Prvý raz zomrel človek, ktorý sa opakovane nakazil koronavírusom

TA3 SITA
14.10.2020 11:17

Osemdesiatdeväťročná Holanďanka sa stala prvou známou pacientkou, ktorá zomrela po tom, ako sa druhýkrát nakazila koronavírusom spôsobujúcim ochorenie Covid-19. Informuje o tom spravodajský portál CNN s tým, že prípad vyvoláva vážne otázky o imunite proti ochoreniu.

Prvý raz zomrel človek, ktorý sa opakovane nakazil koronavírusom
SITA/AP

Vplyv chemoterapie

Žena trpela vzácnou formou rakoviny kostnej drene, známou ako Waldenströmova makroglobulinémia. Jej imunitný systém bol narušený následkom terapie, uvádzajú vedci z univerzitnej nemocnice v Maastrichte v štúdii, ktorú prijal na publikáciu odborný časopis Clinical Infectious Diseases. Jej prirodzená imunitná reakcia však podľa nich mala proti ochoreniu Covid-19 postačovať, keďže typ liečby, ktorú dostávala proti rakovine, nezvykne "viesť k život ohrozujúcim chorobám".

Keď pacientku prvý raz prijali do nemocnice s kašľom a horúčkou, mala pozitívny test na koronavírus. O päť dní neskôr ju prepustili po tom, ako jej symptómy úplne ustúpili a pretrvávala u nej už len únava. Dva dni po začatí chemoterapie, 59 dní od prvého ochorenia na Covid-19, sa u ženy objavila horúčka, kašeľ a mala aj ťažkosti s dýchaním. Opäť mala aj pozitívny test na koronavírus, no keď ju testovali na štvrtý a šiesty deň, v krvi jej nenašli žiadne protilátky. Na ôsmy deň sa jej stav zhoršil a o dva týždne zomrela.

Pozor si musia dávať aj vyliečení

Ženu medzi ochoreniami netestovali, takže nemajú potvrdené negatívne testy, no po preskúmaní vzoriek z oboch prípadov sa ukázalo, že genetické zloženie vírusov sa líši. Vedci preto konštatujú, že druhé ochorenie spôsobila opätovná nákaza a nebol to len návrat prvého. Tento prípad je prvý zaznamenaný, keď pacient zomrel po druhej nákaze koronavírusom.

Informácie o opätovných nákazách ľudí, ktorí už ochorenie prekonali, sú síce zriedkavé, no existujú. Dosiaľ vedci spomedzi vyše 38 miliónov potvrdených prípadov nákazy na celom svete zaznamenali len niekoľko takýchto príkladov. Správy z Hongkongu, Belgicka či Holandska však dosiaľ hovorili o menej vážnom priebehu ochorenia počas druhej infekcie. V americkej Nevade ale zaznamenali aj prípad 25-ročného muža, ktorého museli po druhej infekcii vírusom hospitalizovať. Ťažší priebeh druhej infekcie mal aj jeden pacient v Ekvádore, ten však nepotreboval hospitalizáciu.

"Naše zistenia signalizujú, že predchádzajúca infekcia nemusí chrániť pred budúcou nákazou," skonštatoval Mark Pandori z Nevadskej univerzity. Možnosť opätovnej nákazy by podľa neho mohla mať významné dôsledky na chápanie imunity voči Covid-19. Ľudia, ktorí sa z ochorenia zotavili, by preto podľa neho mali ďalej dodržiavať odporúčania ako sú sociálne rozostupy, nosenie ochranných rúšok a umývanie rúk.

Dosiaľ vedci spomedzi vyše 38 miliónov potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na celom svete zaznamenali len niekoľko príkladov opätovnej nákazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok