Vydali presné pokyny k pandémii. Týkajú sa žiakov aj firiem

TA3 TASR SITA
28.8.2020 16:05

Úrad hlavného hygienika Jána Mikasa vydal nariadenia, ktoré spresňujú povinnosti obyvateľov Slovenska v súvislosti s pandémiou. Týkajú sa žiakov v školách, ale povinnosti pribudli aj zamestnávateľom.

Vydali presné pokyny k pandémii. Týkajú sa žiakov aj firiem
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Zamestnávatelia budú kontrolovať zamestnancov

Zamestnávatelia budú musieť od začiatku septembra pod hrozbou pokuty kontrolovať svojich zamestnancov, či absolvovali domácu karanténu a test na koronavírus, ak sa na nich vzťahovala táto povinnosť. V opačnom prípade im musia zakázať vstup na pracovisko. Firmy nebudú musieť kontrolovať všetkých zamestnancov, ale len takých, u ktorých vedia, že im povinnosť vznikla. Príkladom môžu byť služobné cesty.

https://www.scribd.com/embeds/473966238/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-1Ru6uyaZhkJ2gXdOUkU5

Zamestnanci, resp. SZČO, prichádzajúci z rizikových krajín, budú musieť preukázať splnenie povinnosti absolvovať izoláciu v domácom prostredí napríklad negatívnym výsledkom RT-PCR testu vykonaným v laboratóriách na území SR alebo iným dokladom dosvedčujúcim existenciu tohto negatívneho výsledku, alebo potvrdením o prekročení štátnej hranice SR starším ako 10 dní, prípadne preukázanie sa výnimkou z uvedených povinností udelenou ÚVZ SR. Ak sa táto osoba nebude schopná uvedeným preukázať, prevádzkovateľ bude povinný toto oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v jeho územnom obvode a odoprieť tejto osobe vstup do všetkých priestorov pracoviska alebo prevádzky.

Rúška na školách

Čo sa týka žiakov, budú na školách od začiatku nového školského roka nosiť rúška. Opatrenie bude platiť dva týždne, teda od 2. septembra od 6.00 h do 14. septembra do 18.00 h.

https://www.scribd.com/embeds/473968232/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-XSyYzViIg3ayVnlEHa5h

Výnimky z nosenia rúšok po novom pribudnú u žiakov prvého stupňa základnej školy v interiéri školy v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Hygienici však doplnili, že ak tieto deti budú rúško na tvári akceptovať, jeho nosenie jednoznačne odporúčajú. Rúško rovnako nebudú musieť nosiť žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo so sluchovým postihnutím.

Povinnosť nosiť rúška naopak pribudne pedagogickým zamestnancom a odborným zamestnancom, napríklad asistentom učiteľa alebo špeciálnym pedagógom v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Taktiež bude povinnosťou u osôb s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a osôb s kožnými ochoreniami tváre, u ktorých by nosenie rúška mohlo viesť k zhoršeniu stavu. ÚVZ SR vysvetlil, že k vypusteniu výnimky sa pristúpilo z dôvodu, že mnohí výnimku zneužívali.

https://www.scribd.com/embeds/473966064/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-eyvscQ9LVK0MvYSpCjH1
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok