o ľudské životy, a ja by som im chcel vyjadriť úctu, obdiv a poďakovanie," povedal. "Máme k dispozícii len jednu jedinú zbraň, pretože vakcína ešte neexistuje. Touto zbraňou je malý kúsok látky, ktorý si dávame na tvár a ktorý nás chráni pred nákazou a naopak my chránime druhých," vyhlásil prezident.

"Nenechajte si túto zbraň vyraziť z ruky. Nenechajte sa zviesť ľuďmi, ktorí síce o epidémii vôbec nič nevedia, ale pre mediálnu pozornosť sú ochotní hovoriť veci, ktoré poškodzujú našu spoločnosť," vyzval.

Zeman v tejto súvislosti spomenul takzvaných "antirúškarov". Podľa prezidenta je potrebné veriť odborníkom, pričom menovite spomenul ministra zdravotníctva Romana Prymulu, ktorého označil za víťaza nad prvou vlnou koronavírusovej pandémie.

0:00 Spojené štáty prekročili počet osem miliónov potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Ukazujú to údaje poprednej americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa. Údaj 8.008.402 prípadov infekcie potvrdených testami je najvyšší na svete. India ako druhá v poradí zaznamenala celkovo 7,4 milióna prípadov nákazy a tretia Brazília 5,1 milióna.

Podľa univerzity zomrelo v USA na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom celkovo vyše 218.000 ľudí, čo je tiež najviac úmrtí na svete.

23:40 Na zápasoch profesionálnych futbalových súťaží v Belgicku bude môcť byť od 23. októbra maximálne 200 divákov. Opatrenie je jedno z nových nariadení, ktorými belgické úrady reagujú na rastúcu krivku infikovaných novým koronavírusom v krajine.

23:20 Situácia v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici je oproti niektorým ostatným nemocniciam na Slovensku stabilná. Na oddelení infektológie je obsadených 16 zo 45 lôžok a sú ešte voľné kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19. Uvádza to vedenie nemocnice na sociálnej sieti.

"Na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny sú hospitalizovaní traja pacienti, ktorých zdravotný stav si vyžaduje podporu dýchania. K dnešnému dňu je pozitívne testovaných 12 zamestnancov. Personálna situácia je v túto chvíľu zvládnuteľná," konštatuje nemocnica s tým, že zatiaľ je schopná zabezpečiť plánované operačné zákroky.

23:00 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:40 V Českej republike v piatok do 18.00 h potvrdili 5668 nových prípadov nákazy, čo je o 108 viac ako v rovnakom čase vo štvrtok. Vyplýva to z údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa v ČR novým koronavírusom nakazilo 154.675 ľudí, z ktorých 1272 nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 66.005 osôb. Momentálne je v Česku nakazených 87.398 ľudí, z toho 3120 je hospitalizovaných.

22:20 Francúzske ministerstvo zdravotníctva hlásilo 25.086 nových potvrdených prípadov za posledných 24 hodín. Je to menej oproti rekordnému počtu 30.621 prípadov vo štvrtok. Ministerstvo takisto hlásilo, že za posledných 24 hodín zomrelo v nemocniciach na infekciu koronavírusom 122 ľudí, pre porovnanie vo štvrtok ich bolo 88.

Ak sa pripočítajú úmrtia v domovoch dôchodcov, ktoré sa často hlásia vždy naraz za niekoľko dní, tak počet mŕtvych stúpol v piatok o 178. Francúzsko zaznamenalo od začiatku roka celkovo 834.770 prípadov infekcie a celkovo 33.303 úmrtí.

22:00 Vo Fortunaligových kluboch prebieha momentálne testovanie na COVID-19. Účastníci najvyššej futbalovej súťaže tak musia robiť pred každým zápasom. Aj v prípade niekoľkých pozitívnych testov by zápasy nemali byť ohrozené.

21:35 Belgicko zatvorí v pondelok všetky kaviarne a reštaurácie na štyri týždne, pretože sa snaží spomaliť prudký nárast ľudí nakazených koronavírusom. Opatrenie oznámil podpredseda vlády po zasadnutí krízového štábu belgického kabinetu.

Región hlavného mesta Brusel zaviedol podobné obmedzenia už minulý týždeň, ale piatkové oznámenie znamená, že sa budú týkať celého Belgicka.

21:10 Ministerka kultúry Natália Milanová uistila prezidentku Zuzanu Čaputovú, že podmienky čerpania pomoci budú jednoduché, nebudú vylučovať z pomoci tých, ktorým pre výpadok príjmov vznikli nedoplatky na daniach alebo odvodoch, a ani tých, ktorí majú súbeh viacerých činností.

20:45 Celkový počet hlásených úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom prekonal na celom svete hranicu 1,1 milióna, vyplýva z bilancie agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov Hlásených je najmenej 1.100.056 úmrtí z 38.997.267 prípadov. Takmer každé piate úmrtie bolo v USA, najviac postihnutej krajine, ktorá má 217.798 úmrtí a 7.985.356 prípadov nákazy.

Za USA nasledujú v počte obetí Brazília (152.460 úmrtí, 5.169.386 prípadov nákazy), India (112.161 úmrtí, 7.370.468 prípadov), Mexiko (85.285 úmrtí, 834.910 prípadov) a Spojené kráľovstvo (43.293 úmrtí, 673.622 prípadov).

20:20 Ministerstvo obrany nateraz v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s ochorením COVID-19 pracuje s viacerými operačnými plánmi. Jedným z nich je aj Izolátor, ktorý počíta s poľnou nemocnicou a izoláciou až do 1500 pacientov s novým koronavírusom v priestoroch Centra výcviku Lešť. V piatok to uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

19:55 Firma Pfizer Inc. nemôže požiadať o núdzové schválenie svojej vakcíny proti COVID-19 skôr ako v treťom novembrovom týždni a urobiť to môže len vtedy, ak všetko pôjde dobre. Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Albert Bourla.

Hoci americký prezident Donald Trump opakuje sľuby, že vakcína bude k dispozícii pred dňom prezidentských volieb, vedci upozorňujú, že nie je pravdepodobné, aby údaje ukazujúce, či vakcína naozaj funguje, prišli skôr ako v novembri alebo decembri.

19:30 Pozrite si brífing predsedu vlády Igora Matoviča, po návrate zo sumitu EÚ. Hovoril o brexite, klimatickej kríze i pandemickej situácii.

19:05 Americký Národný zdravotnícky inštitút spúšťa novú štúdiu, v rámci ktorej bude testovať tri liečivá na utlmenie nadmernej reakcie imunitného systému, ktorá môže spôsobiť vážne ochorenie alebo smrť u ľudí s COVID-19. Do štúdie sa zapojí 2 100 hospitalizovaných dospelých z USA a Latinskej Ameriky s miernym alebo vážnym priebehom ochorenia. Všetci dostanú antivirotikum remdesivir a jedno z troch "imunomodulačných liečiv" alebo placebo.

18:56 Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že na Slovensku pribudlo 11 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Spolu tak evidujeme už 82 úmrtí na toto ochorenie, informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Fakultná nemocnica v Nitre má štyri nové úmrtia s diagnózou COVID-19, ďalšie tri Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach, dve Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok, po jednej Univerzitná nemocnica Bratislava a Univerzitná nemocnica Martin.

18:55 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva, Mareka Krajčího a hlavného hygienika, Jána Mikasa. Spolu s prezidentom Slovenskej spoločnosti infektológov Pavlom Jarčuškom a štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva Petrom Stachurasom sa vyjadrili k aktuálnej epidemiologickej situácii.

18:40 Fakulta výtvarných umení a Fakulta múzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici prechádzajú od budúceho týždňa na dištančnú metódu výučby, informovala Marta Holécyová, asistentka prorektorov banskobystrickej AU s tým, že v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou o tom rozhodol ich krízový štáb, aby chránil študentov, pedagógov i zamestnancov. Rozhodnutie platí do odvolania.

18:15 Premiér sa vrátil zo summitu EÚ a na záver padla otázka aj o údajnom plošnom testovaní.

17:50 Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala s prezidentkou Švajčiarska Simonettou Sommarugovou. Budúci týždeň sa mali osobne stretnúť na štátnej návšteve vo Švajčiarsku, avšak slovenská hlava štátu cestu zrušila. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Aktuálna situácia to nedovoľuje, návšteva by zároveň predstavovala zbytočné ohrozenie oboch delegácií. Súčasťou tej našej mali byť aj predstavitelia viacerých firiem, vedci a vedkyne," povedala Čaputová. Ako dodala, prezidentka jej rozhodnutie chápe. "Dohodli sme sa, že stretnutie odložíme na vhodnejší čas," uviedla Čaputová.

17:25 Slovenská národná galéria je aj za prísnych pandemických opatrení naďalej otvorená pre verejnosť. "Podujatia k výstavám sme, žiaľ, museli zrušiť alebo presunúť, návštevu galérie si však aj naďalej viete vychutnať v bezpečí a pohodlí," informuje SNG na svojej webstránke.

Vstup do galérie je podmienený správne nasadeným rúškom, dezinfekcia je v SNG zabezpečená na všetkých jej pracoviskách po celom Slovensku. "Veríme, že návštevou galérie si oddýchnete a podporíte kultúru, ktorá to v týchto časoch naozaj potrebuje," uvádza galéria na svojej stránke.

17:00 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok z dôvodu koronavírusovej pandémie zrušila summit lídrov Európskej únie v Berlíne, na ktorom mali diskutovať o vzťahoch EÚ s Čínou. Podujatie sa malo pôvodne konať 16. novembra.

16:50 Hygienici zaznamenali v jednej z odevných firiem v Bánovciach nad Bebravou 62 zamestnancov s pozitívnym testom na nový koronavírus. Spoločnosť prerušila prevádzku, testovanie čaká i ďalších pracovníkov, informovala trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková. "K piatku je pozitívnych zatiaľ 62 zo 110 testovaných zamestnancov. Celkovo vo firme pracuje 500 ľudí," uviedla Bučková.

16:41 Európska komisia zverejnila mapu, ktorá uľahčuje orientáciu v cestovných opatreniach a klasifikuje jednotlivé regióny podľa lokálnej epidemiologickej situácie.

16:36 Detskí lekári z Martina sa rozhodli zabojovať s verejnou mienkou. Hromadne sa zaočkovali proti chrípke. Slovensko patrí medzi krajiny, kde je o túto formu prevencie mimoriadne nízky záujem. Prejavilo sa to nedostatkom vakcín, ktoré sú na trhu nedostupné už niekoľko týždňov.

16:32 Minister informoval o dôležitých číslach. "14-denná incidencia stúpla zo 163 na 269, hospitalizovaní z 324 na 464, počty kriticky chorých v našich nemocniciach, je taktiež viac, najmä na pľúcnej ventilácii prípady stúpli z 26 na 51, čo je výrazný nárast, 7-denný priemer prípadov narástol zo 756 na 1341," oznámil Krajčí.

16:20 Situácia v Česku je podľa Krajčího "veľmi vážna, najhoršia v Európe", dobre na tom však nie sú ani Poľsko, Maďarsko a Rakúsko. Krajčí ukázal graf, ktorý porovnáva SR a ČR. Krivka, ktorá hovorí o náraste prípadov na Slovensku, žiaľ, úplne kopíruje tú českú.

16:18 Mobilita podľa Kračího išla dole, evidujeme pokles cestovania v hromadnej doprave, je to až mínus 39 percent, chôdza je mínus 16 percent. "Toto sú údaje, ktoré by nám mali postupne tlačiť reprodukčné číslo koronavírusu nadol," konštatoval Krajčí.

16:16 Situácia je podľa Krajčího vážna a už nemá zmysel hovoriť o opatreniach na úrovni regiónov. Situácia je totiž komplikovaná na celom území Slovenska.

insta-screen-kpia_0a140371-ab2c-4e08.jpg

16:12 Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a hlavný hygienik SR Ján Mikas vystúpili na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemiologickej situácii v súvislosti s Covid-19.

15:52 Nemocnica Poprad má aktuálne 53 zdravotníkov, ktorí majú ochorenie Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že pozitívnych je 11 lekárov, 35 sestier a praktických sestier, aj sedem sanitárov.

15:50 Na pražskom výstavisku v Letňanoch začnú českí vojaci cez víkend stavať poľnú nemocnicu. Viaceré tamojšie zdravotnícke zariadenia sa už dostali na hranice možností, a tak pacientov s koronavírusom plánujú voziť aj do tohto improvizovaného strediska. K svojim limitom sa dostávajú aj niektoré nemocničné zariadenia na Slovensku. Čo bude nasledovať, keď sa situácia ešte zhorší? Opýtali sme sa ministra obrany, Jaroslava Naďa.

15:46 Hygienikom v okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica budú od budúceho týždňa pomáhať aj príslušníci Ozbrojených síl SR. Informovala o tom regionálna hygienička RÚVZ v Žiari nad Hronom Eva Striežová. „Na dohľadávaní kontaktov na RÚVZ aktuálne pracujú štyri pracovníčky oddelenia epidemiológie a dve zamestnankyne úradu z iného oddelenia,“ vysvetlila Striežová.

15:35 Minister hospodárstva Richard Sulík zverejnil na Facebooku odľahčené video, v ktorom predvádza dodržiavanie zásad ROR - rúška, odstup a ruky. "Nákup babičke noste len ku dverám, vynechajte návštevy starších a chorých, umývajte si ruky často a dôkladne, vyhnite sa dotykom a dodržujte odstupy, používajte dezinfekčné gély a hlavne: Rúška, rúška, rúška!" píše na Facebooku.

15:26 Šéfovia štátov a vlád Európskej únie sa na summite v Bruseli dohodli, že budú takmer každý týždeň organizovať videokonferencie zamerané na koordináciu vnútroštátnych opatrení proti pandémii ochorenia Covid-19. Dôvodom je prudký nárast nových prípadov nákazy v Európe. Predseda Európskej rady Charles Michel vo svojom prejave po skončení dvojdňového summitu pripomenul, že lídri mali "intenzívne debaty" o situácii spojenej s Covid-19.

15:22 Univerzitná nemocnica Martin zvýšila dennú kapacitu mobilného odberového miesta na testovanie ochorenia Covid-19 na 200 testov. Aktuálne fungujú dva samostatné odberové tímy a testuje sa šesť dní v týždni.

15:15 Spolu 48 zdravotníkom Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci potvrdili ochorenie Covid-19. Povedal to jej riaditeľ Július Höffer, podľa ktorého je medzi nimi 14 lekárov a 32 sestier.

14:45 Medzi 33 úmrtiami súvisiacimi s ochorením Covid-19 za posledný deň v Maďarsku evidujú aj doposiaľ najmladšiu obeť. Je ňou 20-ročný pacient, ktorý podľa šéfky Úradu štátnej zdravotnej služby Cecílie Müllerovej mal veľmi vážne ochorenie s mimoriadne rýchlym vývojom. Müllerová v piatok po rokovaní operačného štábu uviedla, že všetkých 33 zosnulých trpelo ochoreniami, u ktorých nákaza novým druhom koronavírusu urýchlila úmrtie.

14:32 Francúzsko zaznamenalo po prvý raz viac ako 30-tisíc pozitívnych testov za jeden deň. Situácia v krajine sa zhoršuje a do platnosti vstúpilo viacero opatrení. Cestovanie medzi regiónmi však ešte nie je obmedzené.

14:24 Pozrite si brífing Slovenskej lekárskej komory. Prezident SLK, Marian Kollár a právny zástupca SLK, Zdenko Seneši hovorili o povolávaní ambulantných lekárov do nemocníc. Uviedli, že komunikácia s ministrom zdravotníctva, Marekom Krajčím, je nedostatočná.

14:13 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín 933 nových prípadov koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o výrazný pokles v porovnaní s predchádzajúcim dňom, keď pribudlo rekordných 1552 infikovaných. Najviac nakazených hlásia spolkové krajiny Horné Rakúsko (238), Viedeň (230) a Tirolsko (206). Rakúsko eviduje 881 úmrtí. Aktuálne je koronavírusom nakazených 12 924 ľudí.

13:52 Základné školy v pôsobnosti mesta Bardejov ostávajú v režime dištančného vzdelávania. O uzavretí materských škôl radnica nateraz neuvažuje. Formou videokonferencie rokoval v piatok v Bardejove mestský krízový štáb.

13:41 Ako prvá pristúpila k povolávaniu ambulatných lekárov Nemocnica s poliklinikou v Lučenci, informoval Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. "Personálna situácia v mnohých nemocniciach začína byť vážna až kritická, chýbajú nielen lekári, ale aj ostatní zdravotnícki pracovníci," vysvetlil.

13:35 Niektoré nemocnice začali povolávať do služby už aj ambulantných lekárov, informovala o tom na tlačovom brífingu Slovenská lekárska komora.

13:28 V SR je pre nový koronavírus aktuálne 72 okresov v červenej fáze, v oranžovej je ich sedem. Zelený už nie je ani jeden. Vyplýva to zo semaforu, ktorý je zverejnený na webe korona.gov.sk.

mapka_c0a80401-83de-4f97.png

13:24 Novootvorený covidový pavilón Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku je plne funkčný, aktuálne je v ňom už viac ako desať pacientov. Do konca týždňa ich bude minimálne 25. Na sociálnej sieti o tom informuje minister obrany Jaroslav Naď.

13:20 O ukončení izolácie v súvislosti s ochorením Covid-19 rozhoduje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Trvať môže aj viac ako 20 dní. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva s tým, že v prípade závažného priebehu choroby sa môže izolácia predĺžiť.

13:16 Prvá vlna koronavírusu podnikateľov položila na kolená a pomoc štátu bola minimálna. Pokúsili sa to ustáť. Prišla však druhá vlna a štát opäť nariadil opatrenia. Pre tisíce slovenských živnostníkov a malých firiem môžu byť likvidačné. Ako vyzerá biznis a pomoc štátu v čase korony nám porozprávala podnikateľka, Katarína Feix.

13:13 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline potvrdili od začiatku októbra preventívnym testovaním ochorenie Covid-19 u 36 zdravotníckych i nezdravotníckych zamestnancov zo šiestich oddelení. Ďalších 30 zamestnancov je aktuálne v karanténe. Vo FNsP Žilina sa nepotvrdil prenos ochorenia zo zamestnanca na hospitalizovaných pacientov.

13:10 Rekordy v počte nových infikovaných pokračujú. Rusi hlásia vyše 15-tisíc prípadov ochorenia, čo je najviac od začiatku pandémie. Rekordných takmer 6-tisíc prípadov hlási aj Ukrajina. Vyše stovka pacientov ochoreniu podľahlo. Najhoršia situácia je v okolí hlavných miest.

13:05 Zvýšenie a rozšírenie príspevkov štátnej pomoci pomôže mnohým podnikom a ich zamestnancom prežiť. Tvrdia to najväčšie slovenské firmy, združené v Klube 500. Dodávajú ale, že mohla prísť skôr a navrhujú aj jej spravodlivejšie rozdelenie.

13:03 V Slovinsku začali v piatok platiť sprísnené karanténne opatrenia, ktoré majú zamedziť prudkému nárastu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Zakázané je okrem iného zhromažďovanie viac ako desať ľudí, pričom do práce môže spolu cestovať maximálne šesť osôb.

13:00 Policajti v Žiline narazili na množstvo ľudí, ktorí príkladne dodržiavali mimoriadne opatrenia, píše na Facebooku Polícia SR a poďakovala ľuďom za disciplinovanosť.

12:56 Pozrite si bližšie informácie o rekordnom náraste počtu nakazených za posledný deň. Údaje zdieľalo na Facebooku ministertsvo zdravotníctva.

12:45 V prípade podozrenia na Covid-19 alebo pri úzkom kontakte s pozitívnou osobou na toto ochorenie je potrebné zostať v domácej izolácii a sledovať svoj zdravotný stav, aby sa prípadné ochorenie nešírilo ďalej. Pripomína to Ministerstvo zdravotníctva SR. Ďalej je potrebné kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, a to telefonicky, mailom či SMS správou.

Následne je potrebné prihlásiť sa na testovanie prostredníctvom elektronického formuláru na webovej stránke www.korona.gov.sk, kde je potrebné vyplniť všetky polia v červenom rámčeku.

12:40 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyzval obyvateľov krajiny, aby si, vzhľadom na druhú vlnu pandémie, neplánovali počas nadchádzajúcej zimy lyžovačky v zahraničí. Orbán vyhlásil, že šírenie nákazy v európskych krajinách narastá a zrejme to tak bude aj v nasledujúcich mesiacoch. Európa bude podľa neho preto čeliť ťažkej jeseni i zime.

12:28 V Poľsku pribudlo za štvrtok 7705 nových prípadov nákazy koronavírusom a 132 úmrtí. Je to o necelých 400 menej ako rekordných 8099 prípadov zo štvrtka. Od začiatku pandémie sa v Poľsku nakazilo 157 608 ľudí. Celkovo si zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom doteraz vyžiadali 3440 obetí. Z nákazy sa vyliečilo 87 773 pacientov (+2185).

12:26 Divadelné, tanečné, spevácke či hudobné súbory môžu naďalej skúšať a vysielať predstavenia v online forme. V súvislosti s aktuálnymi protiepidemickými opatreniami na to upozorňuje Ministerstvo kultúry SR.

"Najnovšie nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR sa nevzťahujú na chod samotných inštitúcií," zdôraznil rezort na svojom webe. "Skúšanie v divadlách, orchestroch a následná online prezentácia, napríklad prostredníctvom sociálnych sietí, nie je hromadným podujatím. Opatrenia ÚVZ SR sa vzťahujú na prístup verejnosti do týchto inštitúcii a nie na výkon povolania v nich," dodáva.

12:24 Nemecko nás zaradí na zoznam rizikových krajín. Cestujúci zo Slovenska budú musieť ísť do dvojtýždňovej karantény a absolvovať povinné testovanie alebo predložiť negatívy PCR test. Ten nemôže byť starší ako 48 hodín.

12:20 V štátnych skladoch už máme 500-tisíc kusov antigénových testov. Prvých 100-tisíc z nich začínajú samosprávne kraje distribuovať Domovom sociálnych služieb. Dostať by ich mali v najbližších dňoch.

12:15 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:50 V Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove sa situácia v súvislosti s pandémiou podľa jej riaditeľa a prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka zhoršuje. Ohrozený je chod jednotlivých oddelení a 101 z približne 700 zamestnancov nie je v práci. "Buď sú práceneschopní v karanténe, čiže sú pozitívni na ochorenie Covid-19, alebo v OČR karanténe, to znamená, že sú doma s deťmi. Ide hlavne o zdravotné sestry, keďže sú zatvorené aj základné školy," uviedol Petko s tým, že im pomáha i armáda.

11:37 Premiér Igor Matovič začal druhý deň summitu EÚ v Bruseli rokovaním s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o európskom rozpočte a pandémii. V rámci návrhu europoslancov zvýšiť dlhodobý rozpočet o ďalších 39 miliárd eur vyjadril nádej, že Nemecko ako predsedajúca krajina v Rade EÚ nájde s Európskym parlamentom "dobrý kompromis pri celom balíku európskeho rozpočtu".

11:24 Látky remdezivir, hydroxychlorochín, lopinavir, ritonavir a interferon majú zrejme len malý alebo nijaký účinok na priebeh ochorenia Covid-19 a na úmrtnosť pacientov nakazených novým koronavírusom. Vyplýva to z doteraz najväčšej, randomizovanej a kontrolovanej klinickej štúdie, ktorú vo štvrtok zverejnil zdravotnícky portál medRxiv.

11:10 Spokojnosť verejnosti s postupom vlády pri zvládaní pandémie koronavírusu od apríla kontinuálne klesá. Vyplýva to z prieskumov robených v rámci projektu „Ako sa máte, Slovensko?“, zameraného na zisťovanie postojov obyvateľov na Slovensku od začiatku karanténnych opatrení.

Kým ešte v apríli bolo podľa prieskumu s postupom vlády spokojných 53,4 percenta opýtaných, v septembri to bolo 29,9 percenta. „Respondenti, ktorí pozitívne hodnotia kroky vlády, zároveň viac dodržujú opatrenia – vo väčšej miere nosia rúška a obmedzili spoločenský kontakt,” konštatujú organizátori projektu.

10:55 Čínske úrady dokončili testovanie na koronavírus viac ako 10 miliónov ľudí v prístavnom meste Čching-tao. Masové testovanie, ktoré spustili začiatkom týždňa, by malo pokračovať a pokryť 11 miliónov ľudí. V meste potvrdili úrady 13 prípadov, žiaden však nebol v rámci masového testovacieho programu. Prípady v Čching-tao sú v Číne prvé po niekoľkých týždňoch, ktoré neboli privezené zo zahraničia.

10:38 V súvislosti s ochorením Covid-19 zaznamenali v uplynulých 24 hodinách v Maďarsku rekordných 33 úmrtí. Nákazu potvrdili v 1293 prípadoch, informoval vládny server koronavirus.gov.hu. Celkový počet nakazených od vypuknutia epidémie stúpol na 43.025, počet úmrtí sa zvýšil na 1085. Z infekcie sa zotavilo 13.134 ľudí.

10:33 Najviac pozitívne testovaných za uplynulý deň sme mali v Žilinskom kraji (679), nasleduje Prešovský kraj (435), Trenčiansky (255), Košický (177), Trnavský (155), Bratislavský (135), Banskobystrický (133) a Nitriansky kraj (106).

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 540 ľudí s novým koronavírusom alebo s podozrením naň. Potvrdené ochorenie má 464 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 18 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 51 pacientov.

10:15 Počty ľudí nakazených koronavírusom sa budú podľa českého ministra zdravotníctva Romana Prymulu zvyšovať ešte ďalších 10 až 14 dní. Aktuálne hlásia z ČR takmer desaťtisíc nových prípadov a zdravotníctvo našich západných susedov má obrovské problémy.

10:13 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:10 Kompetentné inštitúcie, ktoré sú súčasťou krízového riadenia, neboli dostatočne pripravené na riešenie pandemickej situácie spôsobenej ochorením Covid-19. Konštatoval to Najvyšší kontrolný úrad s tým, že na pandémiu nebola pripravená ani Správa štátnych hmotných rezerv.

10:07 Univerzitná nemocnica Martin po pracovnom stretnutí riaditeľov nemocníc Žilinského samosprávneho kraja deklaruje, že bude naďalej prijímať pacientov s ochorením Covid-19.

10:04 Počas uplynulého dňa urobili spolu 14 010 testov. Celkovo evidujeme 26 300 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Vyliečilo sa ďalších 256 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 7182.

10:02 Štátne orgány údajne rokujú o veľkom nákupe antigénových testov, podľa portálu Aktuality.sk Slovensko zrejme čaká plošné testovanie.

9:56 Najviac nových prípadov má okres Bardejov, kde evidovali 129 nakazených. Nasleduje Žilina, kde pribudlo 121 infikovaných, Čadca má 118 nových prípadov, Liptovský Mikuláš 108, Námestovo 98 a Bratislava 82.

9:47 Počet nových nakazených prekonal dvojtisícovú hranicu, za uplynulý deň máme 2075 nových prípadov nákazy. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

nczi_c0a80501-504e-fd61.jpg

9:44 Situácia okolo nového koronavírusu sa v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice začína zlepšovať, informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke. Od budúceho týždňa by mali fungovať všetky košické školy, aj keď niektoré s menším počtom tried.

9:30 "Fotia zatvorené odberové centrá. Proaktívne uvedú čas vyhotovenia snímku či videa. Pritom každé odberové centrum má svoje vlastné prevádzkové hodiny. Ich materiály tak vznikajú buď počas prestávky alebo mimo prevádzky," píše polícia o novom hoaxe, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach.

9:23 Predaj nových áut v Európe v septembri vzrástol, prvýkrát v tomto roku. To je známkou oživenia na niektorých európskych trhoch po prvej vlne pandémie koronavírusu. Informovalo o tom Európske združenie výrobcov automobilov.

9:10 Nemecko zaznamenalo vo štvrtok 7334 nových prípadov nákazy koronavírusom a 24 súvisiacich úmrtí. Prekonaný tak bol rekord z predchádzajúceho dňa, keď bolo hlásených 6638 prípadov. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha.
Piatková bilancia predstavuje najvyšší denný nárast infekcií od začiatku pandémie.

9:06 V žiarskej nemocnici Svet zdravia je aktuálne hospitalizovaných 11 pacientov s ochorením Covid-19. Zdravotnícke zariadenie do dnešného dňa eviduje aj 38 nakazených zamestnancov, 22 z nich je stále v domácej karanténe.

8:35 Francúzsko zaznamenalo ďalší nárast denných prírastkov nových prípadov nákazy koronavírusom. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že sa tak stalo krátko predtým, ako začne v sobotu platiť nočný zákaz vychádzania v Paríži a ôsmich ďalších mestách. Francúzske úrady potvrdili 30 621 ďalších prípadov, pričom deň predtým pribudlo 22 591 nakazených.

8:10 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5992. Pribudlo aj 106 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov systému na monitorovanie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2.

7:25 Najväčšie austrálske mesto Sydney zrušilo v piatok karanténne opatrenia pre cestujúcich prichádzajúcich z Nového Zélandu.

7:05 V Českej republike pribudlo za štvrtok potvrdených 9721 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov zverejnených v piatok na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa v ČR novým koronavírusom nakazilo 149.010 ľudí, z ktorých 1230 nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 63.350 osôb. Momentálne je v Česku nakazených 84.430 ľudí, z toho 2920 je hospitalizovaných.

V spojitosti s ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, zaznamenali v ČR vo štvrtok aj 24 nových úmrtí.

7:00 Taliansko vo štvrtok zaznamenalo 8804 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 83 úmrtí, informovali agentúry ANSA a DPA. Počet prípadov nákazy dosiahol nový rekord už druhý deň za sebou, pripomína DPA. V stredu v Taliansku zaznamenali 7332 nových infekcií.

6:50 Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil čiastočný lockdown (zatvorenie) v krajine po tom, ako Poľsko zaznamenalo nový denný rekord 8099 prípadov nákazy koronavírusom. Vláda v čase rekordného počtu nakazených ohlásila sériu opatrení aj pre veľké mestá v krajine, aby zastavila prudké šírenie nákazy.

6:40 Armáda v Česku začne v sobotu v areáli pražského výstaviska Letňany stavať dočasnú poľnú nemocnicu s kapacitou 500 lôžok. Hrozí, že koncom októbra krajina narazí na limity zdravotnej starostlivosti.

6:20 Viac ako polovicu krajín Európskej Únie, ako aj Veľkú Britániu označilina novej cestovateľskej mape červenou farbou. Únia tak nabáda občanov, aby prispôsobili svoje cestovné plány obmedzeniam zavedeným v krajinách.

6:10 Nemecká vláda rozhodla, že s účinnosťou od soboty zaradí medzi rizikové oblasti v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu aj celé Slovensko. Dosiaľ sa na tomto zozname nachádzalo päť krajov SR.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok