Som Taiwanec. Českému predsedovi Senátu tlieskal parlament

TA3 TASR
1.9.2020 13:02

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil si v taiwanskom parlamente vyslúžil obrovský potlesk. V čínštine povedal "som Taiwanec." Jeho pracovná cesta je už od príprav považovaná za kontroverznú a Peking tvrdí, že Vystrčil porušuje princíp jednej Číny.

ČR nemá s Taiwanom oficiálne vzťahy

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil v utorok počas prejavu k taiwanským zákonodarcom prisľúbil obranu hodnôt demokracie a slobody. Sám seba pritom nazval "Taiwančanom", čím odkazoval na slávny podobný výrok amerického prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963. "Dovoľte mi použiť rovnakú metódu, aby som vyjadril podporu Taiwančanom. Dovoľte mi skromne, ale i rozhodne povedať parlamentu vašej krajiny, že som Taiwančan," citovala Vystrčila, ktorého slová boli prekladané do mandarínskej čínštiny.

Vystrčil sa pritom inšpiroval výrokom "Som Berlínčan", ktorý John F. Kennedy vyslovil počas svojho, dnes už legendárneho prejavu k obyvateľom Západného Berlína z júna 1963. Český hosť si za svoj výrok vyslúžil dlhý potlesk taiwanských zákonodarcov. Česko, podobne ako väčšina krajín sveta, nemá s Taiwanom oficiálne diplomatické vzťahy. Taiwan má nezávislú vládu od roku 1949, avšak Čína tento ostrov považuje za súčasť svojho teritória a nástojí na tom, aby tento postoj akceptovali aj ostatné štáty.

Zaplatí "vysokú cenu"

Vystrčil je prvým predsedom Senátu spomedzi spojeneckých krajín, s ktorými Taiwan nemá nadviazané diplomatické vzťahy, ktorý predniesol prejav na pôde tamojšieho parlamentu. Predseda taiwanského zákonodarného zboru uviedol, že Vystrčilova návšteva na Taiwane nielen posilní priateľstvo medzi oboma krajinami, ale aj prehĺbi demokraciu. Návštevu Taiwanu pôvodne naplánoval už Vystrčilov predchodca Jaroslav Kubera, ktorý však v januári 2020 zomrel na infarkt.

Čína predtým varovala, že Vystrčil za svoju návštevu zaplatí "vysokú cenu". Hoci česká vláda Vystrčilovu návštevu Taiwanu nepodporila, v reakcii na prudké odsúdenie zo strany Číny si Praha predvolala čínskeho veľvyslanca v ČR. Peking si v pondelok recipročne takisto predvolal českého veľvyslanca v Číne. Miloš Vystrčil pricestoval na Taiwan s približne 90-člennou delegáciou politikov, podnikateľov, novinárov i zástupcov vedeckých a kultúrnych inštitúcií v nedeľu a zostane tam do piatka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok