Vírus sa dostal na internáty, Mikulcov test bol negatívny

TA3 TASR SITA ČTK
14.9.2020 10:05

Obyvatelia hlavného mesta a jeho okolia musia akceptovať sprísnené opatrenia. V nočných hodinách sú zatvorené kluby, bary aj reštaurácie, menia sa aj pravidlá pre hromadné podujatia. V susednom Česku pribudlo ďalších takmer 800 prípadov nákazy. Čo nás ešte čaká? Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 Miestne úrady uviedli, že žena nakazila množstvo ľudí.

0:00 Samospráva Budapešti na návrh starostu Gergelya Karácsonya schválila sprísnenie sankcií za nenosenie rúšok. Pokuty za nezakryté ústa a nos, prípadne za nesprávne nasadenie rúška, stanovila samospráva až do výšky 15.000 forintov (42 eur). Majiteľom zariadení, v ktorých bude porušená povinnosť nosenie rúška, môžu úrady udeliť pokutu až do výšky 50.000 forintov (140 eur).

Budapešť už od 8. septembra zaviedla pokuty vo výške 8000 forintov (22 eur) za nedodržanie povinnosti zakrývať si tvár v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy.

23:30 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

23:00 Po veľkej vlne odporu športového hnutia na Slovensku voči avizovaným pandemickým opatreniam sa vláda napokon rozhodla tieto opatrenia zmierniť.

22:30 Český premiér Andrej Babiš na tlačovej konferencii, ešte pred zaradením Česka do slovenského zoznamu rizikových krajín, povedal, že tento krok nepomôže ekonomickým vzťahom oboch štátov. Babiš dodal, že ak Slovensko toto opatrenie urobí, bude to škoda. Informoval o tom portál spravodajskej televízie ČT24.

22:00 Najnovšie opatrenia nie sú také prísne, ako sa očakávalo. S našimi hosťami sme sa však pozreli aj na nariadenia v Bratislavskom kraji, ktoré vstúpili do platnosti v pondelok. Pozrite si Tému dňa.

21:30 Čínska virologička Li-Meng Jen, ktorá pred vyše mesiacom vyhlásila, že nový koronavírus nepochádza z čínskeho mesta Wu-chan, ale vytvorili ho v laboratóriách pod dohľadom tamojšej armády, plánuje čoskoro poskytnúť dôkazy o svojich tvrdeniach.

"Ktokoľvek, dokonca aj ľudia bez znalostí biológie, si budú môcť prečítať, skontrolovať a overiť si to na vlastnej koži. Použijem dôkazy, aby som ľuďom odhalila, prečo tento koronavírus pochádza z čínskeho laboratória a prečo ho vyvinuli," povedala pre britskú televíziu ITV, prepis uverejnil web denníka AS.

21:00 Aktuálna epidemiologická situácia v okrese Senica podľa regionálneho hygienika Ľubomíra Šaraboka umožňuje konanie púte pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Samozrejme je potrebné dodržať platné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva. Do baziliky sa dostane najviac 500 osôb s tým, že budú mať rúška a každá druhá lavica zostane prázdna. Informovala tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

20:40 Minister vnútra Roman Mikulec mal negatívny test na ochorenie COVID-19, uviedla to riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútraBarbara Túrosová. Šéf rezortu bol v preventívnej karanténe od piatka (po tom, čo prišiel do kontaktu s pozitívne testovaným na nový koronavírus.

20:30 Holandská celonárodná krvná banka Sanquin zatiaľ nedokázala zhromaždiť dostatok krvnej plazmy od darcov krvi, ktorí prekonali nový typ koronavírusu, aby mohla vyrobiť potenciálny liek na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Krvná banka oznámila, že potrebuje okolo 16.000 darcov krvi v snahe zhromaždiť 30 ton krvnej plazmy obsahujúcej protilátky proti novému druhu koronavírusu.

20:00 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča o výsledkoch rokovania ústredného krízového štábu. Na rokovaní sa rozhodlo napríklad o zaradení Českej republiky do rizikovej červenej zóny, ale hovorilo sa aj o zachovaní počtu povolených divákov pri kultúrnych a športových podujatiach.

19:30 Opatrenie obmedzujúce veľké svadby narazilo na vlnu nevôle. Takmer 20-tisíc ľudí sa podpísalo pod petíciu, ktorou žiadajú ústredný krízový štáb o prehodnotenie rozhodnutia pandemickej komisie. Minister zdravotníctva s odborníkmi prízvukujú, že počet infikovaných rastie a oslavy s desiatkami ľudí často z rôznych kútov Slovenska sú mimoriadne rizikové.

19:00 Minister vnútra Roman Mikulec je v preventívnej karanténe po tom, čo bol v kontakte s pozitívne testovaným na COVID-19. Premiér Igor Matovič o tom informoval počas rokovania ústredného krízového štábu.

18:40 Pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. Počas zasadnutia ústredného krízového štábu o tom informoval premiér Igor Matovič.

18:10 V Zariadení sociálnych služieb Dotyk v Medzilaborciach otestovali všetkých 68 klientov a zamestnancov v súvislosti s úmrtím 70-ročného klienta tohto zariadenia. Ten zomrel minulý týždeň na internom oddelení nemocnice vo Svidníku a následne u neho potvrdili prítomnosť nového koronavírusu. Všetky rýchlotesty klientov aj zamestnancov boli negatívne, dnes prebehlo aj presnejšie PRC testovanie. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

17:40 Česká republika sa podľa predpokladov stáva červenou krajinou. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus.

17:10 V roku 2020 bude pre pandémiu nového koronavírusu v Európe o polovicu menej letov ako v roku 2019, čo by mohlo viesť k stratám pre letecké odvetvie vo výške okolo 140 miliárd eur. Uviedla to tlačová agentúra Belga s odkazom na údaje Európskej organizácie pre bezpečnosť letovej prevádzky.

16:40 "My sa týmto číslam, aj keď vyzerajú negatívne, tešíme, pretože ak dosahujeme len jedno percento zo všetkých žiakov, tak túto situáciu zvládame," povedal šéf rezortu školstva.

16:10 Úrad Bratislavského samosprávneho kraja v niektorých prípadoch rozšíril nariadené protipandemické opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. "Jedným z nich je sprísnenie vychádzok v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS), rovnako tak návštev vonku, pri ktorých sa obmedzil počet a určil presný čas," informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman. V ZSS v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK platí zákaz návštev v interiérových priestoroch. Takisto sa neodporúča organizovať hromadné podujatia určené pre seniorov v akomkoľvek počte. Povinné je aj očkovanie klientov proti sezónnej chrípke a bakteriálnym pneumokokom.

Obmedzenie sa týka aj prevádzky divadiel v pôsobnosti samosprávneho kraja vzhľadom na stanovené maximálne počty účastníkov hromadných podujatí, ktorých počet pri akciách v interiéri nesmie presiahnuť 50.

15:25 Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus si nevie predstaviť, že by sa pre vstup na Slovensko z Českej republiky zaviedol režim päťdňovej karantény a testovania, čo sú aktuálne opatrenia pre príchod z červených krajín.

15:10 Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová prosí najmä starších ľudí, aby sa chránili, ostali doma a fyzicky sa nezúčastňovali na púti v Šaštíne. Remišová tak vo svojom profile na sociálnej sieti reagovala na púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, ktorá sa začína v utorok 15. septembra ráno viacerými svätými omšami.

15:05 Novým opatrením od Úradu verejného zdravotníctva sa predlžuje povinnosť nosiť rúška na školách do 1. októbra.

15:00 Na internátoch Univerzity Komenského v Bratislave sa objavili prvé dva prípady ubytovaných s potvrdeným ochorením COVID-19.

14:30 Kultúra a šport prežijú, ubezpečuje premiér Igor Matovič, ktorý má pocit, že pri návrhu sprísnených opatrení sa príliš "tlačí na pílu".

14:10 V Česku karanténu nebudú musieť podľa nových pravidiel podstúpiť ľudia, ktorí počas kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 na sebe budú mať rúško či respirátor. To ale rovnako musí mať aj infikovaná osoba, s ktorou sa stretnú. Nové pravidlá začnú platiť ešte tento týždeň.

13:45 Skupina 15 koaličných poslancov parlamentu a 22 právnikov vyzvalo na prehodnotenie najnovších protipandemických opatrení týkajúcich sa hromadných podujatí v Bratislavskom kraji. S výzvou sa preto obrátili na hlavného hygienika Jána Mikasa a povereného bratislavského regionálneho hygienika Stanislava Dubu.

13:32 Polícia v súvislosti s pandémiou evidovala do konca augusta 3687 priestupkov, ktoré sa týkajú porušenia nariadenej karantény, povinnosti nosiť rúško a zákazu otvorenia prevádzok. Najviac priestupkov, 711, bolo zistených v Košickom kraji a najviac porušení povinností nosiť rúško sa objavilo v Žilinskom kraji, a to 425.

13:30 V jednej z tried Základnej školy Gorazdova v Púchove prešli v pondelok z prezenčnej formy štúdia na dištančnú. Dôvodom je pozitívny test jedného zo žiakov na nový koronavírus.

13:01 Bývalého talianskeho premiéra a mediálneho magnáta Silvia Berlusconiho v pondelok prepustili z nemocnice, kde bol po pozitívnom teste na nový koronavírus hospitalizovaný od začiatku septembra. Podľa jeho slov bolo preňho "zotavenie sa z tohto ochorenia pravdepodobne najväčšou životnou skúškou".

13:00 Prísny zákaz návštev vo všetkých sociálnych zariadeniach v Maďarsku a zákaz opustenia týchto inštitúcií pre hrozbu šírenia nového druhu koronavírusu sa celkovo dotýka 100.000 ľudí. Uviedol to štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný za sociálne záležitosti Attila Fülöp. Podľa Fülöpa sa zákaz vzťahuje na domovy dôchodcov aj psychiatrické liečebne.

12:10 Vo svidníckej nemocnici zomrel v uplynulých dňoch pacient, u ktorého neskôr potvrdili ochorenie COVID-19. Uviedla to komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková. Išlo o internistického pacienta, ktorý bol v nemocnici krátko hospitalizovaný a náhle zomrel.

12:00 Ministerka kultúry Natália Milanová "pod ťarchou informácií a čísel", ktoré na pandemickej komisii prezentoval minister zdravotníctva Marek Krajčí uznala,  že Slovensko musí prijať prísnejšie protipandemické opatrenia, ak chce vírus udržať pod kontrolou. Ministerka o tom informovala na sociálnej sieti. Uviedla tiež, že čísla a prognóza vývoja pandémie, ktoré Krajčí prezentoval, boli skľučujúce.

11:38 Platnosť sprísnených protiepidemických opatrení súvisiacich so šírením nového koronavírusu, ktorý Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach nariadil od 1. septembra, predĺžili do konca mesiaca. Pôvodne mali prestať platiť v nedeľu. Dôvodom predĺženia ich platnosti je výrazný nárast počtu osôb v okrese Michalovce, ktorým sa potvrdila prítomnosť nového koronavírusu. Informuje o tom RÚVZ na svojej internetovej stránke.

11:15 V čom je divadlo iné od kostola? Pýta sa to bratislavský župan Juraj Droba, ktorý kritizuje najnovší balík obmedzení, ktoré platia v hlavnom meste. Dozvedeli sa o ňom vraj až na pandemickej komisii.

10:30 Za posledných 24 hodín na Ukrajine potvrdili 2462 novoinfikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. Komplikáciám spôsobeným koronavírusom podľahlo ďalších 33 ľudí, čím celkový počet obetí epidémie na Ukrajine stúpol na 3211.

10:05 Najviac prípadov hlásia z Bratislavy (9), Námestova (5), Púchova (5) a Trnavy (5). Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 12 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje desať ľudí. V nedeľu sa vyliečili ďalší piati pacienti. Počet úmrtí pacientov s potvrdeným koronavírusom zostáva na 38.

10:00 Na Slovensku pribudlo 48 nových prípadov nákazy, testovali však len 1425 ľudí. Nepribudli nové úmrtia.

9:25 Hoci Slovensko má čoraz väčší problém s koronavírusom a sprísňujú sa opatrenia v súvislosti s hromadnými podujatiami, uskutoční sa akcia, na ktorú tradične prichádzajú tisícové davy. Púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne bude na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska, na rozdiel od minulosti, na farskej úrovni.

9:02 V Maďarsku pribudlo za posledný deň 844 nakazených novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných dosiahol 13.153. Zomreli piati starší pacienti trpiaci chronickými ochoreniami, obete s ochorením COVID-19 spôsobovaným vírusom SARS-CoV-19 tak stúpli na 642, uviedol v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

8:25 Nedeľný prírastok potvrdených prípadov koronavírusu v Česku bol po piatich dňoch nižší ako tisíc. Testy potvrdili nákazu u 792 ľudí. Prípadným zaradením Českej republiky medzi takzvané červené krajiny sa bude zaoberať v pondelok slovenský ústredný krízový štáb. V piatok to vyhlásil premiér Igor Matovič.

8:00 Predvolebné zhromaždenie amerického prezidenta a republikánskeho nominanta do prezidentských volieb Donalda Trumpa v Nevade sa v nedeľu vôbec prvý raz od konca júna uskutočnilo vo vnútornom priestore, a to aj napriek epidemiologickým odporúčaniam jeho vlastnej administratívy a štátu Nevada.

7:20 Svetová zdravotnícka organizácia zaznamenala najvyšší denný nárast prípadov koronavírusu. Za uplynulý deň na celom svete pribudlo viac ako 307 tisíc nakazených. Celkovo sa tak ich počet vyšplhal na viac ako 29 miliónov.

7:00 Česko zaznamenalo k polnoci z nedele na pondelok 792 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Laboratóriá v nedeľu otestovali 12.886 vzoriek. Celkovo Česko potvrdilo 36.188 prípadov nákazy a 456 súvisiacich úmrtí. V nedeľu pribudli tri obete pandémie.

Aktuálny počet nakazených dosiahol 14.438, z ktorých je 288 hospitalizovaných.

6:40 Bratislavský kraj, ktorý sa nachádza v tzv. červenej zóne, sprísňuje opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu od pondelka od 6.00 h. Na svojej webovej stránke o tom informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy.

6:20 Sprísnenie protiepidemických opatrení v Bratislavskom kraji pre pandémiu bude mať v hlavnom meste vážne dopady na tisícky ľudí, ktorí pracujú v oblasti kultúry, športu a ďalších sektoroch. Vyhlásil to primátor Bratislavy Matúš Vallo. Poukázal pritom na opatrenie, ktoré od pondelka obmedzí kapacitu hromadných podujatí na maximálne 100 ľudí v exteriéri a 50 ľudí v interiéri.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok