Platí zákaz hromadných podujatí, existuje niekoľko výnimiek

TA3 TASR
15.10.2020 00:24

Od štvrtka platí zákaz organizovania hromadných podujatí. Opatrenie sa týka športových, zábavných, spoločenských či iných akcií. Výnimku majú napríklad krsty, sobáše a pohreby.

Od štvrtka je zakázané usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy, na ktorých by bolo v jednom okamihu viac ako šesť osôb. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Toto nariadenie však bude mať viacero výnimiek.

Výnimku zo zákazu majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú mať v čase začiatku podujatia negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19. Nesmie byť starší ako 12 hodín. Takéto hromadné podujatia musia byť ohlásené na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred začiatkom, pričom treba uviesť presný čas a miesto jeho konania. Pri splnení týchto podmienok možno na podujatí podávať jedlá a nápoje.

Zákaz neplatí pre obrady krstu, sobáša a pohrebu, vrátane ich civilných verzií. Účastníci musia dodržiavať vzdialenosť dva metre medzi osobami, okrem prípadov, v ktorých to vzhľadom na povahu obradu nie je možné. Počet účastníkov v interiéri v jednom okamihu nesmie prekročiť limit jedna osoba na 15 štvorcových metrov.

Výnimka zo zákazu platí aj pre hromadné podujatia nevyhnutné pre realizáciu najvyšších súťaží v hokeji, futbale, hádzanej, basketbale a volejbale. Presný zoznam definuje ÚVZ SR v opatrení hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Tieto podujatia sa však musia konať bez obecenstva za dodržania podmienok, ktoré ÚVZ SR zverejní na svojom webovom sídle.

Zákaz hromadných podujatí sa naďalej nevzťahuje na zasadnutia, schôdze orgánov verejnej moci a ich poradných orgánov, ďalšie zasadnutia, schôdze a iné podujatia, ktoré sa konajú na základe zákona, tiež na voľby za dodržania stanovených podmienok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok