Ficovi zablokovali mimoriadnu schôdzu o rozhodnutiach vlády

TA3 SITA
7.10.2020 13:10

Poslanci neschválili program mimoriadnej 14. schôdze NR SR dopadoch rozhodnutí vlády, ktorú inicioval Smer-SD Roberta Fica. Šéf parlamentu Boris Kollár ju vzápätí vyhlásil za skončenú. Fico predtým avizoval, že ak schôdzu koalícia zablokuje, bude to "hanba".

Za hlasovalo len 52 poslancov

Parlament na mimoriadnej schôdzi, ktorú iniciovala strana Smer-SD, nerokoval. Zákonodarcovia totiž neschválil program mimoriadnej schôdze, za hlasovalo 52 zo 136 prítomných. Poslanci najsilnejšej opozičnej strany chceli formou uznesenia Národnej rady SR zaviazať konkrétnych členov vlády, aby vystúpili v pléne a odpovedali na otázku, aké kroky plánujú podniknúť vo svojich rezortoch, aby „eliminovali katastrofálne dopady rozhodnutí vlády".

Šéf strany Smer-SD Robert Fico už na utorkovej tlačovej konferencii informoval, že predstavitelia vládnej koalície neplánujú na tejto mimoriadnej schôdzi rokovať. Koalícia sa podľa jeho slov vyhovárala na zaneprázdnenosť ministrov.

Fico na teraz uviedol, že mimoriadna schôdza nemala mať nič spoločné s plánom obnovy ani európskymi peniazmi, ako sa podľa neho domnievali členovia koalície. Tvrdí, že poslanci koalície dostali len pokyn, aby hlasovali proti, ale „keby si prečítali uznesenie, ktoré sme predložili, tak by pochopili, že schôdza mala byť o niečom inom.” Schôdza mala byť podľa jeho slov o tom, čo plánuje vláda urobiť počnúc 20. októbrom, kedy sa začína riadna schôdza NR SR.

Navýšili deficit asi o 8,5 miliardy eur

„Vláda Igora Matoviča si navýšila deficit asi o 8,5 miliardy eur. Reálne ešte dnes má vláda k dispozícii okolo 5,5 miliárd eur, ktoré musia minúť o konca tohto toka, lebo sú to peniaze, ktoré sú naplánované v štátnom rozpočte,” vysvetlil šéf Smeru. Podľa neho sú k dispozícii ešte možno dva mesiace na to, aby sa ako pomoc v boji proti pandémii minulo spomínaných 5,5 miliardy eur.

Podľa Fica koalícia neschválila program schôdze aj preto, lebo nechcela vystaviť svojich ministrov hanbe. „Každé jedno vystúpenie ministra v médiách sa začína a končí jednou veľkou hanbou, lebo nevedia odpovedať na elementárne otázky, ktoré sú im kladené, pokiaľ ide o boj proti pandémii,” povedal s tým, že schôdza mohla podľa neho trvať polhodinu, hodinu. „Mohli sme predložiť návrh uznesenia, v ktorom nie sú žiadne útoky na vládnu koalíciu, sú tam požiadavky na konkrétnych ministrov a ešte sme im napísali, k čomu majú vystúpiť,” doplnil.

Robert Fico: "Myslíme si, že koalícia zablokovala schôdzu preto, že nechce vystaviť zlyhávajúcich ministrov hanbe."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok