Šokoval ma. Na rozsudok reagovala prezidentka aj ďalší politici

TA3 TASR SITA
3.9.2020 12:36

Marian Kočner a jeho "volavka" Alena Zsuzsová sú nevinní z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tento verdikt Špecializovaného trestného súdu vyvolal na Slovensku búrlivé reakcie. Prezidentka je "šokovaná", rodičia zavraždených chcú bojovať ďalej. Pozrite si aj reakcie ďalších politikov na vyvrcholenie najsledovanejšej kauzy.

Čaputová očakáva pokračovanie

Prezidentku Zuzanu Čaputovú verdikt v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej šokoval a potrebuje porozumieť jeho odôvodneniu. Očakáva, že hľadanie spravodlivosti bude pokračovať na Najvyššom súde SR

"Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali," uviedla hlava štátu v reakcii.

Rodičia veria v Kočnerovu vinu

Rodičia zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dúfali, že Kočnera a Zsuzsovú neoslobodia. Zlatica Kušnírová dúfa, že Najvyšší súd SR rozhodnutie zvráti. Verí v to aj kolega zavraždeného novinára Marek Vagovič, ktorý je presvedčený o vine oboch. Rozhodnutie ŠTS nie je právoplatné, rozhodovať môže ešte NS SR. "Je to zle, vidno, že spravodlivosť ešte na Slovensku nezačala úradovať. Bojujeme ďalej," povedala matka zavraždenej Martiny. Je presvedčená, že za vraždou je Kočner a ďalší. "Všetky finančné skupiny," podotkla, no nechcela ich menovať.

O vine Kočnera je presvedčený aj Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára. Vidí ho za objednávkou vraždy. Pýta sa, kde by Tomáš Szabó, vinný z účasti na vražde, prišiel k toľkým peniazom, ktoré za vraždu objednávateľ zaplatil.

Vagovič je z rozhodnutia ŠTS sklamaný, vyčíta mu právny purizmus. Nerozumie, že súdu nestačila séria nepriamych dôkazov, ani priame výpovede účastníkov vraždy. Je presvedčený, že dôkazy na odsúdenie boli dostatočné. "Pri objednávateľoch to takmer vždy stojí na nepriamych dôkazoch. Príde mi to celé absurdné," uviedol Vagovič. Pýta sa, kto si vraždu objednal. Vagovič si myslí, že odsudzujúcim rozsudkom by súd neriskoval justičný omyl. "Ak by ich súd uznal za vinných, nič by neriskoval, nebol by to justičný omyl, som presvedčený, že sú vinní," povedal. Dúfa, že NS SR rozhodnutie zvráti.

Súd uznal Kočnera za vinného len z nedovoleného ozbrojovania v súvislosti s nábojmi, ktoré u neho zaistili pri jednej z domových prehliadok. Tento skutok obžalovaný priznal na začiatku procesu. Szabó je takisto vinný pre rovnaký skutok, konkrétne pre zadováženie zbraní na vraždu Kuciaka a Molnára a tiež pre neoprávnenú držbu munície. Vinný je tiež z porušovania domovej slobody. Verdikt súdu nie je právoplatný.

Nespokojní sú Sulík, Remišová aj Šeliga

„Slovenská prokuratúra je zrelá na veľkú reformu. Rodičia Jána a Martiny, myslím na vás,“ napísal vo svojom profile predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Juraj Šeliga zo Za ľudí uviedol, že rozhodnute ŠTS v Pezinku vo veci vraždy Jána a Martiny ním otriaslo, no nespochybňuje senát ani súd a rešpektuje rozhodnutie prvostupňového súdu. "Nebudem klamať, lomcuje mnou hnev a cítim veľký smútok," napísal.

Podľa predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej rozsudok v kauze vraždy znamená aj to, že boj o spravodlivosť na Slovensku pokračuje. „Rozhodnutím súdu v kauze Mariána Kočnera a jeho spoločníkov v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Slovensku otvára ďalšia etapa boja za spravodlivosť. Rozsudok súdu nie je definitívny,“ napísala. Doplnila, že rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti.

Vzhľadom na stav nášho súdnictva nám nezostáva nič iné, len dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov a nie na základe niečoho iného. V reakcii na rozsudok to uviedol predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Vyjadrili sa aj Hlas a PS

Vznikajúca strana Hlas-SD uviedla na sociálnej sieti, že jediným spôsobom, ako je možné v demokratických krajinách dosahovať spravodlivosť, je rešpektovať rozhodnutia súdov ako nezávislej zložky štátnej moci. Dodáva, že ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici oslobodených obžalovaných, má možnosť svoj právny názor obhájiť.

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová uviedla, že po vražde Jána a Martiny Slovensko nebude rovnaké a citlivosť na nespravodlivosť, ktorá sa deje, sa prudko zvýšila. "Verili sme, že udalosť, ktorá v plnej nahote odhalila systém „našich ľudí“, spletenca oligarchických záujmov a verejnej správy a beztrestnosti mocných, bude dnes objasnená a spravodlivo potrestaná. Nestalo sa tak," napísala Bihariová.

V Smere aj ĽSNS súd rešpektujú

Podpredseda opozičného Smeru-SD Juraj Blanár rešpektuje rozhodnutie súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Ale verím, že sa raz určite dozvieme celú pravdu o tomto zločine," doplnil.

Rozsudok rešpektuje aj opozičná ĽSNS. "Povzbudzujeme vyšetrovateľov a prokurátorov, aby sa prípadu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice naďalej naplno venovali a aby nepoľavovali v hľadaní nepriestrelných dôkazov, ktoré povedú k odsúdeniu skutočných objednávateľov vraždy," reagoval hovorca strany Ondrej Ďurica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok