Na Slovensku opäť pribudol trojciferný počet nových prípadov

TA3 SITA TASR ČTK
3.9.2020 09:31

Za prísnych hygienických opatrení odštartoval školský rok, s rúškami a bez telocviční. Denný počet testov na koronavírus by mal na Slovensku výrazne vzrásť. V hlavnom meste štartuje prvé z veľkokapacitných odberových miest. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Na Slovensku opäť pribudol trojciferný počet nových prípadov
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:35 Produktivita práce v USA vzrástla v 2. štvrťroku o viac než 10 %. Výrazne tak prekonala predbežný odhad a dosiahla najprudší rast za takmer polstoročie. Uviedlo to vo štvrtok americké ministerstvo práce. Pod nečakaný rast produktivity práce sa podpísala pandémia nového koronavírusu, ktorá prudko znížila počet odpracovaných hodín. Klesol aj výkon, rozsah tohto poklesu bol však miernejší, než v prípade počtu odpracovaných hodín.

00:05 Americký herec Robert Pattinson mal pozitívny test na koronavírus, a v Londýne sa preto zastavilo natáčanie hollywoodskeho veľkofilmu The Batman, v ktorom hrá Pattinson hlavnú úlohu. Informoval o tom server The Hollywood Reporter. Výroba filmu, ktorý má mať premiéru budúci rok, sa len nedávno znovu rozbehla po dlhej prestávke spôsobenej práve pandémiou koronavírusu.

23:23 Rekordy v počte infikovaných na koronavírus hlásia viaceré krajiny. U našich českých susedov pribudlo za deň 650 infikovaných, čo je najviac od vypuknutia koronakrízy. Rakúsko má tiež po piatich mesiacoch nový rekord. V Taliansku zaznamenali infikovaných na COVID-19 u utečencov.

22:23 Ďalší traja futbalisti Paríža St. Germain mali vo štvrtok pozitívny test na nový koronavírus. Klub ich mená nezverejnil, podľa stránky francúzskeho periodika L'Equipe je jeden z nich Brazílčan Marquinhos. Ochorenie COVID-19 má aj brankár Steve Mandanda z Marseille, ktorý v piatok opustí zraz francúzskej reprezentácie a vynechá duely Ligy národov.

21:52 Vo Francúzsku pribudlo vyše 7100 nových prípadov nákazy koronavírusom a za posledný týždeň je to už po tretíkrát, čo denná bilancia prekonala hranicu 7000. Tak vysoké číslo infikovaných pritom francúzske úrady predtým naposledy zaznamenali koncom marca. Počet nových prípadov rastie i v Taliansku, kde za uplyulý deň registrovali 1400 nakazených, čo je najvyššia bilancia za posledných päť dní.

21:35 Presne týždeň po Diamantovej lige v Bruseli sa Ján Volko spolu s ďalšou našou atletickou špičkou predstaví na medzinárodnom mítingu P-T-S v Šamoríne. Ten síce nebude úplne bez divákov, no pre aktuálne opatrenia si ho naživo pozrie iba hŕstka priaznivcov.

21:05 Výdavky nórskej vlády v 2. štvrťroku tohto roka presiahli celkové príjmy, čo sa stalo prvýkrát za posledných 25 rokov. Poukázal na to tento týždeň nórsky štatistický úrad.

Ako úrad informoval, rozpočtový schodok za obdobie apríl až jún vo výške 83 miliárd nórskych korún (7,88 miliardy eur) je čiastočne výsledkom opatrení prijatých na obmedzenie šírenia nového koronavírusu. Tie viedli k poklesu daňových príjmov, pričom v rovnakom čase vláda zvýšila výdavky na podporu ekonomiky. Okrem toho príjmy do štátneho rozpočtu ovplyvnili aj nízke ceny ropy. Tá je hlavným exportným artiklom Nórska.

20:40 Francúzska vláda zverejnila plán na podporu ekonomiky, ktorá v dôsledku koronakrízy zaznamenala v 2. kvartáli medziročný prepad takmer o pätinu. Detaily dvojročného plánu v celkovom objeme 100 miliárd eur oznámil vo štvrtok francúzsky premiér Jean Castex.

Predseda vlády uviedol, že táto suma je nevyhnutná, aby sa francúzska ekonomika dostala z ťažkých dôsledkov koronakrízy. "Uzatvorenie ekonomiky od 17. marca do 11. mája prinieslo zo zdravotného hľadiska jednoznačne pozitíva, na druhej strane viedlo k paralyzovaniu celých oblastí ekonomiky a nepochybne k najhoršej recesii od roku 1929," citovala Castexa agentúra DPA.

20:10 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich všetko podstatné z dnešného dňa.

19:50 Nórska polícia vyhostila cudzinca, ktorý porušil karanténne pravidlá, a vyrubila mu pokutu v prepočte 1900 eur. Imigračné úrady mu navyše zakázali vstup do krajiny na najbližšie dva roky.

19:25 Počet Američanov, ktorí prvýkrát požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol v minulom týždni pod 1 milión. Pod túto hranicu tak klesol druhýkrát od vypuknutia pandémie nového koronavírusu. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje amerického ministerstva práce. Podľa ekonómov však ani tieto údaje nesignalizujú výrazné zotavovanie trhu.

19:05 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Spojenom kráľovstve sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1735 na celkovo 340 411. Ide o najvyšší denný nárast v krajine od 4. júna. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v Británii v priebehu uplynulých 24 hodín 13 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 41 527.

18:45 Šesť žiakov z troch stredných odborných škôl v Trnave bolo vo štvrtok testovaných na ochorenie COVID-19. Na športovom tréningu prišli ešte pred začiatkom školského roka do kontaktu s pozitívne testovaným. Informoval o tom Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom škôl.

18:25 Pokles návštevníkov a prenocovaní počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny zaznamenalo 75 % hotelov. Vývoj v nasledujúcich mesiacoch bude tiež problematický. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska na vzorke 131 hotelov po celom Slovensku.

17:50 Farmaceutické firmy pravdepodobne neprídu s jedným konkrétnym liekom na COVID-19, ale s viacerými účinnými typmi liečby pre rôzne skupiny pacientov. Uviedol to vo štvrtok šéf Medzinárodného združenia farmaceutických výrobcov a asociácií Thomas Cueni. "Prešli sme dlhú cestu, ale musíme úprimne priznať, že niektoré nádeje sú stratené," povedal na tlačovej konferencii Cueni. "Pravdepodobne nikdy nebudeme mať jedinú efektívnu liečbu, nebude žiadne zázračné riešenie," dodal.

17:15 Tržby v slovenskom maloobchode sa v júli oživili. Tento vývoj bol po uvoľnení prísnych protipandemických opatrení očakávaný. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad. Tržby obchodníkov vzrástli medzimesačne o 3,3 %.

16:59 Česká futbalová reprezentácia má pred piatkovým zápasom Ligy národov so Slovenskom problémy. Po pozitívnom teste maséra tímu na koronavírus idú do karantény dvaja kľúčoví hráči.

16:52 Česká ministerka sociálnych vecí a práce Jana Maláčová a minister zahraničia Tomáš Petříček idú do izolácie. Obaja totiž prišli do kontaktu s osobou pozitívnou na Covid-19.

16:45 Denný nárast počtu nakazených v Izraeli v priebehu posledných 24 hodín po prvý raz od začiatku epidémie prekročil 3000, informovalo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo potvrdilo vo štvrtok 3150 nových prípadov infekcie. V stredu ich bolo 2190. Rekordné čísla prišli deň po tom, čo sa v krajine opäť otvorili školy.

16:29 Ministertsvo zdravotníctva v spolupráci s infektológom Petrom Sabakom vysvetlilo časté mýty o nosení rúšok. "Nosenie rúšok môže byť nepríjemné, ale určite nevedie k nedostatku kyslíku alebo k otrave oxidom uhličitým," píše na sociálnej sieti. Prečítajte si viac.

15:53 Nové prípady ochorenia Covid-19 v Bratislavskom kraji sú rozptýlené po celom území. Medzi novými infikovanými v tomto kraji sú importy zo zahraničia aj dohľadané a testované kontakty už pozitívnych osôb. Vyskytli sa tiež sporadické prípady bez vzájomnej epidemiologickej súvislosti s pozitívnymi osobami. ÚVZ SR to uviedol na sociálnej sieti.

15:47 Iba šesť ľudí pozitívne otestovali v Hongkongu v rámci hromadného testovania na koronavírus, ktorého sa od utorka zúčastnilo 128.000 ľudí. U štyroch zo šiestich pozitívne testovaných pacientov potvrdili koronavírus ešte minulý mesiac. K štvrtku sa do programu hromadného testovania prihlásilo 850.000 ľudí z celkového počtu 7,5 milióna obyvateľov. Program bude trvať týždeň.

15:38 Švédsky administratívny súd rozhodol, že z rodičovskej starostlivosti odoberie tri deti, ktoré ich rodičia počas pandémie nového koronavírusu zo strachu z nákazy na takmer päť mesiacov uzamkli v byte. Tri deti vo veku 10 - 17 rokov nesmeli od marca do začiatku júla vyjsť z rodičovského bytu, na ktorého vchodové dvere boli pribité dosky, a boli dokonca izolované jedno od druhého.

15:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 14. hodine.

14:40 Nárok na pandemické nemocenské po 1. septembri má poistenec, ktorý je počas krízovej situácie uznaný dočasne práceneschopným z dôvodu nariadeného karanténneho opatrenia alebo izolácie. Keďže krízová, resp. mimoriadna situácia sa neskončila a naďalej trvá, platia podobné pravidlá, ako v uplynulých mesiacoch pandémie. Upozorňuje na to Sociálna poisťovňa.

14:27 V Chorvátsku pribudlo za posledných 24 hodín 369 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. Predchádzajúci rekordný prírastok nových prípadov za deň (258) úrady naposledy zaznamenali 26. augusta.

13:45 Pandémia naďalej hádže polená pod nohy futbalistom a výnimkou nie je ani súboj Slovensko - Česko, ktorým v piatok podvečer od 20.45 h v Bratislave obe krajiny začnú svoje vystúpenie nielen v novom ročníku Ligy národov, ale aj v kalendárnom roku 2020.

Na domácej strane budú z dôvodu nutného absolvovania povinnej karantény chýbať hráč čínskeho Ta-lienu a kapitán Marek Hamšík či legionári z americkej MLS Ján Greguš a Albert Rusnák. Okrem toho tréner Pavel Hapal nemohol povolať zranených hráčov Martina Dúbravku či Lászlóa Bénesa, Dávid Hancko zasa nemá požadovanú formu.

13:18 Na pekinskom letisku pristál vo štvrtok po piatich mesiacoch prvý medzinárodný let. Čína po dlhej prestávke povolila lety do Pekingu z krajín považovaných za málo rizikové. Čína povolila prílety do Pekingu z Thajska, Kambodže, Pakistanu, Grécka, Dánska, Rakúska, zo Švédska a z Kanady. Pre všetky lety platia prísne hygienické opatrenia.

12:55 Britská vláda oznámila, že investuje do testov na zisťovanie koronavírusu, ktoré poskytujú výsledky za menej ako 20 minút, keďže je terčom kritiky, že testy sú na prídel a systém nezvláda dopyt. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock uviedol, že vláda rozširuje skúšky dvoch nových testov, ktoré poskytujú výsledky do niekoľkých minút. Vláda zároveň skúma, či existuje nejaký prínos z opakovaného testovania ľudí bez symptómov.

12:45 Materskú školu na Haburskej ulici v bratislavskej mestskej časti Ružinov uzatvorili. V stredu v neskorých večerných hodinách bolo u jedného z detí potvrdené ochorenie Covid-19. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Ružinova Martin Chren. "V stredu ani v posledných dňoch minulého týždňa v škôlke toto dieťa už nebolo, takže rozhodnutie regionálneho úradu verejného zdravotníctva o uzatvorení škôlky vnímame ako dôležitú prevenciu," poznamenal starosta.

12:40 Plánované zriadenie mobilných jednotiek, určených na testovanie na nový koronavírus, ovplyvní dopravu na Špitálskej ulici v blízkosti Fakultnej nemocnice v Nitre. Ako informoval magistrát, od štvrtka sa tu ruší parkovací pruh. Parkovacie miesta sa rušia na ľavej strane ulice, smerom k starému vchodu do nemocnice.

11:58 Menej ako štyri percentá migrantov, ktorí sa v lete dostali na lodiach cez Stredozemné more do Talianska, mali pozitívne výsledky testov na nový druh koronavírusu. Uviedla to talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová. "Od 1. júna do 26. augusta sme vykonali 6371 výterov u migrantov, ktorí sa vylodili na Sicílii. Pozitívnych bolo 3,98 percenta prípadov," uviedla Lamorgeseová podľa agentúry DPA pre denník Il Foglio.

11:47 Ukrajina zaznamenala za uplynulých 24 hodín rekordných 54 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany. Pribudlo tiež ďalších 2430 prípadov infekcie novým druhom koronavírusu. Celkový počet prípadov nákazy v tejto krajine tak stúpol na 128.228 a počet úmrtí sa zvýšil na 2710.

11:30 V Turecku sa rozšíria obmedzenia týkajúce sa spoločenských podujatí, ako sú svadby či zásnuby, ktoré doteraz platili len v niektorých provinciách, na celú krajinu. Povolené budú naďalej svadobné obrady, avšak ich trvanie bude obmedzené na najviac jednu hodinu. Minister zdravotníctva oznámil, že krajina zažíva druhú vlnu pandémie koronavírusu, pričom vinu za nárast počtu nakazených pripísal stretávaniu sa ľudí na svadbách a počas dovoleniek.

11:01 Rusko zaznamenalo vo štvrtok v priebehu posledných 24 hodín 4995 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet nakazených tak stúpol na 1.009.995. Chorobe Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus, podľahlo za posledných 24 hodín 114 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 17.528.

10:43 Minister zdravotníctva odporúča seniorom, aby sa dali zaočkovať pneumokokovými vakcínami. Uviedol to na tlačovej konferencii. Chrípkové ochorenie, prípadne pneumokokové ochorenie môže mať totiž v kombinácii s ochorením COVID-19 veľmi vážny, až fatálny priebeh.

10:30 Krajčí predpokladá, že niektoré školy sa pre šírenie ochorenia Covid-19 zatvoria. Ako uviedol na dnešnej tlačovej konferencii, želá si, aby to bolo čo najmenej predškolských či školských zariadení. Vysvetlil, že ide o skúsenosť z iných krajín, ktoré začali školský rok skôr ako Slovensko. Ako spresnil, krajiny zavreli 10 až 20 percent tried, v ktorých sa potvrdil koronavírus.

10:18 Najviac nových prípadov má Bratislava, kde evidovali 44 nakazených. Nasleduje Nitra, kde pribudlo 12 nakazených. V okrese Michalovce evidujú 10 prípadov nákazy. Tvrdošín má sedem nových nakazených, šesť evidujú okresy Liptovský Mikuláš a Prešov. Malacky, Nové Zámky, Senec, Trenčín a Zvolen majú tri nové prípady.

Dva nové prípady nákazy hlási Banská Bystrica, Rožňava, Skalica a Trnava. Okresy Bardejov, Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Námestovo, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Sabinov, Sobrance, Turčianske Teplice a Žilina majú jeden nový prípad nákazy.

10:07 Pribudlo 94 nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 2617. V nemocniciach je s potvrdeným ochorením COVID-19 hospitalizovaných 70 pacientov

10:01 Počas uplynulého dňa urobili spolu 3 519 testov. Počet obetí koronavírusu stúpol po včerajšku na 37. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 4 163 pozitívne testovaných na nový koronavírus.

9:40 Ministerstvo zdravotníctva plánuje zriadiť veľkokapacitné mobilné odberové miesta v každom krajskom meste. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva. Prvé veľkokapacitné mobilné odberové miesto v Bratislave je už prevádzke, tento týždeň majú byť podľa ministra spustené aj v Trenčíne a Nitre. Budúci týždeň plánuje rezort ich spustenie v ostatných krajských mestách. Krajčí upozornil, že na týchto miestach sa budú testovať iba ľudia, ktorí prídu s vystaveným COVID pasom.

9:38 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov ministerstva zdravotníctva a Národného centra zdravotníckych informácií Mareka Krajčího a Petra Bielika o masívnom testovaní na jednom mieste.

9:36 Aktuálne máme 105 hospitalizovaných pacientov. 10 ľudí je na JIS, šesť pacientov je na pľúcnej ventilácii. Testovalo sa menej ako včera.

9:28 Na Slovensku pribudlo 121 nových prípadov nákazy. Televíziu TA3 o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ďalšie informácie zatiaľ nie sú  k dispozícii.

Najviac nakazených za posledný týždeň v prepočte na 100.000 obyvateľov registrovali v okrese Hodonín, nasledujú okres Třebíč v kraji Vysočina a hlavné mesto Praha.

9:00 V Českej republike pribudlo v stredu 650 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je podľa údajov z ministerstva zdravotníctva rekordný nárast od začiatku pandémie. Aktívnych prípadov je momentálne 7022. Aktuálne sa z ochorenia Covid-19 v Česku lieči 7022 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 172 pacientov s koronavírusom, vo vážnom stave je 40 z nich.

8:30 Česká futbalová reprezentácia sa v zápase Ligy národov so Slovenskom (v piatok o 20.45 v Bratislave) musí zaobísť bez stredopoliara Tomáša Součeka i útočníka Patrika Schicka. Obe opory tímu sú v karanténe pre blízky kontakt s masérom, ktorý mal pozitívny test na koronavírus. Podľa portálu idnes.cz zostali doma aj krídelník Lukáš Masopust a brankár Ondřej Kolář.

8:00 Herec Dwayne Johnson oznámil, že on, jeho manželka a dve dcéry mali približne pred tromi týždňami pozitívne testy na COVID-19 a z ochorenia sa zotavujú. "Môžem vám povedať, že je to jedna z najnáročnejších a najťažších vecí, aké sme kedy ako rodina museli pretrpieť," povedal Johnson prostredníctvom videa zverejneného na sociálnej sieti Instagram.

Johnsonove dcéry vo veku štyri a dva roky mali podľa jeho slov len mierne príznaky. Jeho stav i stav jeho manželky Lauren Hashianovej bol však vážnejší.

7:30 Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa štáty USA vyzvala, aby boli pripravené distribuovať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 už koncom októbra alebo začiatkom novembra.

7:00 Prezidentka Zuzana Čaputová otvorila školský rok zdravotníckej školy v Bratislave. Prezidentka vyzvala žiakov, aby boli zodpovední. Verí, že obmedzenia, ktoré boli spojené s minulým školským rokom už tento rok nebudú. Dodala, že to závisí najmä od toho, ako zodpovední budeme.

6:30 Denný počet testov na koronavírus by mal na Slovensku výrazne vrásť. V hlavnom meste štartuje prvé z veľkokapacitných odberových miest. Ako povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, nachádza sa v areáli bývalého štadióna Inter Bratislava. Na tomto mieste bude možné otestovať na ochorenie COVID-19 denne 500 až 600 ľudí.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok