Prokuratúry sa dohodli, smrť Chovanca chcú objasňovať spoločne

TA3 TASR
30.9.2020 18:49

Zástupcovia slovenskej i belgickej prokuratúry sa dohodli na spolupráci pri objasňovaní úmrtia občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku. A to "formou vykonania vyšetrovacích úkonov, ktoré sa budú uskutočňovať na území SR prostredníctvom európskeho vyšetrovacieho príkazu na základe žiadostí belgických justičných orgánov", informovala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Prokuratúry sa dohodli, smrť Chovanca chcú objasňovať spoločne
SITA/AP

Oboznámil ich o postupe

Priblížila, že na spoločnom stretnutí 28. septembra zastupovala Generálnu prokuratúru prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková, belgické justičné orgány zas generálny prokurátor v Mons Ignacio de la Serna. Rokovať mali podľa slov hovorkyne o možnostiach spolupráce a právnej pomoci pri zadovažovaní ďalších dôkazov v záujme objektívneho objasnenia príčiny úmrtia občana SR v Belgicku, ako aj objasnenia okolností predchádzajúcich incidentu.

Slovenských partnerov mal de la Serna tiež oboznámiť so stavom vyšetrovania na území Belgicka a s ďalšími procesnými postupmi. Prokuratúra avizovala, že justičné orgány oboch štátov budú ďalej komunikovať a svoje postupy koordinovať prostredníctvom Eurojustu. "Ďalšie informácie vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné v tomto štádiu poskytnúť," dodala hovorkyňa.

16 minút

Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok