Obľúbené dovolenkové krajiny idú do červeného zoznamu

TA3 SITA
28.8.2020 16:23

Zo zoznamu tzv. menej rizikových krajín sa vzhľadom na významné zhoršenie epidemiologickej situácie v ostatných dňoch od 1. septembra 2020 vyraďujú Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta.

Obľúbené dovolenkové krajiny idú do červeného zoznamu
SITA/AP (ilu)

Test pre najmenšie deti nie je povinný

Všetkým osobám, ktoré od 1. septembra 2020 od 7:00 vstúpia na územie SR, pričom počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu EÚ, ktorá nie je na zozname menej rizikových krajín a zároveň nenavštívili krajinu, ktorá nie je členom EÚ a je riziková, sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Po dobu domácej izolácie sa táto nariaďuje i osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti. Informoval o tom hlavný hygienik Ján Mikas.

https://www.scribd.com/embeds/473969753/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-CNiXOFnXMSPJzYkQ0ewx

Laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 nie je povinné podrobiť sa dieťa do 3 rokov, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo ošetrujúci lekár dieťaťa neurčí inak. Povinnosť domácej izolácie pre deti do 3 rokov, u ktorých nevzniklo akútne respiračné ochorenie, sa končí ukončením povinnosti domácej izolácie pre osoby žijúce s nimi v jednej domácnosti. V prípade bezpríznakového priebehu izolácie je možné ju ukončiť dovŕšením 10. dňa aj bez absolvovania testu na ochorenie COVID-19.

Treba sa zaregistrovať na stránke

Iné pravidlá budú platiť pre osoby, ktoré od 1. septembra 2020 vstúpia na územie SR a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu, ktorá nie je členom EÚ a je riziková. Týmto osobám sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, ktorý je možné vykonať najskôr na 5. deň domácej izolácie. V tomto prípade nie je možnosť ukončiť izoláciu bez absolvovania testu.

Osoby, ktoré od 1. septembra 2020 budú prichádzať z Ukrajiny, sa budú musieť ešte pred prekročením hraníc so Slovenskom zaregistrovať na http://korona.gov.sk/ehranica a preukázať sa potvrdením o registrácii príslušníkom policajného zboru pri prekračovaní štátnych hraníc SR. Bez tohto potvrdenia nebudú môcť vstúpiť na územie SR. Občania tretích krajín (krajín mimo EÚ) sú následne povinní počas svojho pobytu na území SR byť schopní sa preukázať potvrdením o hore uvedenej registrácii príslušníkom Policajného zboru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok