Belgicko vyhovelo Čaputovej, smrť Chovanca bude vyšetrovať i Slovák

TA3 TASR
16.9.2020 18:01

Belgické kráľovstvo vyhovelo požiadavke prezidentky SR Zuzany Čaputovej prizvať slovenského experta do tímu, ktorý vyšetruje smrť slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku. V tlačovej správe o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Čaputová adresovala túto výzvu belgickej strane 10. septembra.

Belgicko vyhovelo Čaputovej, smrť Chovanca bude vyšetrovať i Slovák
SITA/AP

"Kancelária prezidenta SR bola informovaná, že belgická strana vyhovela požiadavke na prizvanie slovenského experta do expertného tímu zapojeného do vyšetrovania smrti Jozefa Chovanca," uviedol hovorca prezidentky. „Prezidentka Zuzana Čaputová uvítala, že náš expert bol prizvaný na najbližšie stretnutie expertného kolégia," uzavrel Strižinec.

Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca 16 minút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok