Pribudli nové úmrtia, nakazených je opäť veľa. Taliani hlásia rekord

TA3 SITA TASR ČTK
14.10.2020 19:03

Na Slovensku pribudlo 1 410 nových prípadov nákazy, pričom v Bratislavskom kraji zaznamenali len 86 pozitívnych testov. Najhoršie je na tom Žilinský kraj s 367 nakazenými. V kraji sa postupne plnia nemocnice. Vláda predstavila Prvú pomoc+. Sektorom postihnutým pandémiou má ísť pomoc vo výške 200 miliónov eur mesačne. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli nové úmrtia, nakazených je opäť veľa. Taliani hlásia rekord
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:09 Na pandemický štátny rozpočet sme sa v dnešnej Téme dňa pýtali priamo ministra financií Eduarda Hegera. Aký bude deficit verejných financií a na čo museli prihliadať? V druhej časti relácie sme sa venovali povodniam na Slovensku. Ako zvládajú náročnú situáciu obce a mestá? A ako to vyzeralo v rizikových oblastiach v stredu večer? V Téme dňa odpovedal prezident HaZZ Pavol Mikulášek.

23:39 Prestížne atletické podujatie Dudinská päťdesiatka sa v nedeľu uskutoční aj napriek zákazu hromadných podujatí. Úradujúci olympijský šampión v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth, tak bude mať šancu splniť limit na budúcoročnú olympiádu v Tokiu.

23:23 Novým koronavírusom sa nakazil aj Barron Trump, najmladší syn amerického prezidenta Donalda Trumpa. Barron mal pozitívny výsledok testu na koronavírus po tom, ako sa nákaza potvrdila u oboch jeho rodičov. Počas ochorenia COVID-19 však nevykazoval nijaké príznaky nákazy a jeho najnovšie testy už boli negatívne. Oznámila to v stredu na webstránke Bieleho domu jeho matka, prvá dáma Melania Trumpová, ktorú citovali agentúry AP a AFP.

23:15 Vedenie najvyššej talianskej futbalovej súťaže skontumovalo zápas Neapola v rámci 3. kola Serie A v prospech domáceho Juventusu Turín 3:0. Navyše im odpočítali bod v tabuľke. Duel bol na programe 4. októbra, no hostia na odporúčanie hygienika nevycestovali pre koronavírus v tíme. Očakáva sa, že Neapolčania využijú možnosť odvolania.

22:20 Pre cestujúcich, ktorí sa vracajú do Nemecka z rizikových oblasti v zahraničí, bude od 8. novembra platiť povinnosť absolvovať desaťdňovú karanténu. Hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert povedal, že podrobnosti karanténnych opatrení upravuje nariadenie, na ktorom sa vláda dohodla v stredu.

Navrátilci z rizikových oblastí musia v súčasnosti ísť v Nemecku do 14-dňovej karantény, kým nemajú negatívny test na koronavírus SARS-COV-2. Vyhnúť sa jej môžu, ak si so sebou prinesú takýto negatívny test, ktorý nie je starší ako 48 hodín.

22:00 V súvislosti s pandémiou koronavírusu policajti vykonali už viac ako 13-tisíc kontrol, pričom najväčšie nedostatky zistili pri nedodržiavaní nosenia rúška a povinnej karantény. Ako ďalej informovala hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová, od marca polícia urobila konkrétne štyritisíc kontrol zameraných na dodržiavanie karantény a porušenie odhalila v 1 560 prípadoch. „Išlo najmä o situácie, keď sa osoby nezdržiavali na určenom mieste a aj napriek povinnej karanténe sa pohybovali na verejnosti a tak ohrozovali svoje okolie,” uviedla Túrosová.

21:35 Rada pre rozpočtovú zodpovednosť považuje návrh rozpočtu verejnej správy na rok 2021 za realistický, pokiaľ ide o predpoklad vývoja ekonomiky a očakávaných príjmov. Návrh rozpočtu však nepredpokladá zásadnejšie konsolidačné opatrenia. Vzhľadom na súčasnú mimoriadnu situáciu ho preto RRZ považuje za neobvyklý krátkodobý spôsob, ako stimulovať ekonomiku. Rade však chýba dlhodobejší konsolidačný plán, ktorý by vyústil do poklesu rizika dlhodobej udržateľnosti aspoň do pásma stredného rizika.

21:20 V Španielsku narastá počet prípadov detí, ktoré sa priotrávili po požití dezinfekčného gélu na ruky, uviedla v stredu španielska vláda a zároveň vyzvala rodičov, aby dezinfekčné potreby držali mimo ich dosahu.

21:05 Pozrite si súhrn najdôležitejších udalostí dňa.

21:00 V boji proti šíreniu koronavírusu vyhlási Francúzsko od soboty opätovne stav zdravotnej núdze. Oznámila to v stredu vláda v Paríži. Pandémia je podľa nej zdravotnou pohromou, ktorá vzhľadom na svoj charakter a závažnosť ohrozuje zdravie verejnosti.

20:50 Namiesto prevencie nastupuje represia. Reč je o nosení rúšok v exteriéri. Policajti budú od štvrtka prísnejšie kontrolovať dodržiavanie nariadení Úradu verejného zdravotníctva. Za ich nerešpektovanie môžu byť previnilci chudobnejší o viac ako tisíc eur. Pokutu za ich nenosenie rúška môže dať aj mestská polícia.

20:36 Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil v Paríži a ďalších ôsmich mestách nočný zákaz vychádzania od 21.00 h do 06.00 h. Toto opatrenie bude platiť od soboty na obdobie najmenej štyroch týždňov.

20:35 Bratislavskí epidemiológovia zaznamenávajú šírenie ochorenia COVID-19 najmä v rodinách, ale aj na pracoviskách či v školských a predškolských zariadeniach. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava o tom informoval na sociálnej sieti. Najmladšie pozitívne testované na nový koronavírus bolo v utorok 13. 10. sedemročné dieťa, najstaršou bola 77-ročná žena.

20:15 Od štvrtka 15. 10. bude zakázané usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy, na ktorých by bolo v jednom okamihu viac ako šesť osôb. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Toto nariadenie však bude mať viacero výnimiek.

20:01 V Českej republike v stredu do 18.00 h potvrdili 5679 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je zatiaľ najvyšší čiastkový údaj. ČR za utorok zaznamenala 8325 prípadov nákazy. Ide o druhý najvyšší denný nárast po rekorde 8618 prípadov z minulého piatka (9. októbra). V krajine počas utorka takisto vykonali doteraz najvyšší počet testov, 30 894.

19:50 Mesto Žilina v prípade zhoršenia sa epidemiologickej situácie na Slovensku obnoví činnosť krízového centra. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka budú aktuálne opatrenia kopírovať nariadenia na ochranu zdravia vydané Úradom verejného zdravotníctva po odporúčaniach ústredného krízového štábu a pandemickej komisie.

19:30 Od štvrtka 15. 10. od 6.00 h až do odvolania bude povinné mať prekryté horné dýchacie cesty v exteriéri, interiéri a prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy. V stredu o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva. Hygienici spresnili, pre koho opatrenia platiť nebudú.

19:16 Od štvrtka 15. 10. od 6.00 h sa zatvárajú všetky prírodné a umelé kúpaliská, akvaparky, wellness – teda sauny, vírivky, kúpele, či zábaly, fitness centrá či prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení, akými sú kiná alebo divadlá. V stredu o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Opatrenie neplatí pre prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne na základe návrhu lekára.

19:05 Rusko plánuje od 1. novembra obnoviť letecké spojenia s Japonskom, Kubou a Srbskom, ktoré boli prerušené z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informovali v stredu agentúra Interfax a denník The Moscow Times.

18:59 Na Slovensku pribudlo päť potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Celkovo tak v krajine zomrelo na toto ochorenie 71 ľudí.

"Šesťdesiatročný muž zomrel vo Fakultnej nemocnici v Trnave, muž v rovnakom veku v nemocnici v Michalovciach, 67-ročný muž doma, 71-ročná žena v Univerzitnej nemocnici L. P. v Košiciach a 73-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Trnave," priblížila Eliášová.

18:50 Pandémia nového druhu koronavírusu ohrozuje dosiahnuté pokroky v boji proti tuberkulóze, ktorá je doposiaľ najsmrteľnejšou infekčnou chorobou na svete. Krajiny zasiahnuté tuberkulózou ako India a Južná Afrika museli zdroje určené na diagnostikovanie a liečbu tuberkulózy použiť na boj proti koronavírusu, informovala WHO.

18:30 Katolícka univerzita v Ružomberku od štvrtka 15. 10. prerušuje prezenčnú výučbu. Vedenie univerzity chce takýmto spôsobom znížiť riziko nákazy novým koronavírusom. Informuje o tom na oficiálnej webovej stránke. "Do odvolania sa ukončuje prezenčná metóda štúdia na KU v Ružomberku a všetkých jej súčastiach s prechodom na dištančnú metódu štúdia. Výnimky z príkazu sú postúpené na dekanov fakúlt a riadiacich pracovníkov ďalších súčastí KU," píše univerzita na stránke.

18:19 Taliansko dosiahlo nový rekord v počte osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Za uplynulý deň krajina zaznamenala 7332 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný počet infikovaných od vypuknutia pandémie. Vyplýva to zo stredajších údajov úradu civilnej ochrany.

18:14 Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu schválili poslanci národnej rady. Zároveň sa rozhodla, že sporné ustanovenie zákona napadne na ústavnom súde . Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Z novely vyplýva, že nezrovnalosti v súvislosti s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva v boji s pandémiou nového koronavírusu sa majú odstrániť.

18:10 Globálny verejný dlh sa tento rok zvýši na rekordných takmer 100 % svetového hrubého domáceho produktu, očakáva Medzinárodný menový fond. Dôvodom sú vysoké vládne výdavky na boj s pandémiou nového koronavírusu.

17:55 Infikovaných pacientov začnú liečiť aj menšie regionálne nemocnice. Doposiaľ sa však tomu bránili, aby nemuseli obmedziť svoj bežný režim. Reprofilizáciu oddelení ale nariadilo ministertvo zdravotníctva. Problém vyeskaloval po zaplnení martinskej nemocnice, ktorá odmietla prijímať ďalších nakazených ľudí z Oravy, Liptova a Kysúc.

17:40 Vzhľadom na vývoj epidemickej situácie došlo od utorka 13. 10. na Prešovskej univerzite v Prešove k prechodu na dištančné vzdelávanie v rámci prednášok na všetkých jej fakultách. Prezenčnou metódou sa realizujú vybrané praktické a laboratórne cvičenia, avšak za dodržania prísnych opatrení. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

17:20 Britský premiér Boris Johnson v stredu v britskom parlamente povedal, že nové opatrenia môžu vírus "zložiť", nevylúčil však ani ďalšie sprísnenie opatrení. Johnson počas hodiny otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu povedal, že nový celoplošný lockdown v Spojenom kráľovstve by bol "katastrofou". Takýto krok však odmietol vylúčiť.

17:02 Analýzy z odpadových vôd v regióne Bratislavskej vodárenskej spoločnosti potvrdzujú, že koronavírus sa medzi obyvateľstvom šíri. Na prítokoch do čistiarní odpadových vôd vo Vrakuni aj v Petržalke boli podľa informácií TV Joj v kontrolných vzorkách identifikované neaktívne časti vírusu SARS-CoV-2. Tie síce nemôžu nakaziť ľudí, ale potvrdzujú fakt, že v spádovom regióne týchto čistiarní odpadových vôd žijú ľudia nakazení koronavírusom.

16:59 Španielsko vytvorí turistické koridory medzi Kanárskymi a Baleárskymi ostrovmi a ďalšími európskymi štátmi s cieľom podporiť odvetvie cestovného ruchu. Tamojšia vláda zároveň zavádza nové protokoly zamerané na testovanie na koronavírus, ktoré majú umožniť bezpečnejšie cestovanie na tieto ostrovy počas pandémie.

16:56 Nové pandemické opatrenia budú pre gastro sektor likvidačné, dvom tretinám prevádzok hrozí zatvorenie. Uviedla to Jana Shepperd, prezidentka Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu v reakcii na opatrenia, ktoré prijal ústredný krízový štáb.

16:50 Vyššia pomoc pre firmy, ktoré zasiahla koronakríza ale aj hospodárenie štátu v nasledujúcich rokoch. To sú dve dôležité ekonomické témy súvisiace s pandemickou situáciou. Povedali sme si o nich viac s Viliamom Páleníkom, analytikom Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

16:45 Univerzitná nemocnica Martin naďalej prijíma pacientov pozitívnych na ochorenie Covid-19 a vytvára aj ďalšie reprofilizované lôžka. Vedenie UNM sa podľa nej v stredu zúčastnilo na pracovnom stretnutí riaditeľov nemocníc Žilinského kraja, ktoré zvolala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková.

16:37 Bary a reštaurácie v Katalánsku budú nasledujúcich 15 dní zatvorené. Reštaurácie budú môcť jedlo len vydávať a roznášať, oznámila v stredu vláda tohto regiónu na severovýchode Španielska. Nové opatrenia by mali zamedziť šíreniu ochorenia Covid-19. Dočasný premiér Katalánska Pere Aragones uviedol, že opatrenia vstúpia do platnosti v noci zo štvrtka na piatok. Opatrenia sú podľa jeho slov "bolestivé, no nevyhnutné".

16:18 Uznesenie vlády o vyhlásení núdzového stavu od 1. októbra je v súlade s Ústavou SR a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd SR. Po neverejnom zasadnutí pléna o tom informoval predseda ÚS Ivan Fiačan.

16:14 Vláda pristúpila v súvislosti s koronavírusom k ďalším opatreniam. Väčšina z nich začne platiť už od štvrtka. Nariadenia sú súčasťou vyhláseného núdzového stavu. Do akej miery sú zásahom do občianskych práv a ako si ich správne vyložiť? Aj o tom sme sa porozprávali s bývalým podpredsedom Ústavného súdu SR a pracovníkom Ústavu štátu a práva SAV Eduardom Báránym.

16:10 Česká polícia bude z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie prísnejšie kontrolovať nové pravidlá. "Nepriaznivý vývoj šírenia nákazy a s ním spojené sprísnenie mimoriadnych opatrení prináša i potrebu dôraznejšieho prístupu pri kontrole ich dodržiavania," napísal Švejdar na Twitteri. Časť osôb podľa jeho vyjadrenia opatrenia stále odmieta akceptovať, hoci väčšina ľudí ich dodržiava.

15:44 Výbor NR SR pre zdravotníctvo zaviazal vládu, aby začala na dennej báze zverejňovať kompletné dáta o koronavíruse. Na sociálnej sieti to uviedol člen zdravotníckeho výboru a poslanec parlamentu Richard Raši. Od 1. novembra tak budú musieť kompetentné inštitúcie zverejňovať podrobnejšie dáta.

V štatistikách by malo byť napríklad aj to, koľko z pozitívne testovaných má symptómy ochorenia Covid-19 a koľko z nich je bezpríznakových, aká je štruktúra nakazených podľa regiónov alebo tiež miesta, kde sa nakazili.

15:22 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika Jána Mikasa, na ktorej sa vyjadrili ku kompetenciám úradu verejného zdravotníctva. Vyjasniť sa má postavenie nariadení úradov verejného zdravotníctva, tie sa totiž po novom budú označovať ako vyhlášky.

15:15 Koronakríza vyhĺbi do štátnej kasy poriadnu dieru. A to aj v budúcom roku. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda. O hospodárení štátu v tomto i nasledujúcich rokoch, sme sa rozprávali s Jurajom Valachym, analytikom Tatra Banky.

15:15 Nemocnica Agel Komárno spustila od stredy nový systém triedenia pacientov, ktorí prichádzajú do nemocnice. V stane a na mobilnom odberovom mieste pracujú v čase od 6.00 do 22.00 h príslušníci Armády SR. Uniformovaní vojaci pomáhajú pri vstupe do nemocnice pre rýchle, bezproblémové a bezpečné usmernenie pacientov, ktorí prichádzajú do komárňanskej nemocnice, povedal riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

15:05 Vládny kabinet posunul do parlamentu novelu zákona o sociálnom poistení, zásluhou ktorej bude mať zamestnanec, ktorý ochorel na Covid-19 v práci, nárok na úrazový príplatok. Konfederácia odborových zväzov SR tvrdí, že po tom volá už od apríla.

15:03 V boji proti koronavírusu by mohli pri výpadku zdravotníckeho personálu pomôcť okrem armády aj študenti stredných zdravotníckych škôl. Konštatoval to krízový štáb Prešovského samosprávneho kraja. Zaoberal sa aj tým, že po nástupe stredoškolákov na dištančnú formu štúdia sa do konca týždňa vyprázdnia školské krajské internáty, ktoré je kraj pripravený poskytnúť pre zdravotníkov a armádu, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovanými pacientmi a nechcú ohroziť príbuzných.

14:47 Zamestnanci chorí na Covid-19 by sa mali ľahšie dostať k úrazovému príplatku zo Sociálnej poisťovne. Ak zamestnávateľ potvrdí zamestnancovi, že jeho choroba vznikla v práci, Sociálna poisťovňa bude považovať podmienku choroby z povolania za splnenú. Konanie o nároku na úrazový príplatok sa tak v týchto prípadoch urýchli. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda.

14:36 Pápež František v stredu sľúbil, že po kritike svojho vlažného prístupu v súvislosti s dodržiavaním protivírusových opatrení si dá väčší pozor na zachovávanie bezpečnej vzdialenosti od veriacich.

14:15 Bratislavská Petržalka pristupuje v súvislosti s vývojom pandémie nového koronavírusu a v nadväznosti na opatrenia ústredného krízového štábu i vlády SR k preventívnym opatreniam na miestnom úrade. Začnú platiť od štvrtka 15. 10.

13:53 Legendárneho československého futbalistu Antonína Panenku prepustili z nemocnice, kde ho hospitalizovali s ochorením Covid-19. Majster Európy z Belehradu 1976 má negatívne testy, stále ho však trápi zápal pľúc. Informoval o tom server iDnes.cz.

13:50 "Vedenie ministerstva zdravotníctva sa stretlo so zástupcami tak nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ako aj Asociácie nemocníc Slovenska. Diskutovali o naliehavej situácii, zdieľali vzájomné informácie a aktuálne dáta," informuje rezort na Facebooku.

13:47 "Ľudia, ktorí sa nakazia virálnymi hoaxami o Covide-19, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú neopatrní a nakazia sa aj samotným vírusom (alebo sami nakazia niekoho iného)," píše ministretstvo zdravotníctva na Facebooku a zdieľa jednoduchý návod, ako eliminovať vplyv hoaxov.

13:41 V rámci opatrení Prvá pomoc+, sa pamätá aj na pracovníkov v kultúrno-kreatívnom priemysle, ktorí na jar doplácali na súbeh zamestnaneckého pomeru a aktivít samostatne zárobkovo činnej osoby. Uviedla to ministerka kultúry.

Podľa výšky poklesu tržieb je nastavená finančná pomoc, oproti prvej vlne sa znásobila koeficientom 1,5 percenta. Pri poklese tržieb od 20 percent dostanú podnikatelia namiesto 180 eur z jari 270 eur na zamestnanca. Pri poklese tržieb od 40 percent sa pomoc zvyšuje z 300 eur na 450 eur, pri poklese od 60 percent z pôvodných 420 eur na 630 eur, a pri poklese tržieb od 80 percent a viac bude pomoc vo výške 810 eur na zamestnanca, namiesto 540 eur.

13:35 Nemecká vláda plánuje v regiónoch s vysokým počtom nakazených sprísniť opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Vyplýva to z návrhu opatrení, o ktorých budú v stredu popoludní rokovať kancelárka Angela Merkelová a premiéri 16 spolkových krajín. V oblastiach, kde zaznamenajú 35 novonakazených na 100 000 obyvateľov za týždeň má podľa nových pravidiel dôjsť k rozšíreniu povinnosti nosenia rúšok a obmedzeniu otváracích hodín v gastronomických zariadeniach.

Otvorené zostáva, kedy presne budú musieť reštaurácie zatvárať.

13:24 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády, ministerky investícií, ministra práce, ministra dopravy, ministerky kultúry a ministra financií po rokovaní vlády. Hovorili o novej prvej pomoci pre sektory postihnuté koronavírusom.

13:16 Plošný zákaz bohoslužieb, ktorý má začať platiť od štvrtka 15. októbra, je v súčasnosti potrebný, pripustil minister Krajniak. Matovič potvrdil, že chce s bratislavským arcibiskupom a predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským komunikovať ešte osobne.

13:14 Aktuálna situácia v Českej republike je veľmi vážna. Postupne sa zaplňujú nemocničné lôžka a hrozí, že koncom októbra ich bude nedostatok. Uviedol to český minister vnútra a predseda ústredného krízového štábu Jan Hamáček. "Koniec októbra môže byť moment, keď narazíme na limity zdravotnej starostlivosti," povedal Hamáček a dodal, že zvýšenie počtu lôžok a zdravotníckeho personálu je najvyššia priorita vlády.

13:08 V Belgicku pribudlo v priebehu utorka 7360 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, 211 hospitalizácií a 33 úmrtí. Uviedla to v stredu agentúra Belga.

13:01 Vzhľadom na pandémiu ochorenia a dedičstvo z minulosti neboli očakávania príliš veľké, uviedla ministerka kultúry Natália Milanová v súvislosti s návrhom rozpočtu rezortu kultúry na rok 2021. Milanová verí, že sa podarí aj optimalizovať výdavky prostredníctvom odporúčaní zo schválenej revízie výdavkov na kultúru. "Verím, že týmto spôsobom dokážeme pekne prežiť aj ten ďalší náročný rok," povedala ministerka.

12:38 Štátna pomoc pre cestovný ruch by mala byť v objeme 100 miliónov eur, uviedol minister dopravy Andrej Doležal. Požiadať o ňu podľa neho môže každý, komu v porovnaní s rokom 2019 klesnú tržby o viac ako 40 %. Podľa poklesu tržieb následne žiadateľ dostane od 4 % do 10 % tržieb roku 2019.

12:36 Mobilná aplikácia, ktorej výpadok hlásili v stredu ráno zdravotníci z mobilných odberových miest v súvislosti s testovaním na prítomnosť ochorenia Covid-19, je už dostupná, informovala hovorkyňaNCZI Veronika Beňadiková.

12:23 V Rakúsko pribudlo 1346 novonakazených koronavírusom. Ide o najvyšší prírastok za 24 hodín od začiatku pandémie Covid-19. Informoval o tom denník Kurier. V utorok zaznamenali v Rakúsku 1028 novoinfikovaných.

12:22 Ako je to s povinným očkovaním proti Covid-19? Ministerstvo zdravotníctva ho nejde zavádzať povinne, píše o tom na svojom Facebooku.

12:15 Poľský premiér Mateusz Morawiecki mal negatívny test na nový koronavírus. Naďalej však zostáva v domácej karanténe, napísal v stredu na Twitteri hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

12:13 Poľsko hlási rekordný denný nárast prípadov nákazy koronavírusom aj úmrtí na ochorenie Covid-19. Za 24 hodín tam pribudlo 6526 infikovaných a zomrelo 116 ľudí. Od začiatku vypuknutia pandémie sa v Poľsku nakazilo 141 804 ľudí, v súčasnosti krajina eviduje viac ako 50 000 aktívnych prípadov. Celkovo si zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom doteraz vyžiadali 3217 obetí.

12:10 Opatrenia hygienikov budú mať charakter vyhlášok. Poslanci schválili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Opatrenia, ktoré doteraz vydával Úrad verejného zdravotníctva a regionálne úrady verejného zdravotníctva, budú mať podľa novely po novom charakter všeobecne záväzných právnych predpisov.

12:04 Správa štátnych hmotných rezerv v stredu vyskladnila prvých 100 000 skríningových antigénových testov na Covid-19 určených pre domovy sociálnych služieb. Distribuované boli na vyššie územné celky. Informoval o tom hovorca SŠHR Igor Rabatin. V utorok ich pribudlo do skladov štátnych hmotných rezerv celkovo pol milióna kusov.

11:54 V druhej vlne pandémie musí štát niesť väčšie bremeno ako v prvej vlne. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak pri predstavovaní Prvej pomoci+. Zvýši sa podpora štátu, ako pri zamestnancoch, tak aj pri podnikateľoch. Pomoc budú môcť žiadať už na obdobie od 1. októbra.

11:47 Pomocná ruka sektorom postihnutým pandémiou bude mesačne vo výške 200 miliónov eur, oznámil Matovič. "Oproti tomu, čo sme tu mali na jar, zvyšujeme pomoc o 50 percent," vysvetlil premiér.

Ľudia, ktorí "prepadli cez sito pomoci" a pomoc sa im neušla, budú mať zo strany Finančnej správy možnosť splátkového kalendára a ak dlžník uhradí prvú splátku, bude sa naňho prihliadať, ako keby dlh nemal a bude môcť čerpať pomoc.

11:40 S opatreniami, ktoré obmedzia šírenie nového koronavírusu, ale aj normálne pracovné fungovanie desiatok tisíc ľudí, predstavuje vláda aj ďalší plán pomoci, tzv. Prvú pomoc+.

Pomoc ľuďom, ktorí sa po medicínskej stránke starajú o zdravie, bude poskytnutá cez tzv. Covid príplatok. Táto pomoc sa netýka podnikateľov. Covid príplatok podľa Matoviča zabezpečí, aby všetci zamestnanci, ktorí ochorejú v práci pri starostlivosti o chorých alebo v laboratóriu, mali preplácanú PN približne vo výške plnej čistej mzdy. "Pri zamestnancovi, ktorý má hrubú mzdu 100 eur, to bude približne 110 percent čistej mzdy, pri zárobku 2000 eur v hrubom to bude 115 percent čistej mzdy a pri vyšších platoch, napr pri 300 eur to bude zhruba 93 percent," vysvetlil premiér.

prva-pomoc-plus_c0a80401-c668-1654.jpg

11:31 Premiér Igor Matovič a ministri jeho vlády vystúpili na tlačovej konferencii venovanej novým kompenzáciám v druhej vlne pandémie.

11:25 "S veľkou vďakou a hlbokou úctou sa skláňam pred sestričkami, doktormi a všetkými zdravotníkmi, ktorí v týchto ťažkých časoch a mimoriadne náročných podmienkach riskujú svoje zdravie, aby chránili to naše, vrátane záchrany toho najcennejšieho, životov," napísal herec a bývalý politik Milan Kňažko, ktorý sa nakazil koronavírusom, na Facebooku.

11:18 Od najbližšieho termínu sobášov môžu byť na radnici v Trnave na svadobnom obrade v sobášnej sieni iba ôsmi ľudia. Okrem mladomanželov, svedkov a sobášiacich tak môžu sledovať sobáš iba dvaja hostia. Andrea Sivková z referátu protokolu na mestskom úrade uviedla, že taký počet vychádza po prepočte jedna osoba na 15 štvorcových metrov.

11:05 Národné centrum zdravotníckych informácií upozorňuje na výpadok mobilnej aplikácie, ubezpečuje však, že na samotné testovanie na mobilných odberových miestach to vplyv nemá. Informovala o tom hovorkyňa NCZI Veronika Beňadiková. "Testovanie funguje aj napriek nedostupnosti mobilnej aplikácie, zdravotnícky personál má možnosť využiť papierovú žiadanku," uviedla. Na odstránení problému sa pracuje.

10:41 Osemdesiatdeväťročná Holanďanka sa stala prvou známou pacientkou, ktorá zomrela po tom, ako sa dvakrát nakazila koronavírusom. Informuje o tom spravodajský portál CNN s tým, že prípad vyvoláva vážne otázky o imunite proti ochoreniu. Žena trpela vzácnou formou rakoviny kostnej drene.

10:35 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:30 Hokejisti Slovana Bratislava mieria do karantény. Klub potvrdil, že pozitívny test na koronavírus malo 18 hráčov a päť členov realizačného tímu.

10:21 Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden obvinil svojho republikánskeho súpera Donalda Trumpa z toho, že ignoruje starších amerických voličov. Podľa Bidena Trump ako prezident USA podcenil hrozbu, ktorú pandémia predstavuje práve pre staršie generácie.

10:09 V nemocniciach je hospitalizovaných 476 pacientov, potvrdené ochorenie Covid-19 má 398 z nich. Na JIS je 18 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 48 pacientov.

10:07 Vyliečilo sa ďalších 321 ľudí, celkovo je to už 6 709 vyliečených. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu Covid-19 je 66.

10:00 Na Slovensku pribudlo 1 410 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 22 296 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 10 228 testov.

V Bratislavskom kraji zaznamenali len 86 pozitívnych testov. Najviac nakazených koronavírusom evidujú v Žilinskom kraji, a to 367. Nasleduje Prešovský kraj s 264 nakazenými, Košický má 179 prípadov, Banskobystrický 151, Trnavský 138, Trenčiansky 124, Nitriansky 101. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

9:50 Hlavný hygienik má podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka na Slovensku príliš veľkú moc. Minister tak reagoval na skutočnosť, že vláda nemohla rokovať o zmenách opatrení, ktorými sa na Slovensku obmedzí činnosť reštaurácií a zatvoria sa ďalšie prevádzky.

9:32 V Maďarsku potvrdili za uplynulý deň ďalších 920 prípadov nákazy a 27 súvisiacich úmrtí. Celkový počet nakazených stúpol na 40 782, pričom aktuálne je infikovaných 27 595 osôb, informoval vládny server koronavirus.gov.hu. Hospitalizovaných s ochorením Covid-19 je 1538 pacientov, z ktorých 156 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

9:28 Zamestnanci chorí na Covid-19 by sa mali ľahšie dostať k úrazovému príplatku zo Sociálnej poisťovne. Ak zamestnávateľ potvrdí zamestnancovi, že jeho choroba vznikla v práci, SP bude považovať podmienku choroby z povolania za splnenú. Konanie o nároku na úrazový príplatok sa tak v týchto prípadoch urýchli. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý schválila vláda.

9:25 Pozrite si brífing ministra hospodárstva Richarda Sulíka počas rokovania vlády, ohľadom rozhodovania o zatváraní ekonomiky. Richard Sulík opatrenie považuje za mimoriadne škodlivé, ktoré doženie do bankrotu tisícky prevádzkovateľov všetkých inštitúcií.

9:22 Zdravotnícke úrady v Nemecku oznámili viac ako 5000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac za 24 hodín od apríla. Pribudlo i 43 úmrtí, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha. V Nemecku pribudlo do stredy 5132 novoinfikovaných - deň predtým bolo toto číslo nižšie o viac ako 1000. Druhý najvyšší počet nakazených od apríla hlásili úrady minulú sobotu, keď pribudlo 4721 prípadov.

9:15 Počet potvrdených prípadov nákazy na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5590. Pribudlo aj 107 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov systému NSDC na monitorovanie šírenia koronavírusu. O 2137 na 118.699 stúpol počet uzdravených pacientov. Od vypuknutia pandémie zaznamenala Ukrajina celkovo 276.177 prípadov nákazy a 5229 súvisiacich úmrtí.

9:00 V nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja v Dolnom Kubíne, Trstenej, Liptovskom Mikuláši a Čadci zrýchlili prípravu lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

"Regionálne nemocnice mali zostať biele, čisté a pacientov s ochorením COVID-19 mali prijímať do Ružomberka a Martina. Kapacity sa však veľmi rýchlo naplnili a mnohí ste zaregistrovali, že už neprijímajú pacientov z Oravy, Kysúc, aj rozšírené kapacity sú naplnené," uviedla Jurinová.

8:50 Svetová banka schválila 12 miliárd dolárov pre rozvojové krajiny na financovanie nákupu a distribúcie vakcín proti koronavírusu, ako aj na nákup testov a liečbu. Financovanie "si kladie za cieľ podporiť očkovanie až miliardy ľudí," uviedla banka vo svojom vyhlásení. Peniaze sú súčasťou celkového balíka Skupiny Svetovej banky s objemom viac ako 160 miliárd dolárov, ktorý je určený na pomoc rozvojovým krajinám v boji proti pandémii vyvolanej koronavírusom nového typu.

8:40 Americká farmaceutická skupina Eli Lilly oznámila pozastavenie klinických skúšok experimentálnej liečby protilátkami proti chorobe COVID-19. Uviedla, že sa tak rozhodla z bezpečnostných dôvodov. Experimentálnu liečbu testovali hospitalizovaní pacienti s diagnostikovaným ochorením COVID-19, ktoré býva vyvolávané koronavírusom SARS-CoV-2. Z vyhlásenia farmaceutickej spoločnosti vyplýva, že za pozastavením skúšok je snaha "zaistiť, aby pacienti zúčastňujúci sa na klinickom skúšaní boli v bezpečí".

Liečba je podobná tej, ktorú podstúpil prezident USA Donald Trump krátko po tom, ako sa uňho objavili príznaky nákazy: ide o syntetické protilátky podávané intravenózne, ktoré sa vyrábajú špeciálne na neutralizáciu koronavírusu zodpovedného za chorobu COVID-19 a nahradzujú vlastne imunitný systém.

8:30 Deficit verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť 7,44 % hrubého domáceho produktu. Mal by tak klesnúť z tohtoročných odhadovaných 9,68 % HDP. Hrubý verejný dlh sa má v budúcom roku vyšplhať na 65 % HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky, ktorý na rokovanie vlády predložilo ministerstvo financií. Kabinet ho schválil s pripomienkou.

8:15 Na celom svete sa už nakazilo koronavírusom viac ako 38 miliónov ľudí. Milión nakazených v poslednom čase pribudne každé tri až štyri dni. Viac ako polovicu všetkých prípadov hlásia Spojené štáty, India a Brazília.

7:50 Vláda nerozhoduje o zatváraní reštaurácií, je to rozhodnutie odborníkov. Uviedol to premiér Igor Matovič pred rokovaním vlády v súvislosti s vyjadreniami ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Ten by chcel, aby sa reštaurácie, divadlá či fitnescentrá zatvárali len v okresoch, kde je v týchto zariadeniach potvrdený prenos COVID-19. Matovič návrh Sulíka označil za 'tliachaniny'.

"Očakával by som od členov vlády, aby ovládali aspoň právny poriadok. Jediný, kto môže prijímať opatrenia v týchto veciach, je Úrad verejného zdravotníctva," tvrdí predseda vlády. Dodal, že vláda ani raz za šesť mesiacov neprijímala žiadne opatrenia, ktoré sa týkajú hygieny.

7:25 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell a komisár EÚ pre krízové riadenie Janez Lenarčič informovali, že sú v karanténe po kontakte s osobou, ktorá mala pozitívny výsledok testu na koronavírus.

Borrell vo svojom oznámení na sociálnej sieti Twitter napísal, že v nedeľu sa v súvislosti s týmto kontaktom podrobil testu, ktorý bol negatívny. V súlade s nariadeniami zdravotných úradov je momentálne v izolácii a bude v nej čakať na druhé testovanie.

Aj Lenarčič sa izoloval a bude pracovať z domu, kým pôjde na druhé testovanie. Dodal, že nemá žiadne klinické príznaky ochorenia, ktoré vyvoláva nový koronavírus, a cíti sa dobre.

7:00 Od spustenia elektronického formulára ministerstva kultúry, ktorého cieľom je zistiť reálny počet aktérov v kultúrnom a kreatívnom priemysle a následne zacieliť tomuto segmentu finančnú pomoc, vyplnilo žiadosť len 1708 subjektov. Ďalších 5399 dotazníkov bolo neúplne vyplnených. Na tlačovom brífingu to oznámila šéfka rezortu Natália Milanová.

6:30 Vláda schválila v pondelok balík opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Reštaurácie budú môcť od štvrtka podávať jedlo len so sebou či v exteriéri. Od dnes platí aj zákaz zhromažďovania sa nad 6 ľudí. Tieto nariadenia ovplyvnia aj fungovanie hotelov a ubytovacích zariadení. Tie síce zatvárať nemusia, ale pre spomínané nariadenia očakávajú 100 percentný prepad tržieb. O prácu môže prísť až 36 tisíc zamestnancov.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok