Pribudli desiatky nových prípadov, otestovali vyše 3000 vzoriek

TA3 TASR SITA ČTK
13.9.2020 10:04

Bratislavský kraj, ktorý sa nachádza v červenej zóne, sprísni od pondelka 14. septembra opatrenia. Aké obmedzenia čakajú ľudí v regióne? Pre koronavírus muselo prerušiť výučbu aj gymnázium v Partizánskom, u jedného zo študentov tam totiž test potvrdil ochorenie Covid-19. V Česku zas evidujú nový rekord. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:00 Sprísnenie protiepidemických opatrení v Bratislavskom kraji pre pandémiu nového koronavírusu bude mať v hlavnom meste vážne dopady na tisícky ľudí, ktorí pracujú v oblasti kultúry, športu a ďalších sektoroch. Vyhlásil to primátor Bratislavy Matúš Vallo.

23:30 Americká spoločnosť American Express, ktorá vydáva kreditné karty, predlžuje platnosť svojej politiky práce z domu do júna 2021 v snahe poskytnúť celej svojej globálnej pracovnej sile dodatočnú flexibilitu počas pandémie koronavírusu. Informuje o tom portál foxbusiness.com.

"Robíme tento krok, aby sme kolegom ponúkli viac pružnosti pri vytváraní rovnováhy medzi pracovnými a rodinnými povinnosťami," uviedol generálny riaditeľ firmy Stephen Squeri.

23:00 Tradičná púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne bude na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska, narozdiel od minulosti, na farskej úrovni. Oznámili to organizátori púte z komunity pavlínov na webovej stránke bazilika.sk. Zároveň sa v tejto súvislosti obrátili na farnosti a cirkevné spoločenstvá so žiadosťou, aby neorganizovali 15. septembra do Šaštína hromadné púte a zájazdy.

22:30 Potupný, nespravodlivý a hanebný. Aj takéto prívlastky dali vládnemu Fondu vzájomnej pomoci viacerí politici a neziskové organizácie. Vyzbierané peniaze mali byť spravodlivo rozdelené medzi ľudí postihnutých koronakrízou. O tom, kto a koľko financií dostane, ale nakoniec rozhodne verejnosť. Úrad vlády ani viacerí ministri s kritikou nesúhlasia.

22:00 Izrael zavedie svoju druhú celoštátnu karanténu na celé trojtýždňové židovské sviatočné obdobie a začne sa v piatok 18. septembra. Toto opatrenie proti prudkému šíreniu koronavírusu oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Ministri, ktorí hlasovali za toto zatvorenie krajiny (lockdown), sa obávajú, že veľké rodinné stretnutia za spoločným stolom, hromadné modlitby na Deň zmierenia (Jom kipur) a tesná blízkosť veriacich v malých prístreškoch na Sviatok stánkov pomôžu šíriť koronavírus ešte viac, než sa šíri teraz. Izrael totiž v máji zmiernil celoštátnu karanténu zavedenú v polovici marca.

21:30 Česko, Rakúsko aj Maďarsko bojujú s druhou vlnou pandémie koronavírusu. Uznávaný český epidemiológ Roman Prymula vyhlásil, že ak bude počet infikovaných aj naďalej rásť, už o dva týždne môžu mať Česi rovnako veľa hospitalizovaných ako na jar. Nemocniciam tiež hrozí, že budú na pokraji svojich možností.

21:00 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:30 Obyvatelia hlavného mesta a jeho okolia sa musia pripraviť na sprísnené opatrenia. V nočných hodinách budú zatvorené kluby, bary aj reštaurácie. Práve tieto podniky považujú hygienici za vysoko rizikové z hľadiska šírenia koronavírusu. Obmedzený režim čaká aj organizovanie športových či kultúrnych podujatí.

20:00 Veľká Británia hlási už tretí deň po sebe viac ako tritisíc nových prípadov. Krajina, ktorá patrí k najhoršie zasiahnutým pandémiou v Európe, pritom takéto čísla naposledy registrovala v máji. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo ďalších 3 330 prípadov, čo znamená, že za tri dni pribudlo v krajine viac ako 10 000 nakazených.

Nárast sa síce dá čiastočne pripísať širšiemu testovaniu, no je jasné, že Británia zaznamenala v uplynulých týždňoch zvýšené šírenie vírusu. Denné prírastky, ktoré sú dvakrát vyššie ako pred pár týždňami, zvyšujú obavy z nástupu druhej vlny.

19:30 Počet ľudí testovaných na koronavírus v posledných dňoch rastie vysokým tempom. To je problém pre hygienikov, ktorí dohľadávajú úzke kontakty infikovaných. Na prijatie nových ľudí potrebujú viac peňazí. Rezort zdravotníctva chce pre nich získať 26 a pol milióna eur na budúcoročné platy. O tom, či peniaze dostanú, musí rozhodnúť ministerstvo financií.

19:00 Jasovský kláštor v okrese Košice-okolie dobehol čísla návštevnosti z minulej sezóny. Najvýraznejší nárast zaevidovali v auguste, kedy si ho prišlo pozrieť viac ako 1200 ľudí, povedal turistický sprievodca Jozef Vaško. Sezónu ukončia 15. septembra, následne budú v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva ešte dve mimoriadne prehliadky. Vlaňajšok bol oproti predchádzajúcim piatim rokom z pohľadu turizmu najsilnejší. Túto sezónu oproti minuloročnej označil aj vzhľadom na opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu za veľmi špecifickú. Celý máj mali zatvorené.

18:30 Na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave pracuje na zabezpečení problematiky ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 22 pracovníkov. Regionálny úrad hlavného mesta to uviedol na sociálnej sieti s cieľom vyvrátiť informáciu, že sa tým zaoberá len päť osôb.

"Úlohou týchto pracovníkov je kontaktovanie pozitívnych osôb a ich úzkych kontaktov a zároveň zabezpečenie administratívnych úkonov, akými sú nariadenie domácej karantény, nariadenie príslušných protiepidemických opatrení v predškolských a školských zariadeniach či na pracoviskách formou vydávania rozhodnutí a zápisníc z epidemiologických vyšetrovaní," dodal.

18:00 Na nový koronavírus pozitívne testovali 90 členov misie Dočasných síl OSN v Libanone. Informoval o tom hovorca UNIFIL Andrea Tenenti. Nakazení boli presunutí do špeciálneho zariadenia mierovej misie OSN vybaveného na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Hovorca dodal, že 88 osôb patrilo do rovnakého kontingentu; národnosti infikovaných však nespresnil.

17:30 Petíciu na podporu zachovania svadieb do 150 hostí podpísalo doteraz viac ako 17 000 signatárov. Vyplýva to z údajov na internetovej stránke Peticie.com.

„Touto petíciou žiadame premiéra Slovenskej republiky, hlavného hygienika a všetkých, ktorí rozhodujú o protipandemických opatreniach na území SR, aby prehodnotili svoj zámer od 1. októbra zakázať svadby nad 30 ľudí. Máme za to, že za dodržaní určitých nariadení (častá dezinfekcia priestorov, dezinfekcia rúk, prekrytie horných dýchacích ciest počas sobáša) dokážeme zmenšiť riziko prenosu nákazy,“ uvádzajú organizátori petície.

17:00 Je nevyhnutné, aby členské štáty eurozóny pokračovali v rozsiahlych výdavkoch na podporu ekonomiky poškodenej pandémiou nového koronavírusu a doplnili tak mimoriadne uvoľnenú menovú politiku Európskej centrálnej banky. Povedala to šéfka ECB Christine Lagardová.

Očakáva sa, že dlh eurozóny prekoná tento rok 100 % hrubého domáceho produktu. Rastú tak obavy, že politici budú mať problém s ďalšou podporou. To zvyšuje riziko, že programy na udržiavanie pracovných miest sa čoskoro skončia.

16:30 Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil balík daňových úľav s cieľom podporiť tvorbu pracovných miest a zvýšiť výdavky spotrebiteľov. Tie negatívne ovplyvnila pandémia nového koronavírusu.

V rámci podporných opatrení Mitsotakis v Solúne uviedol, že vláda na 26 ostrovoch zruší daň z nehnuteľnosti. Zároveň sa znížia platby na sociálne zabezpečenie pre zamestnancov aj zamestnávateľov. "Našou prioritou je podpora zamestnanosti," povedal premiér.

16:00 Tohtoročná žatva dosiahla "lepší priemer", pre ktorý by rok 2020 nemusel byť z hľadiska ekonomiky pre farmárov najhorším, uviedol to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. "Tohtoročnú žatvu na Slovensku nemôžem hodnotiť negatívne, hodnotím ju skôr pozitívne, aj čo sa týka výnosov, aj z hľadiska priebehu žatvy. Myslím si, že máme ten 'lepší priemer' na Slovensku, čo sa týka úrody," spresnil. Tento rok podľa neho tak nemusí byť z ekonomického hľadiska pre slovenských poľnohospodárov tým najhorším.

Upozornil zároveň, že poľnohospodári v SR sa zatiaľ veľmi dobre vysporiadali s koronankrízou. "V poľnohospodárstve ani v potravinárstve sme cez leto neevidovali žiadne problémy. Nepočuli sme, aby si poľnohospodári na niečo sťažovali. Krajina je obrobená, žatva je ukončená, všetko je pozbierané," dodal predseda SPPK.

15:30 Na nové nariadenia, ktoré obmedzujú počet osôb na interiérových a exteriérových športových podujatiach, reagovali v posledných dňoch protestmi hokejisti aj futbalisti. Najnovšie sa k ním pridajú aj basketbalisti.

15:00 Popredný minister izraelskej vlády odstúpil v nedeľu z funkcie na protest proti očakávanému rozhodnutiu kabinetu o celoštátnom "lockdowne", ktorý by mal platiť v období židovského Nového roka. Minister výstavby Jaakov Licman, ktorý počas počiatočného šírenia nového koronavírusu v Izraeli pôsobil ako minister zdravotníctva, kritizoval očakávané opatrenia ako extréme s tým, že spôsobia neprimerane vysoké utrpenie verejnosti.

14:45 Európska komisia by mala systémovo harmonizovať štatistiky vývoja nového koronavírusu. Zlepšilo by sa tým porovnanie efektívnosti opatrení, ktoré prijali jednotlivé krajiny Európskej únie. Povedal to poslanec Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca v nedeľnej relácii O päť minút 12 na RTVS. Spoločne so slovenskými europoslancami Miriam Lexmann, Robertom Hajšelom a Michalom Šimečkom sa zároveň zhodli, že členské štáty EÚ by sa pri druhej vlne pandémie nového koronavírusu nemali vracať k plošným opatreniam.

14:13 Štyria cudzinci si aj napriek výzve personálu čerpacej stanice Sekule odmietli prekryť horné dýchacie cesty rúškom. Policajti im udelili blokovú pokutu vo výške 200 eur. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková s tým, že k prípadu došlo v piatok.

14:10 Pozrite si aj našu reláciu V politike. S terajším aj bývalým ministrom zdravotníctva sme sa rozprávali o aktuálnej situácii v súvislosti s koronavírusom.

13:54 Nárast prípadov nového koronavírusu minister zdravotníctva Marek Krajčí očakával, nepovažuje ho za drastický. Predchádzajúce uvoľnenie opatrení neprišlo priskoro, ale po tom, čo sa zvládla jeho prvá vlna. Povedal to v našej diskusnej relácii V politike. Poslanec a bývalý minister zdravotníctva Richard Raši si zasa myslí, že prípravy na druhú vlnu počas leta Slovensko nezvládlo.

13:05 V Česku sa už začala druhá vlna koronavírusovej epidémie. Vyhlásil to v nedeľu v programe Českej televízie Otázky Václava Moravca epidemiológ a splnomocnenec vlády pre vedu a výskum v zdravotníctve Romana Prymula. Upozornil zároveň na to, že počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 môže rýchlo vzrásť.

12:59 Slovenská lekárska komora, Zväz ambulantných poskytovateľov, Asociácia súkromných lekárov SR a Zdravita tvrdia, že s nimi Ministerstvo zdravotníctva SR o odmenách pre lekárov, ktorí sa ocitli v prvej línii v boji s novým koronavírusom, zatiaľ nekomunikovalo. Potvrdili to zástupcovia lekárov.

12:53 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Poľsku sa od soboty zvýšil o 502 a celkovo tak krajina dosiaľ zaznamenala 74.152 nakazených. Zomrelo ďalších šesť ľudí, takže celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19 stúpol na 2188. V nedeľu to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva.

12:38 Všetci študenti a pedagógovia Strednej športovej školy v Trenčíne musia podstúpiť povinnú desaťdňovú karanténu. Rozhodol o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne po tom, ako mali traja študenti pozitívny test na nový koronavírus.

12:25 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom na Ukrajine po troch dňoch nárastu znova klesol. Za posledných 24 hodín v krajine potvrdili 2476 novoinfikovaných, ako aj 30 úmrtí, vyplýva z nedeľňajších oficiálnych údajov.

11:58 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom za posledný deň zreteľne klesol nielen vo Viedni, ale aj v celom Rakúsku. Tamojšie ministerstvá vnútra a zdravotníctva hlásili v nedeľu 463 novoinfikovaných, z nich 149 vo Viedni.

11:27 Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 484 ľuďom, čím počet všetkých infikovaných dosiahol 12.309. S ochorením COVID-19 spôsobovaným vírusom SARS-CoV-2 zomreli štyria pacienti, ktorí trpeli chronickými chorobami. Počet obetí tohto koronavírusu stúpol na 637, vyplýva z údajov zverejnených v nedeľu vládnym serverom koronavirus.gov.hu.

10:33 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v nedeľu varoval pred ďalším rozširovaním koronavírusovej pandémie v krajine. Vo vyhlásení pre tlačovú agentúru APA uviedol, že sa obracia na obyvateľov s "dôraznou výzvou", aby dodržiavali prijaté opatrenia, pričom očakáva prekročenie 1000 nových prípadov nákazy za deň.

10:07 Ako uvádza ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti, pozitívne testovaní boli vyšetrení v okresoch: Bratislava (21), Michalovce (10), Galanta (9), Nové Zámky (6), Košice (5), Banská Bystrica (4), Nitra (4), Hlohovec (2), Malacky (2), Ružomberok (2), Stará Ľubovňa (2), Žilina (2), Bardejov (1), Humenné (1), Levice(1), Lučenec (1), Pezinok (1), Považská Bystrica (1), Prievidza (1), Topoľčany (1), Trebišov (1) a Trnava (1). Medzi pozitívne testovanými bolo 47 žien a 32 mužov vo veku od 13 do 91 rokov.

10:00 Na Slovensku pribudlo 79 prípadov nákazy, otestovali 3080 ľudí. Nikto nezomrel, vyliečilo sa ďalších 10 pacientov.

9:55 Jeden futbalista účastníka MLS Sporting Kansas City mal pozitívny test na nový koronavírus. V súlade s pravidlami zámorskej súťaže je v izolácii, všetkým ostatným hráčom a členom klubu vyšli výsledky negatívne a nevykazujú žiadne príznaky ochorenia COVID-19. Nemenovaný hráč zostane v karanténe, až kým jeho návrat neodobria lekári Sportingu.

8:08 Nemecko za posledný deň registruje 948 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je oproti štatistikám zo soboty skoro o 700 menej. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha.

V Nemecku sa koronavírusom doteraz nakazilo takmer 260.000 ľudí. Počet pacientov s ochorením COVID-19, ktorí zomreli, sa za posledných 24 hodín zvýšil o dva na celkových 9349. Uzdravilo sa vyše 231.000 ľudí.

7:30 V susednom Česku, ktoré od budúceho týždňa možno zaradíme na zoznam červených krajín, opäť evidujú rekordný nárast nových prípadov koronavírusu, až 1541. COVID-19 potvrdili aj plzenskému biskupovi Tomášovi Holubovi.

Biskup je v karanténe. Okrem neho je v izolácii aj 20 kňazov. Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch zase karanténu ukončil. Aj druhý test na koronavírus ukázal negatívny výsledok. Vojtech bol v izolácii po tom, ako prišiel do kontaktu s infikovanou hlavnou hygieničkou Jarmilou Rážovou.

7:25 Bratislavský kraj, ktorý sa nachádza v tzv. červenej zóne, sprísni v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu opatrenia už od pondelka 14. 9. od 6.00 h. Na svojej webovej stránke o tom informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy.

7:10 Gymnázium v Partizánskom zostane minimálne celý budúci týždeň zatvorené. Dôvodom je pozitívny test na ochorenie COVID-19 u jedného študenta a príznaky ochorenia u ďalších dvoch študentov z rôznych tried. O uzatvorení gymnázia informoval primátor Partizánskeho Jozef Božik na sociálnej sieti.

6:55 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok