Česká návšteva Taiwanu sa nepáči Číne: Zaplatia vysokú cenu

TA3 TASR
31.8.2020 06:31

Čínsky minister zahraničných vecí Wang-I povedal, že predseda hornej komory českého parlamentu Miloš Vystrčil "zaplatí vysokú cenu" za to, že návštevou Taiwanu porušil zásadu jednej Číny.

Stal sa nepriateľom, tvrdí Čína

"Prinútime ho zaplatiť vysokú cenu za jeho krátkozraké počínanie a politický oportunizmus," uviedol Wang-I podľa agentúry Reuters počas víkendovej návštevy Nemecka. Spochybnením princípu jednej Číny sa predseda českého Senátu stal podľa šéfa čínskej diplomacie "nepriateľom 1,4 miliardy občanov Číny". Čínska vláda a čínsky ľud nebudú tolerovať takúto "otvorenú provokáciu" tohto českého politika a protičínskych síl, ktoré za ním stoja, zdôraznil Wang-I.

Vystrčil pricestoval na Taiwan s približne 90-člennou delegáciou v nedeľu. Povedal, že cieľom jeho návštevy je podpora obchodných vzťahov s Taiwanom a Česká republika sa nemôže podriadiť námietkam Číny. Okrem iných sa stretne s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, premiérom Su Čen-čchangom a niekoľkými ministrami.

Dodržiavanie princípu jednej Číny vyžaduje Peking od všetkých krajín, s ktorými má diplomatické vzťahy. Čína považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu, ktorá nemôže nadväzovať medzištátne vzťahy.

ČR si predvolá veľvyslanca

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v reakcii na udalosti oznámil, že si tento týždeň predvolá čínskeho veľvyslanca. Chce ho požiadať o vysvetlenie súvislosti s vyhrážkami šéfa čínskej diplomacie.

"Nie je obvyklé voliť takéto prísne a priamočiare slová, tie sa v diplomacii nepoužívajú a ja sa proti tomu chystám ohradiť," povedal Petříček a dodal, že od čínskej strany očakáva vysvetlenie. ČR podľa jeho slov dodržiava politiku jednej Číny a Vystrčilova cesta na Taiwan na tom nič nezmení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok