Úmyselne ho nakazili? Vírus u Trumpa vyvolal niekoľko fám

TA3 ČTK BBC
6.10.2020 10:40

Vývoj okolo ochorenia Covid-19 u amerického prezidenta Donalda Trumpa sa rýchlo stal predmetom viacerých divokých špekulácií a konšpiračných teórií. Na internete sa v posledných dňoch šírili dezinformácie o údajnom dvojníkovi šéfa Bieleho domu či o tom, že jeho infekcia bola naplánovaná.

Úmyselne ho nakazili? Vírus u Trumpa vyvolal niekoľko fám
SITA/AP

Vyhnúť sa debate alebo odložiť voľby

Niektoré príspevky sa vraj zdajú byť politicky motivované, zatiaľ čo situácii nijako nepomáha neprehľadná komunikácia z oficiálnych zdrojov. Dezinformačná vlna sa začala prakticky okamžite potom, čo Trump na twitteri oznámil, že on i jeho manželka Melania mali pozitívny test na koronavírus. Podľa denníka The New York Times sa v nasledujúcich hodinách objavili stovky tweetov, ktoré Trumpove tvrdenia spochybňovali, hoci ich potvrdil jeho lekár Sean Conley. Niektoré príspevky naznačovali, že Trump sa chce len vyhnúť ďalšej televíznej debate so svojim rivalom Joeom Bidenom alebo na základe vymyslených zdravotných problémov odložiť voľby.

Niektoré príspevky naznačovali, že Trump sa chce len vyhnúť ďalšej televíznej debate so svojim rivalom Joeom Bidenom alebo na základe vymyslených zdravotných problémov odložiť voľby.

Fámy spojené s jeho diagnózou mapuje aj web Buzzfeed News, ktorý evidoval už skoro dve desiatky rôznych druhov nepotvrdených, zavádzajúcich či nepravdivých tvrdení. Podľa jednej správy bolo z jedného z videí s Trumpom vystrihnuté zakašlanie, no šestica oslovených expertov u daného klipu neidentifikovala žiadne stopy po úprave.

BBC si všíma napríklad nepodložené komentáre o tom, že prezident bol nejakým spôsobom úmyselne nakazený koronavírusom pri prvom dueli s Bidenom. Príspevky v tomto duchu údajne na twitter pridávali stúpenci Trumpovej Republikánskej strany, pričom medzi nimi boli aj majitelia overených účtov s počtom sledujúcich v státisícoch.

Účty hlásiace sa k Demokratickej strane zasa propagovali nepotvrdené informácie o tom, že Trump je na tom horšie, než uvádzajú jeho lekári, a že jeho posledné verejné vystúpenia boli v skutočnosti zinscenované pomocou dvojníka. "Ďalšia zvesť, ktorá sa šírila, uvádzala, že prezident na sebe mal skrytú kyslíkovú bombu, keď v piatok opúšťal Biely dom," dodáva BBC.

Nákazu skutočne sprevádzajú nejasnosti

Bez ohľadu na konšpiračné teórie - Trumpovu nákazu a jeho následnú hospitalizáciu sprevádza množstvo nejasností a počínanie jeho lekára Conleyho špekulácie len priživovalo. V sobotu Conley odmietal oznámiť, či Trump dostal kyslíkovú terapiu, pričom sa ukázalo, že to tak bolo. V pondelok prezidentov lekár zase neodpovedal na opakované otázky ohľadne toho, kedy mal Trump naposledy negatívny test na koronavírus.

Trump v pondelok večer opustil vojenskú nemocnicu vo Washingtone, kde sa viac ako tri dni liečil. Z infekcie sa má naďalej zotavovať v Bielom dome.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok