Krízový štáb vyhovel rezortu dopravy v otázke uvoľnenia letov

TA3 TASR
25.8.2020 17:27

Zákaz vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území SR sa zruší. Ústredný krízový štáb schválil požiadavku ministerstva dopravy. Plošné uvoľnenie letov začne platiť od 7. septembra 00.01 h. Informoval o tom hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Krízový štáb vyhovel rezortu dopravy v otázke uvoľnenia letov
SITA/AP (ilu)

Zákaz vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území SR sa teda zruší. "Zákaz sa týkal krajín, ktoré boli označené ako rizikové z hľadiska šírenia COVID-19," priblížil hovorca.

Rezort dopravy svoju požiadavku odôvodnil tým, že plošný zákaz letov z rizikových krajín sa míňa účinku. "Zákaz letov z a do rizikových krajín má pre našu ekonomiku veľmi negatívne dôsledky. Z pohľadu zavlečenia vírusu do krajiny predstavuje ešte väčšie riziko, lebo cestujúci z rizikových krajín sa k nám môžu dostať jednoduchým prestupom v niektorej z bezpečných krajín a v tom prípade o ich príchode nie je žiadna informácia,"skonštatovala štátna tajomníčka MDV Katarína Bruncková.

Návrh ministerstva dopravy zároveň zahŕňa zavedenie povinnosti pre cestujúcich, ktorí vystupujú na letisku na území SR, najneskôr 24 hodín pred letom elektronicky vyplniť formulár na vyhľadávanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia, ktorý slúži orgánom verejného zdravotníctva na spätné dohľadanie kontaktov potvrdeného prenosu ochorenia.

Člen krízového štábu a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský však vyzval ľudí, aby sa vyhýbali cestovaniu lietadlom. Ako uviedol, preprava lietadlom je veľmi riziková, čo sa týka šírenia koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok