Nakazených hlási 17 okresov, prezidentka odložila výjazd

TA3 TASR SITA ČTK
25.8.2020 10:02

Počet pozitívne testovaných na Slovensku stúpa, no podľa hlavného hygienika u nás zatiaľ komunitné šírenie nákazy novým koronavírusom nie je. Intenzívnejšie testovanie však plánujú aj v štátnej správe, ministerstvo práce sa totiž obáva šírenia infekcie medzi zamestnancami úradov práce po návrate z dovoleniek. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Nakazených hlási 17 okresov, prezidentka odložila výjazd
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:35 Všetky najnovšie testy na COVID-19 v kádri MFK Ružomberok boli negatívne. Liptáci tak môžu odletieť do Ženevy na zápas 1. predkola Európskej ligy proti miestnemu Servettu v plnej sile.

21:48 Najstarší syn úradujúceho brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, 39-ročný Flávio, bol pozitívne otestovaný na ochorenie COVID-19. S odvolaním sa na vyhlásenie jeho hovorcu o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Flávio Bolsonaro, ktorý je hornej komore brazílskeho federálneho parlamentu senátorom za štát Rio de Janiero, nemá žiadne príznaky ochorenia a momentálne sa nachádza doma. V rámci liečby užíva antimalarikum chlorochín a antibiotikum azitromycín.

20:49 V Libanone za posledných 24 hodín zaznamenali 12 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom. Ide o najvyšší prírastok úmrtí od februára, keď v tejto blízkovýchodnej krajine potvrdili prvé prípady nákazy.

20:20 Španielsky herec Antonio Banderas na Twitteri oznámil, že sa úplne vyliečil z ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom. "Myslím na tých ľudí, ktorí nemali také šťastie ako ja, a na tých, ktorí trpeli viac ako ja. Taktiež prajem silu tým, ktorí ešte svoj boj (úspešne) nedobojovali," napísal herec na sociálnej sieti.

20:11 V Bratislavskom kraji za pondelok evidujú šesť pozitívne testovaných osôb na nový koronavírus. Ide o troch mužov a tri ženy. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti.

Jedna osoba pricestovala na Slovensko z Ukrajiny. Tri osoby sú dohľadávanými kontaktmi už pozitívnych osôb. Ostatné prípady sú podľa RÚVZ sporadické výskyty bez vzájomnej epidemiologickej súvislosti s už pozitívnymi osobami v kraji. "O komunitnom šírení ochorenia by sme hovorili, ak by sa neobjasnené pramene pôvodcu nákazy objavovali bežne a vo väčšom počte, a to zatiaľ nie je prípad Bratislavského kraja," uviedol RÚVZ.

19:53 Ústredný krízový štáb rozhodol o konci zákazu civilných letov, ktorý začne platiť od 7. septembra. Po tomto termíne tak budú môcť priletieť na letisko v Bratislave aj lety z Ruska, Ukrajiny, Severného Macedónska, Spojených arabských emirátov či Srbska. Informovala o tom hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková.

19:32 Platnosť takzvaných električeniek v hlavnom meste sa bude predlžovať. Ale len tým cestujúcim, ktorí ju mali kúpenú aj počas prvej vlny pandémie koronavírusu. Bratislavská integrovaná doprava chce takto zákazníkom vykompenzovať čas, keď sa necestovalo vôbec, alebo len minimálne.

19:13 Prezidentka Zuzana Čaputová odložila svoj dvojdňový výjazd v Nitrianskom kraji pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu. Informovala o tom na sociálnej sieti. Hlava štátu pripomenula, že v Nitrianskom kraji mala absolvovať viacero dôležitých stretnutí. "Červený semafor, ktorý dnes svieti v Bratislave, však svieti na červeno aj pre mňa. Chcem sa za každých okolností správať zodpovedne a nejsť na výjazd v situácii, keď pri množstve kontaktov na výjazde neviem ja a ani moji spolupracovníci vylúčiť riziko prenosu vírusu. Považovala by som to za nezodpovedné," uviedla Čaputová.

Prezidentka hovorí, že je dôležité, aby ľudia rešpektovali všetky nariadenia hygienikov a opatrenia štátu alebo samosprávy. Myslí si, že je znovu na mieste obozretnosť a zvažovanie nevyhnutnosti niektorých sociálnych kontaktov.

19:03 Tisíce ľudí vo Švédsku dostali nesprávne výsledky testu na nový koronavírus. Spôsobili to nekvalitné testy vyrobené v Číne. Na utorňajšej tlačovej konferencii to uviedli švédski zdravotnícki predstavitelia. Až 3700 osôb dostalo pozitívne výsledky testu, napriek tomu, že koronavírusom v skutočnosti infikovaní neboli. Nesprávne výsledky sa týkajú najmä ľudí s miernymi príznakmi, ktorí boli testovaní pomocou domácich PCR testov v období od marca do augusta, uviedol švédsky úrad verejného zdravia.

18:16 Pozrite si aj celú tlačovú besedu po rokovaní krízového štábu.

18:10 Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, u ktorej bola potvrdená nákaza novým koronavírusom, dostáva intenzívnu liečbu. Uviedla to hovorkyňa strany Vlasť Maryna Soroková, píše na svojej webovej stránke týždenník Kyiv Post. "Stav Julije Volodymyrovny je naďalej vážny," napísal Soroková v utorok na Facebooku s tým, že intenzívnu liečbu začala Tymošenková dostávať v pondelok večer.

17:44 Jedna zo zamestnankýň kancelárie primátora mesta Pezinok mala pozitívny test na nový koronavírus. Mesto zrealizovalo všetky kroky a opatrenia, aby ochránilo ostatných zamestnancov. Informuje o tom Pezinok na svojej webovej stránke.

17:39 Minister vnútra Roman Mikulec informoval po rokovaní krízového štábu o tom, že preberali najmä technické detaily a to, ako sú pripravení na druhú vlnu. Konzílium odborníkov vraj naďalej pokračuje v rokovaní.

17:27 Zákaz vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území SR sa zruší. Ústredný krízový štáb schválil požiadavku ministerstva dopravy. Plošné uvoľnenie letov začne platiť od 7. septembra 00.01 h. Informoval o tom hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

16:55 Úrad verejného zdravotníctva vyzýva najmä veľké firmy, aby si aktualizovali krízové plány. Ako uviedli hygienici na svojom webe, využiť pri tom môžu súčinnosť regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Firmy by mali dôsledne dbať na dodržiavanie protiepidemických opatrení, ktoré sú v krízových plánoch zadefinované.

Medzi ne môžu patriť napríklad obmedzenie stretávania sa pracovníkov z rôznych budov, respektíve jednotlivých zmien, zavedenie ranného filtra, zabezpečenie odstupov medzi zamestnancami či nariadenie práce z domu.

16:40 Štátne hmotné rezervy sú pripravené na druhú vlnu pandémie koronavírusu. V skladoch je dostatok ochranných prostriedkov a ďalšie sú objednané. Tvrdí to nové vedenie inštitúcie. Podľa odborníkov je ale dôležité, aby sa zdravotnícke zariadenia zásobili najmä vo vlastnej réžii. Rezort hospodárstva už nechce zatvárať obchody.

16:30 Prepnutie bratislavského COVID semafora na červenú sa dotkne niektorých podujatí aj zariadení pre seniorov. Spúšťa sa aj príprava karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova. Mesto upozorňuje, že je opäť kľúčové dodržiavať protiepidemické opatrenia. Mesto o tom informuje aj na svojom webe.

16:18 Americký maloobchodný reťazec Best Buy oznámil za 2. kvartál súčasného obchodného roka rast tržieb aj zisku. Prispela k tomu pandémia, ktorá zvýšila dopyt po elektronike, keďže mnohé firmy nechali zamestnancov pracovať z domu. Jeden z najväčších predajcov elektroniky na svete v utorok informoval, že dosiahol čistý zisk 432 miliónov USD (364,65 milióna eur). Medziročne to znamená rast o 81,5 %.

15:50 Bratislava prepína takzvaný COVID semafor na červenú. Súvisí to s pribúdajúcimi infikovanými na koronavírus. Magistrát preto obyvateľom i návštevníkom mesta odporúča, aby sa riadili pokynmi Úradu verejného zdravotníctva a vlády, nakoľko mesto nemá v kompetencii zavádzať iné protiepidemiologické opatrenia, ako práve štát.

15:38 Ministerstvo dopravy na ústredný krízový štáb predložilo požiadavku na zrušenie zákazu vykonávania civilných letov. Plošný zákaz je podľa rezortu neúčinný.

15:23 Nový koronavírus usmrtil vo svete od konca decembra už najmenej 813 733 ľudí. Ukazál to v utorok výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 13.00 h SELČ. Celkovo bolo vo svete zaznamenaných najmenej 23 689 860 prípadov infekcie. Z nich najmenej 15 098 600 ľudí je teraz pokladaných za vyliečených.

15:11 Čína spustila kampaň proti plytvaniu jedlom. Krajine totiž pre koronavírusovú krízu hrozí podľa prezidenta Si Ťin-pchinga potravinová núdza. Nové pravidlá vzbudili medzi obyvateľmi zmiešané postoje.

14:55 Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok oznámil, že na pomoc regionálnym vládam v boji proti nárastu ľudí nakazených koronavírusom vyšle armádu. Španielska centrálna vláda poskytne regiónom, ktoré sú zodpovedné za zdravotnú starostlivosť, 2000 vojakov. Budú pomáhať vyhľadávať nakazené osoby, spresnil premiér.

14:47 Minister školstva Branislav Gröhling informoval, že rezort vyčlenil štyri milióny eur na zabezpečenie hygienických pomôcok pre školy. Jednotlivé školské zariadenia dostanú peniaze podľa toho, koľko žiakov ich navštevuje. Menšie školy môžu dostať 600 eur, vyššie maximálne tri tisícky.

14:28 Britský farmaceutický gigant AstraZeneca oznámil, že začal klinické testy nového lieku určeného na prevenciu infekcie koronavírusom, ako aj na liečbu ochorenia Covid-19. Prví dobrovoľníci už dostali dávky liečiva v rámci klinických skúšok. Liek označovaný ako AZD7442 je kombináciou dvoch druhov protilátok a bol podaný 48 zdravým ľudom vo veku od 18 do 55 rokov, uviedla spoločnosť.

14:12 Nových prípadov nákazy pribúda aj v najvyššej hokejovej súťaži v Česku. Najviac ich nateraz hlásia z Českých Budějovíc, kde sa nakazilo až 16 hokejistov extraligového nováčika a všetci hráči sa automaticky ocitli v karanténe. Súčasťou kádra tímu Madeta Motor je aj dvojica Slovákov - brankár Marek Čiliak a obranca René Vydarený.

14:07 Podľa aktuálneho nariadenia ministra zdravotníctva Rakúska je pri prejazde cez územie krajiny potrebné vyplniť nové tlačivo o tranzite. Ako informuje slovenský rezort vnútra, rakúske orgány odporúčajú tranzitujúcim osobám mať toto tlačivo už vytlačené a vypísané, aby sa predišlo dlhým a zbytočným kolónam na hraničných priechodoch. V súvislosti s novým nariadením dokladovať prejazd tlačivom o tranzite sa totiž cez víkend tvorili rozsiahle kolóny s čakacími dobami desať až 14 hodín.

13:42 Severoírsky spevák Van Morrison verejne odsúdil "pseudovedu" v súvislosti s novým druhom koronavírusu a vyvíja úsilie na manifestáciu hudobníkov v rámci kampane zameranej na obnovenie koncertných podujatí s plnou kapacitou publika. Van Morrison (74) na svojom oficiálnom webe spustil kampaň "na záchranu živej hudby", tvrdiac, že podujatia, na ktorých sa uplatňuje spoločenský odstup, nie sú ekonomicky životaschopné.

13:26 Hongkonskí vedci oznámili, že 33-ročný muž sa znova nakazil koronavírusom SARS-CoV-2 štyri a pol mesiaca po tom, čo sa uňho nákaza objavila po prvý raz, informovala britská stanica BBC. Genómová sekvencia podľa vyjadrení vedcov ukazuje, že dva kmene vírusu, ktoré u muža našli sú "jasne odlišné", v dôsledku čoho ide celosvetovo o prvý potvrdený prípad opätovnej nákazy.

13:07 Zdravotníci v levickej nemocnici si vyskúšali simulovaný pôrod pacientky pozitívne testovanej na koronavírus. Zákrok bol vykonaný v takzvanej červenej covidovej zóne nemocnice a v osobitne vyčlenenej pôrodnej sále.

12:53 Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že liečbu ochorenia Covid-19 použitím krvnej plazmy odobranej pacientom, ktorí už chorobu prekonali, naďalej považuje za experimentálnu. Experti sa obávajú, že "núdzové schválenie" tejto liečby prezidentom USA Donaldom Trumpom naruší riadny výskum. Takýto postup neznamená potvrdenie bezpečnosti a účinnosti použitia krvnej plazmy na liečbu Covid-19. Výskum naďalej prebieha.

12:46 Česká poslankyňa hnutia ANO Karla Šlechtová sa nakazila novým koronavírusom a časť jej kolegov z vládnej koalície musela ísť do karantény. Snemovňa naposledy zasadala minulý týždeň, keď na mimoriadnej schôdzi schvaľovala zákon v stave legislatívnej núdze. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

12:31 Študenti Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre sa budú tento rok zapisovať do nového akademického roka bezkontaktne. Tento krok súvisí s ochranou študentov pred šírením koronavírusu. Zápis na akademický rok 2020/2021 bude preto možné vykonať iba elektronicky prostredníctvom akademického informačného systému.

12:12 Belgickí a holandskí lekári potvrdili, že jeden pacient v Holandsku a ďalší v Belgicku boli už dvakrát infikovaní novým typom koronavírusu. Uviedli to holandská verejnoprávna televízna stanica NOS a spravodajský server Dutchnes.nl. Informácie o opätovnom ochorení na Covid-19, boli potvrdené krátko po zverejnení správy o Hongkončanovi, ktorý sa opätovne nakazil 4,5 mesiaca po tom, čo bol vyhlásený za vyliečeného.

11:57 Bratislavské Nové Mesto je na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu pripravené. Poukázal na to aj miestny krízový štáb, ktorý sa koncom minulého týždňa venoval protivírusovým opatreniam, vybavenosti ochrannými a dezinfekčnými prostriedkami a pripravenosti mestskej časti na začiatok blížiaceho sa školského roka.

11:43 Ministerstvo vnútra schválilo dva projekty na zvládnutie pandémie. Prvý projekt má hasičom zabezpečiť materiálno-technické vybavenie pre druhú vlnu. Zámerom druhého je vytvorenie vlastného diagnostického setu na zistenie prítomnosti nového koronavírusu, ktorý bude pozostávať zo slovenských zdrojov a komponentov. Ďalšie projekty v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia sú v schvaľovacom konaní.

11:36 Prvé prípady nákazy koronavírusom mimo karanténnych zariadení zistili v husto zaľudnenom pásme Gazy. V pondelok večer to oznámil informačný úrad palestínskeho hnutia Hamas, ktoré v enkláve vládne. Zároveň úrad oznámil, že v celom pásme bude platiť 48-hodinová úplná karanténa, a to už od pondelka večera.

11:17 Ako správne dodržiavať domácu karanténu? Ak žijete v byte, možno rešpektovať nutné a krátke opustenie priestorov, napríklad vyhodiť smeti, prebrať nákup, vyvenčiť psa a podobne. Samozrejme, je nutné mať rúško a dodržiavať sociálny odstup a dezinfikovať si ruky pred opustením bytu.

"Rovnako je podstatné nezdržiavať sa zbytočne v spoločných priestoroch bytového domu, nepoužívať výťah," informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Pozrite si praktické informácie o domácej izolácii, ktoré úrad uverejnil na sociálnej sieti.

11:03 Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího na Slovensku máme druhú vlnu pandémie koronavírusu. Ako zvládli nemocnice prvú vlnu a či sú dostatočne pripravené na ďalšiu, aj na tieto otázky nám odpovedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

10:55 Ochorenie Covid-19 podľa informácií TA3 zistili aj priamo na sekretariáte primátora Igora Hianika v Pezinku.

10:51 Od 1. septembra je podmienkou vstupu do Egypta pre všetkých cestujúcich povinnosť predložiť negatívny PCR-test na ochorenie Covid-19, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Povinnosť platí aj pre tých, ktorí pricestujú priamo do letovísk Šarm el-Šajch, Hurgáda, Marsa Matrouh a Marsa Alam.

10:40 Rusko zaznamenalo v utorok 4696 nových prípadov nákazy koronavírusom a 120 súvisiacich úmrtí za posledných 24 hodín. Informovalo o tom protivírusové krízové centrum. Celkový počet nakazených stúpol na 966 189. Chorobe Covid-19 dosiaľ podľahlo 16 568 pacientov, čo predstavuje z 1,71 percenta z celkového počtu infikovaných.

10:20 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:15 Testovanie v Bratislave odhalilo štyroch nakazených. Michalovce, Košice a Žilina evidujú tri prípady nákazy. Okresy Sabinov, Trenčín majú dvoch nových nakazených, po jednom hlásia okresy Prievidza, Prešov, Pezinok, Topoľčany, Humenné, Nové Mesto nad Váhom, Dolný Kubín, Námestovo, Malacky, Snina a Galanta.

10:04 Vyliečilo sa 14 nových pacientov. Máme 41 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Na JIS je sedem ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja pacienti.

10:00 Na Slovensku pribudlo 28 nových prípadov nákazy. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3452 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Informáciu o vykonaných testoch nezverejnili. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:50 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 24 potvrdených prípadov nákazy, čím celkový počet infikovaných novým druhom koronavírusu stúpol na 5215. Na ochorenie Covid-19 zomrel jeden pacient, vyplýva z údajov zverejnených vládnym informačným serverom koronavirus.gov.hu.

9:31 Vysokoškolskí študenti, ktorí bývajú na internátoch, sa pred začiatkom nového akademického roka 2020/2021 musia pripraviť na sprísnený režim, ktorý sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu dotkne aj ubytovacích zariadení. Ochranné rúška budú povinné všade vo vnútorných priestoroch internátu okrem izieb, kde študenti budú bývať.

9:18 Bývalý jamajský šprintér Usain Bolt mal pozitívny test na nový koronavírus. Potvrdil to jamajský minister zdravotníctva Christopher Tufton. Svetový rekordér v behu na 100 i 200 metrov sa momentálne nachádza v domácej izolácii.

8:55 Austrálska letecká spoločnosť Qantas oznámila nové plány na zníženie ďalších takmer 2500 pracovných miest prostredníctvom outsourcingu pozemnej obsluhy na všetkých domácich letiskách v Austrálii. Cieľom je zredukovať náklady po strate vo výške 10 miliárd austrálskych dolárov, v prepočte 6,08 miliardy eur, za uplynulý finančný rok. Dôvodom straty boli cestovné obmedzenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu.

8:45 Ceny ropy sa v utorok ráno vyvíjali rozdielne, pretože obchodníkov na jednej strane ovplyvnilo masívne zníženie výroby v Mexickom zálive pre tropické búrky Marco a Laura, a na strane druhej nárast počtu infikovaných novým koronavírusom v Ázii a v Európe.

8:25 V Česku za pondelok pribudlo 260 nakazených koronavírusom. Počet infikovaných u našich susedov rastie približne rovnako ako aj na jar, keď pandémia vypukla. V krajine je v súčasnosti vyše 5300 aktívnych prípadov nákazy.

8:05 Vlastnú vakcínu proti ochoreniu Covid-19 začala klinicky testovať tiež Kuba. Jej očkovacia látka nazvaná Soberana 01 je tak jednou z troch desiatok vakcín proti ochoreniu spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2, ktoré sú teraz vo svete klinicky testované.

7:50 V Nemecku pribudlo 1278 prípadov koronavírusovej infekcie, vyplýva to zo zverejnených údajov Inštitútu Roberta Kocha. Ide o nárast v porovnaní s pondelkom, kedy inštitút ohlásil 711 nových nakazených. Koncom minulého týždňa úrady zaznamenali 2034 nových prípadov, najviac od apríla.

7:30 Pre koronavírusovú pandémiu dostanú školy v americkom New Yorku možnosť viesť výuku pod šírym nebom. S odvolaním sa na starostu miliónovej metropoly Billa de Blasia o tom informovala agentúra DPA. New York je jedným z nemnohých amerických miest, ktoré sa chystajú v septembri obnoviť prezenčné vyučovanie.

6:50 V Brazílii zaznamenali 17 078 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o pokles v porovnaní s predošlým dňom, kedy úrady hlásli 23 421 infikovaných. Naopak, 565 obetí s ochorením Covid-19 predstavuje v porovnaní s nedeľnou bilanciou nárast.

6:30 Komunitné šírenie koronavírusu na Slovensku stále nie je, tvrdí Úrad verejného zdravotníctva aj po prípade bratislavského poslanca Adama Berku, v súvislosti s ktorým sa o takomto nekontrolovanom šírení nákazy začalo hovoriť.

6:05 Ministerstvo práce bude v nasledujúcich dňoch intenzívnejšie testovať svojich zamestnancov na ochorenie COVID-19. Objavili sa totiž obavy, že po návrate z dovoleniek sa môže koronavírus rozšíriť aj medzi zamestnancami úradov práce. Prvé desiatky testov sú zatiaľ negatívne.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok