Tlmočníkom na úrade vlády mesiace nezaplatili. Nezazmluvnili ich

TA3 SITA
2.9.2020 09:54

Nepočujúci žiadajú vládnych predstaviteľov, aby sa na úrade vlády opäť tlmočilo do posunkového jazyka. Uviedol to predseda Slovenského zväzu nepočujúcich Jaroslav Cehlárik. Nepočujúci dokonca tvrdia, že za ich niekoľkomesačné služby na úrade vlády im doteraz nezaplatili. Na situáciu už reagovali aj od premiéra.

Nepočujúci: Obnovte tlmočenie

Cehlárik uviedol, že s Úradom vlády opakovane komunikovali a žiadali ich o stanovisko. Ako objasnil, prítomnosť tlmočníkov je pre nich dôležitá a majú právo na prístup k informáciám, a to aj vzhľadom na vážnosť situácie v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Pred začiatkom rokovania vlády nepočujúci naplánovali protest na Námestí slobody pred budovou úradu vlády.

Reakcia premiéra Igora Matoviča: "Veľmi ma mrzí to, čo sa stalo. Som z toho zhrozený. Verím, že problém sa veľmi rýchlo vyrieši."

000_0a140370-4eb6-032e.jpg

Nepočujúci žiadajú, aby sa obnovilo tlmočenie do slovenského posunkového jazyka na tlačových konferenciách či brífingoch. Cehlárik poznamenal, že viac ako dva týždne neboli tlmočníci v tejto súvislosti oslovení. Taktiež požadujú, aby sa urýchlil proces vyplatenia tlmočníkov za vykonanú prácu. Vysvetlil, že od začiatku tlmočenia na úrade vlády, nedostali tlmočníci polroka výplatu.

Nepredpokladali, že ich nezazmluvnili

Vedúci úradu vlády Július Jakab v reakcii pre médiá uviedol, že tlmočníci mali pôvodne uzavretú zmluvu s ministerstvom vnútra na tlačovky krízového štábu a na tlačové besedy úradu vlády chodili bez toho, aby mali zmluvu s úradom. „My sme vôbec nepredpokladali, že predchádzajúce vedenie nezazmluvní tlmočníkov pre nepočujúcich,“ povedal Jakab s tým, že v tejto veci sa už koná. „Zmluva je momentálne vo finálnej podobe, kedy ju podpíšeme s tlmočníkmi,“ uviedol Jakab. Zároveň zdôraznil, že práve pre absenciu zmluvy úrad pozastavil prítomnosť tlmočníkov na tlačovkách. Doterajšiu odrobenú prácu dostanú tlmočníci podľa neho zaplatenú zo zdrojov ministerstva vnútra.

Cehlárik však v reakcii na Jakaba uviedol, že tlmočníci nemali zmluvu uzavretú ani s rezortom vnútra. Ten uhradí len tlmočenie v súvislosti s tlačovkami ústredného krízového štábu. „Ja mám úplne iné informácie,“ dodal Jakab s tým, že o záležitosti bude hovoriť s ministrom vnútra Romanom Mikulcom.

Úrad vlády: „My sme vôbec nepredpokladali, že predchádzajúce vedenie nezazmluvní tlmočníkov pre nepočujúcich.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok