Máme desiatky nakazených a takmer sto vyliečených. Testov bolo menej

TA3 TASR SITA ČTK
31.8.2020 10:02

Napriek stúpajúcemu počtu infikovaných sa hranice medzi nami a niektorými susednými štátmi zrejme zatvárať nebudú. Zhodli sa na tom predstavitelia Česka, Slovenska i Rakúska. O druhej vlne pandémie sa už hovorí aj v nemocniciach, ktoré sú podľa ministerstva pripravené. Udalosti okolo nákazy sme s vami sledovali online.

Máme desiatky nakazených a takmer sto vyliečených. Testov bolo menej
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:25 Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala v pondelok vlády, aby viedli dialóg s ľuďmi protestujúcimi proti pandemickým obmedzeniam a počúvali ich obavy. WHO zároveň zdôraznila, že protestujúci musia pochopiť, že nový koronavírus je nebezpečný.

22:00 Od utorka platia pre Slovákov cestujúcich zo zahraničia viaceré nové pravidlá. Zo zoznamu menej rizikových krajín vypadnú napríklad Chorvátsko, Francúzsko či Španielsko. Maďarsko zase zavádza zákaz vstupu do krajiny iným ako maďarským občanom. V tomto prípade budú ale platiť viaceré výnimky.

20:51 Premiér Igor Matovič apeluje na rodičov, aby deťom vysvetlili, že majú v školách nosiť rúško, a to nielen na druhom stupni.

20:30 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí u nás i zo sveta.

19:53 Taliansko zaznamenalo v pondelok 996 nových prípadov nákazy koronavírusom. Denný nárast po prvý raz od 25. augusta neprekročil hranicu jedného tisíca. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že celkový počet nakazených stúpol na 269.214. Počet mŕtvych sa zvýšil o šesť na 35.483.

19:16 Brazílske súostrovie Fernando de Noronha sa opäť otvorí pre turistov. Podmienkou však je, že návštevníci museli v minulosti prekonať koronavírus

19:12 Na začiatok nového školského roka sa už pripravujú milióny žiakov po celej Európe. Brány škôl sa otvoria v mnohých krajinách, protiepidemické pravidlá nebudú všade rovnaké. Kým napríklad v Bavorsku budú musieť deti nosiť rúška aj v triedach, vo Francúzsku len na chodbách a v Holandsku ich zase nosiť nemusia vôbec.

17:58 Cestujúci z Maďarska sa na Slovensko od 1. septembra dostanú cez šesť hraničných priechodov a tí z Ukrajiny sa musia zaregistrovať. Ako pripomenula vo svojom profile na sociálnej sieti polícia, od utorka 1. septembra platí zákaz vstupu do Maďarska iným ako maďarským občanom.

17:42 Náčelník brazílskeho kmeňa Kayapo Raoni Metuktire mal pozitívny test na nový koronavírus. Symbol ochrany Amazonského pralesa skončil v nemocnici s príznakmi zápalu pľúc. V pondelok o tom informovali zástupcovia Raoni Institute. Takmer 90-ročný pacient nemá horúčky a dýcha normále, bez pľúcnej ventilácie.

17:28 Príprava na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu v školstve bola jednoduchšia ako na tú prvú, uviedol to pred začiatkom školského roka 2020/2021 minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Podotkol, že školstvo má za sebou 77 dní prvej vlny pandémie.

17:07 Bývalý indický prezident Pranab Mukherdží zomrel v pondelok vo veku 84 rokov. Podľa stanice BBC sa tak stalo 21 dní po tom, ako exprezident potvrdil, že mal pozitívny test na COVID-19. Mukherdží bol v nemocnici, aby mu odstránili krvnú zrazeninu v mozgu, keď lekári zistili, že bývalý najvyšší predstaviteľ štátu je infikovaný aj novým druhom koronavírusu.

16:56 Od 1. septembra budú všetky vlaky medzi Slovenskom a Maďarskom vedené bez obmedzení v zmysle cestovného poriadku. A to aj napriek obmedzeniam vstupu do Maďarska iniciovaných maďarskou stranou. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

16:33 Jedným z dôvodov, prečo nehnuteľnosti zdraželi, sú aj lacné hypotéky. Aj o tom sme sa rozprávali s Ľuboslavom Kačalkom, odborníkom na financie.

16:30 Školský rok sa pre nový koronavírus začne v základnej škole s vyučovacím jazykom slovenským v meste Čierna nad Tisou v okrese Trebišov neskôr. Ako o tom informuje mesto na svojej internetovej stránke, na základe rozhodnutia krízového štábu mesta, ktorý zasadal v pondelok, začnú 9. septembra vyučovať aj v miestnej materskej škole a tiež základnej umeleckej škole.

16:24 Problémy má nielen Turecko, ale aj Taliansko. Tretia najväčšia európska ekonomika padla na jar tak, ako ešte nikdy. Pomerne prudký pokles jej odborníci predpovedajú aj za celý tento rok.

16:08 Rusko začne vo veľkom poskytovať vakcínu proti koronavírusu v septembri, oznámil v pondelok minister zdravotníctva Michail Muraško. Vakcínu dostanú najprv zdravotníci a učitelia, hromadné očkovanie rizikových skupín obyvateľstva sa začne v novembri alebo decembri, dodal minister.

16:03 Už tento týždeň sa žiaci a študenti po niekoľkomesačnej pauze vracajú do škôl. Začiatok školského roka však bude netradičný. Naďalej platia epidemiologické opatrenia a tak automatickou výbavou budú rúška či prísnejšia dezinfekcia. Na čo sa majú žiaci pripraviť a čo by nemali zanedbať?

15:40 Čínsky petrochemický koncern Sinopec sa za 1. polrok tohto roka prepadol do straty, prvej od začatia evidovania údajov pred 17 rokmi. Stratu podľa spoločnosti spôsobili "bezprecedentné komplikácie" v dôsledku prudkého poklesu cien ropy a dopytu v dôsledku pandémie nového koronavírusu.

14:44 Vo zvolenskej nemocnici v uplynulých dňoch absolvovala pôrod žena v karanténe, ktorá v nej bola kvôli manželovi pre možné podozrenie na ochorenie Covid-19. Rodila v tzv. červenej covidovej zóne nemocnice a v osobitne vyčlenenej pôrodnej sále. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK, pod ktorú nemocnica patrí.

14:31 Policajti majú za sebou kontrolný víkend. Zamerali sa na to, ako ľudia dodržiavajú opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. O výsledku kontrol viac povedala prvá viceprezidentka policajného zboru Jana Maškarová, s ktorou sa rozprával kolega Patrik Jager.

14:11 Podľa zdravotníckych orgánov vo Veľkej Británii až 16 prípadov ochorenia Covid-19 má spojitosť s letom z 25. augusta, ktorý prepravoval britských dovolenkárov z gréckeho ostrova Zakynthos do Cardiffu. Waleské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že približne dvesto ľudí, ktorí sa nachádzali na palube lietadla, bude musieť ísť na 14 dní do povinnej karantény.

14:02 Európska komisia v pondelok potvrdila záujem stať sa súčasťou globálneho nástroja COVAX, ktorý má zabezpečiť spravodlivý prístup k cenovo dostupným vakcínam proti ochoreniu COVID-19 všade na svete a pre každého, kto ich potrebuje. Komisia zároveň oznámila príspevok vo výške 400 miliónov eur vo forme záruk na podporu nástroja COVAX a jeho cieľov v kontexte iniciatívy Globálna reakcia na koronavírus.

13:32 Turecká ekonomika má veľké problémy. Na jar sa výrazne prepadla, v porovnaní so začiatkom roka si pohoršila o 11 percent. Dôvodom je koronakríza, ktorá hospodárstvo tvrdo zasiahla.

13:25 V Nemecku sa cez víkend protestovalo. Ulice viacerých miest zaplavili demonštranti nespokojní so zavádzaním opatrení na zastavenie pandémie koronavírusu. Niektorí demonštranti prenikli aj k budove parlamentu, čím si vyslúžili ostrú kritiku prezidenta, ale aj ďalších politikov. Prečo sa vôbec v Nemecku protestovalo, tak o tom sme sa porozprávali s našou spolupracovníčkou v Berlíne Viktóriou Bellovou.

13:13 Nie všetky francúzske triedy budú môcť bezpečne otvoriť pre žiakov v utorok, keď sa v krajine oficiálne začína nový školský rok 2020/2021. Tamojší minister školstva Jean-Michel Blanquer uviedol, že niektoré triedy zostanú zatvorené, no "nebude ich veľa". Keďže Francúzsko eviduje prudký nárast infikovaných, podľa Blanquera o otvorení alebo zatvorení tried rozhodne "denná analýza založená na zdravotnej situácii každého regiónu".

13:01 Viac ako 12 000 občanov Holandska za obdobie 1. polroka 2020 požiadalo o udelenie základných sociálnych dávok, uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl. Za nárastom žiadostí sú najmä dosahy koronakrízy.

12:38 Obyvatelia Paríža sa môžu od pondelka dať na viacerých miestach zadarmo otestovať na koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie úradu starostky mesta Anne Hidalgovej.

12:30 Maďarsko od 1. septembra uzavrie svoje hranice pre cudzincov. Opatrenie výrazne ovplyvní tisícky Slovákov, ktorí u našich južných susedov žijú. Výnimka by mala platiť pre ľudí žijúcich do 30 kilometrov od hraníc. Potvrdil to štátny tajomník MZV Martin Klus.

12:11 Rusko zaznamenalo za posledných 24 hodín 4993 nových prípadov koronavírusovej nákazy. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Celkový počet nakazených tak stúpol na 995 319. Chorobe podľahlo za posledných 24 hodín 83 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 17 176.

11:51 V prípade výraznejšieho čísla, ktoré zachytil vo svojej územnej pôsobnosti Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach a týka sa obce Staré, v ktorej vznikla lokálna epidémia, odporučili hygienici posunúť otvorenie školského roka predbežne na polovicu septembra.

11:46 V prípade zvýšeného výskytu potvrdených pozitívnych prípadov ochorenia na Covid-19 ide zväčša o dohľadané kontakty alebo prípady, ktoré sú vo vzájomnej epidemiologickej súvislosti v podchytenom ohnisku nákazy. V súvislosti s lokalitami, ktoré v nedeľu zaznamenali najviac pozitívne testovaných na nový koronavírus, to uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Dáša Račková.

11:34 Ceny bytov v polovici tohto roka oproti minulému kvartálu aj napriek kríze vzrástli v priemere o 3,6 %. Upozornili na to analytici spoločnosti Nehnuteľnosti.sk. Očakávajú, že tento trend môže pokračovať aj naďalej. Naopak, ceny nájmov v 2. kvartáli klesali.

11:08 Slováci prichádzajúci do Litvy musia oddnes v krajine absolvovať 14-dňovú povinnú karanténu. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí na svojej oficiálnej webovej stránke. Do Litvy je možné pricestovať bez povinnosti absolvovať karanténu v prípade, ak v krajine, z ktorej osoba prichádza, počet nakazených za posledných 14 dní nepresiahol 16 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

11:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

10:50 Maďarsko od prvého septembra opäť uzavrie svoje hranice pre cudzincov. Podobné opatrenia a problémy s tým súvisiace pocítili Slováci už pred niekoľkými mesiacmi na začiatku pandémie. Ako to v nasledujúcich týždňoch bude vyzerať so Slovákmi žijúcimi v pohraničných oblastiach? To sme sa pýtali štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa.

10:36 India v nedeľu oznámila 78.761 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 za 24 hodín, čo je najvyšší denný nárast vo svete od začiatku pandémie. Doteraz najvyšší denný nárast infekcii zaznamenali USA, keď 17. júla hlásili 77.299 nových prípadov, pripomína BBC.

10:15 Najviac nových prípadov majú Michalovce, kde evidovali 18 nakazených. V Bratislave pribudlo deväť nakazených. Žilina má tri nové prípady. Dvoch nakazených evidujú v Prešove a Sabinove. Okresy Bardejov, Košice, Rožňava, Svidník, Šaľa, Trebišov a Trnava hlásia jeden nový prpad nákazy.

10:12 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 51. Z toho siedmi sú na JIS a štyria na pľúcnej ventilácii.

10:05 Vyliečilo sa 99 nových pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2377.

10:00 Na Slovensku pribudlo 41 nových prípadov nákazy. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3 917 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 588 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:46 Nový Zéland zrušil v pondelok karanténu v najväčšom meste Auckland. Opätovne sa tak otvorili školy a prevádzky, vláda však s platnosťou pre celé územie krajiny zaviedla povinné nosenie rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy.

9:28 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 274 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 6397. Urobili 5491 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 24 367 infikovaných, celkový počet úmrtí je 423.

9:15 Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto od stredy 2. septembra sprísňuje protiepidemické opatrenia. Dôvodom je pozitívny skríningový test na Covid-19 jedného zo zamestnancov úradu. Testovaný bol v kontakte s miestnym i mestským poslancom Adamom Berkom, ktorý 23. augusta priznal nákazu novým koronavírusom.

8:58 Počet potvrdených prípadov nákazy v USA prekročil v nedeľu hranicu šesť miliónov po tom, ako viacero štátov na americkom Stredozápade zaznamenalo rekordné denné prírastky infikovaných. Doposiaľ najvyššie prírastky zaznamenali v posledných dňoch v štátoch Iowa, Severná Dakota, Južná Dakota a Minnesota. V štátoch Montana a Idaho úrady evidujú rekordný počet hospitalizovaných.

8:22 Piers Corbyn, brat bývalého lídra britskej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, dostal pokutu 10.000 libier (viac ako 11.000 eur) za organizáciu protestu proti obmedzujúcim opatreniam zavedeným v spojitosti s pandémiou.

Stovky demonštrantov sa v nedeľu popoludní zhromaždili na londýnskom Trafalgarskom námestí. Niektorí z nich niesli transparenty, ktoré vyjadrovali nesúhlas s nosením rúšok a očkovaním. "Nechystám sa to zaplatiť," reagoval Piers Corbyn na udelenie pokuty s tým, že proti tomuto rozhodnutiu plánuje podniknúť právne kroky.

7:49 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Nemecku za posledný deň o 610. Hlásia aj tri nové úmrtia.

7:06 Nemecký Spolkový ústavný súd potvrdil zákaz zriadenia tábora odporcov protipandemických opatrení v centre Berlína. Tábor mal byť zriadený od 30. augusta do 14. septembra na Ulici 17. júna v Berlíne. Ústavný súd zamietol ako "neprípustnú" a "neopodstatnenú" žiadosť organizátorov na vydanie predbežného opatrenia a potvrdil tým zákaz vydaný predtým regionálnym vrchným správnym súdom.

6:34 Nemocnice určené pre pacientov s ochorením COVID-19 sú pripravené na druhú vlnu pandémie. Tvrdí to ministerstvo zdravotníctva. Problém s nedostatkom pomôcok by sa už nemal zopakovať a nemocnice majú aj dostatok pľúcnych ventilácií. Lôžka pre pozitívnych pacientov vraj vedia zabezpečiť do niekoľkých minút.

6:10 Predseda NR SR Boris Kollár, predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček a predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka sa zhodli, že by nebolo vhodné zatvárať hranice medzi Českom, Slovenskom a Rakúskom. Uviedli to na spoločnom nedeľnom stretnutí Slavkovského formátu na zámku v rakúskom Grafeneggu.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok