V severnej časti Cypru si prezidenta v prvom kole volieb nezvolili

TA3 TASR
12.10.2020 08:34

O prezidentovi medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky sa v prvom kole volieb nerozhodlo. Voliči musia teda absolvovať ešte druhé kolo, ktoré bude tento týždeň v nedeľu. Vybrať si môžu separatizmus alebo integráciu.

O prezidentovi medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky sa rozhodne až v druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 18. októbra. Úradujúci prezident Mustafa Akinci totiž v nedeľu podľa predbežných konečných výsledkov nezískal absolútnu väčšinu hlasov potrebnú na víťazstvo v prvom kole. Akinci dostal len 29,8 percenta hlasov, takže zaostal aj za svojím hlavným vyzývateľom, predsedom vlády Ersinom Tatarom z konzervatívno-nacionalistickej Strany národnej jednoty, ktorého volilo 32,4 percenta cyperských Turkov.

Zatiaľ čo Akinci preferuje znovuzjednotenie rozdeleného stredomorského ostrova, Tatar, podporovaný Ankarou, sa zasadzuje za existenciu dvoch samostatných štátov. O funkciu hlavy štátu sa uchádzalo 11 kandidátov. Voliť mohlo okolo 200 000 ľudí.

Prezidentské voľby sa konajú v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a Gréckom vyvolanom aktivitami Ankary zameranými na prieskum ložísk zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora. Olej do ohňa prilialo Tatarovo rozhodnutie opätovne otvoriť štvrť Varoša v meste Famagusta, odkiaľ v roku 1974 po invázii tureckej armády na sever Cypru ušlo asi 40.000 grécky hovoriacich obyvateľov. Štvrť je pod tureckou kontrolou, ale nie je obývaná. Štatút Varoše — podobne ako aj medzinárodného letiska v Nikózii — je upravený rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 902 z marca 1994.

Návrat cyperských Grékov do Varoše bol pri hľadaní riešenia cyperskej otázky považovaný za potenciálny krok na obnovenie dôvery medzi oboma etnickými skupinami. Cyperská republika je súčasťou Európskej únie od roku 2004. Posledné rokovania o ukončení rozdelenia ostrova zlyhali v roku 2017.

Akinci dostal len 29,8 percenta hlasov, takže zaostal aj za svojím hlavným vyzývateľom, predsedom vlády Ersinom Tatarom z konzervatívno-nacionalistickej Strany národnej jednoty, ktorého volilo 32,4 percenta cyperských Turkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok