Známe lieky proti vírusu nie sú účinné, ukazuje veľká štúdia

TA3 TASR
16.10.2020 11:46

Látky remdezivir, hydroxychlorochín, lopinavir, ritonavir a interferon majú zrejme len malý alebo nijaký účinok na priebeh ochorenia COVID-19 a na úmrtnosť pacientov nakazených novým koronavírusom. Vyplýva to z doteraz najväčšej, randomizovanej a kontrolovanej klinickej štúdie, ktorú vo štvrtok zverejnil zdravotnícky portál medRxiv.

Známe lieky proti vírusu nie sú účinné, ukazuje veľká štúdia
SITA/AP

Firma Gilead ako výrobca remdeziviru však výsledky štúdie spochybnila, keďže jej výsledky zatiaľ neboli riadne recenzované. Portál medRxiv zverejňuje výsledky zdravotníckych štúdií a výskumov, ktoré ešte neboli publikované v odborných časopisoch. Do rozsiahlej medzinárodnej štúdie s označením "Solidarity Therapeutics Trial", koordinovanej Svetovou zdravotníckou organizáciou, sa zapojilo 11.266 pacientov hospitalizovaných vo vyše 400 nemocniciach v 30 krajinách sveta, uvádza televízia al-Džazíra.

V súčasnosti sa v súvislosti s možnou liečbou COVID-19 zvažujú štúdie viacerých nových antivirotík, imunomodulátorov a monoklonálnych protilátok, uviedla WHO. Európska komisia začiatkom októbra oznámila, že uzavrela dohodu s spoločnosťou Gilead na nákup remdeziviru, ktorý by mal stačiť na liečbu pre 500.000 ľudí.

WHO vo svojom stanovisku uvádza, že výskum trvajúci šesť mesiacov priniesol "nezvratné dôkazy" o tom, že podávanie uvedených liekov malo len malý alebo žiadny účinok na úmrtnosť počas sledovaných 28 dní a na priebeh a trvanie ochorenia COVID-19 u hospitalizovaných pacientov. Podávané lieky podľa výskumníkov nezvýšili šancu pacientov na prežitie ani neovplyvnili potrebu ich napojenia na pľúcnu ventiláciu či dĺžku ich pobytu v nemocnici. "Je to, samozrejme, sklamanie," cituje al-Džazíra docentku katedry mikrobiológie a imunológie na Georgetownskej univerzite Julie Fischerovú. "Všetci by sme radi našli už existujúci liek, ktorý je bezpečný a účinný. Bohužiaľ, v tom prípade táto štúdia naznačuje, že remdezivir tieto vlastnosti nikdy nemal".

Výrobca a dodávateľ remdeziviru, americká firma Gilead Sciences, výsledky štúdie spochybnila a vyjadrila "znepokojenie" nad tým, že údaje z predmetného výskumu zatiaľ neboli dôkladne recenzované. "Tieto nové údaje sa javia ako nekonzistentné v porovnaní s oveľa presvedčivejšími dôkazmi, ktoré sa podarilo získať vo viacerých randomizovaných a kontrolovaných štúdiách publikovaných v recenzovaných vedeckých časopisoch, ktoré hodnotili klinické benefity remdeziviru," uviedla firma Gilead pre agentúru Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok