Ústavu schválili pred 28 rokmi. Chráňme ju, vyzýva prezidentka

TA3 TASR
1.9.2020 12:28

Deň Ústavy je dôležité si pripomínať. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa jej slov nám ústava poskytuje hlavne istotu, že nikto nám neoprávnene nezasiahne do našich práv.

Všetky zákony musia byť v súlade s ústavou

Ústava predstavuje základy právneho poriadku, právnej istoty všetkých a upravuje práva i slobody. Pri príležitosti Dňa ústavy to na sociálnej sieti vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že je dôležité tento základný zákon rešpektovať a chrániť si ho.

"Presne pred 28 rokmi Slovenská národná rada schválila text základného zákona SR. Keď som sa ujímala funkcie prezidentky, prisahala som, tak ako aj moji predchodcovia, na túto ústavu," uviedla hlava štátu. Upozornila, že všetky štátne orgány, keď konajú, i všetky zákony musia byť v súlade s Ústavou SR. "Je to dôležité preto, aby sme my občania, ako pôvodcovia moci, mali istotu, že nikto neoprávnene nemôže zasiahnuť do našich práv," skonštatovala Čaputová.

Prispieva k stabilite právneho poriadku

Spoločnosť sa neustále mení a na tieto zmeny musí nevyhnutne reagovať aj právny poriadok vrátane Ústavy SR. "Opodstatnené zmeny ústavy vyvolané objektívnymi okolnosťami sú preto nutné pre zachovanie jej životaschopnosti," uviedol predseda ústavného súdu Ivan Fiačan pri príležitosti Dňa ústavy. Poznamenal, že ústava prispieva k stabilite právneho poriadku a jej časté zmeny k tomu neprispievajú. Vyzdvihol preto potrebu dôkladne posúdiť opodstatnenosť zmien.

Ústava SR je podľa jeho slov obsahovo veľmi bohatý právny dokument, ktorý vo svojich ustanoveniach zakotvuje univerzálne hodnoty a princípy. O ich rešpektovanie žiada všetkých, tak orgány verejnej moci, ako aj jednotlivých členov spoločnosti. "Ústava prispieva k stabilite nášho právneho poriadku. Časté zmeny ústavy však neprispievajú k napĺňaniu tejto jej funkcie. Je preto veľmi dôležité, aby ústavodarný orgán vždy vopred dôkladne posúdil opodstatnenosť prípadnej zmeny ústavy," podčiarkol s tým, že ÚS víta také zmeny ústavy, ktoré posilnia právny štát a zvýšia dôveryhodnosť justície.

"Ústava SR ako základný zákon štátu je súčasťou právneho poriadku Slovenskej republiky už 28 rokov, počas ktorých bola devätnásťkrát novelizovaná. Primeranosť frekvencie, s akou sa mení ústava, je potrebné posudzovať nielen podľa samotného počtu jej noviel, ale aj podľa okolností, za ktorých bola tá-ktorá novela prijímaná," skonštatoval Fiačan.

Ako príklad uviedol novelizáciu ústavy z roku 2001, ktorou sa precizoval vzťah vnútroštátneho a medzinárodného práva, čím sa vytvorili ústavné predpoklady pre vstup Slovenska do Európskej únie. "Posilnila právne postavenie územnej samosprávy a významné zmeny sa týkali aj Ústavného súdu SR," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok