Pribudli desiatky nových prípadov, vyše 100 pacientov sa vyliečilo

TA3 TASR SITA ČTK
22.8.2020 10:04

Svetová zdravotnícka organizácia odporučila, aby deti vo veku od 12 rokov nosili rúško za tých istých okolností ako dospelí. Zároveň odhaduje, že planéta by mala pandémiu zvládnuť do dvoch rokov. Ako sa bude situácia okolo nákazy vyvíjať ďalej? Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudli desiatky nových prípadov, vyše 100 pacientov sa vyliečilo
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 V Brazílii zaznamenali v sobotu za predchádzajúcich 24 hodín 50.032 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet dosiahol 3.582.362. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie brazílskeho ministerstva zdravotníctva. Za posledných 24 hodín zomrelo 892 ľudí, ktorí mali pozitívny test na ochorenie COVID-19, čím sa ich počet zvýšil na 114.250.

0:03 V Indii pribudlo v sobotu 69.878 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa v Indii infekcia potvrdila u takmer troch miliónov ľudí, z ktorých 55.794 zomrelo. Úrady už štvrtý deň po sebe hlásia viac ako 60.000 infikovaných. Za uplynulý deň pribudlo 945 úmrtí na chorobu COVID-19.

India má tretí najvyšší počet infekcií na svete, po Spojených štátoch a Brazílii.

23:01 Viac ako polovica Rusov sa nechce dať zaočkovať vakcínou Sputnik 5 proti ochoreniu Covid-19. Vyplýva to z výsledkov prieskumu štátnej agentúry pre zisťovanie verejnej mienky. Rusko je štvrtou, najviac zasiahnutou krajinou na svete. Infikovalo sa tam už viac ako 950 tisíc ľudí.

19:56 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

Taliansko má celkovo 258.136 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom 35.430 ľudí chorobe COVID-19 doposiaľ podľahlo. Za posledných 24 hodín zaznamenali úrady tri nové úmrtia ľudí, ktorí mali pozitívny test.

19:16 Taliansko zaznamenalo v sobotu za posledných 24 hodín 1071 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od 12. mája, keď denný prírastok naposledy prekročil hranicu 1000. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na talianske ministerstvo zdravotníctva.  V piatok úrady evidovali 947 nových infikovaných, vo štvrtok 845 a v stredu 642.

19:00 Návrat žiakov a študentov do školských lavíc sa blíži. Deti od klasického školského režimu neodstrihli len dvojmesačné prázdniny, ale aj pandémia koronavírusu. Aký bude septembrový začiatok nového školského roka, s akými pocitmi nastúpia do škôl žiaci a pedagógovia a na čo by sa mali pripraviť rodičia? To nám priblížila Jana Lednická, riaditeľka jedného z bratislavských Centier pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie.

18:17 Počas úvodných štyroch mesiacov po prepuknutí pandémie koronavírusu v Európe zaznamenali na Malte iba 673 prípadov. V polovici júla odtiaľ hlásili iba tri aktívne prípady, ale za ostatných šesť týždňov sa počet infikovaných osôb s ochorením COVID-19 viac ako zdvojnásobil. Malta sa tak vo viacerých štátoch ocitla na zozname rizikových destinácií.

15:45 Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal na celom svete už najmenej 800.004 obetí na životoch. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v sobotu o 13.00 h SELČ.

15:04 Slovenská komora učiteľov oceňuje, že manuál na zníženie rizika šírenia ochorenia COVID-19 ministerstva školstva zveril zodpovednosť samotným školám. Ako uviedla viceprezidentka SKU Soňa Puterková považujú to za rozumné, keďže podmienky škôl a epidemiologická situácia na Slovensku sú rôzne. V manuáli im však chýbajú opatrenia v prípade zavedenia dištančnej či zmiešanej výuky. Veria, že ministerstvo do budúceho týždňa poskytne aj tieto informácie.

Ministerstvo školstva potvrdilo, že na manuáloch ešte pracuje a zverejnené by mali byť najneskôr v prvých dňoch školského roka.

14:31 Počet nakazených koronavírusom po celom svete už presiahol 23 miliónov, pričom vyše polovica z pacientov sa vyliečila. Úrady tiež zaznamenali viac ako 800 tisíc úmrtí. Medzi najviac zasiahnuté krajiny stále patria Spojené štáty, Brazília a India. Mnohé európske štáty ale za uplynulé dni hlásia rekordné čísla nakazených.

13:43 Výskumníci univerzitnej kliniky v nemeckom meste Halle spustili štúdiu s názvom "Restart-19" zameranú na zistenie rizík nákazy koronavírusom na veľkých podujatiach. Na sérii koncertov v neďalekom meste Lipsko sa zúčastní 4000 dobrovoľníkov.

Populárny spevák Tim Bendzko odohrá v priebehu soboty v Lipsku dovedna tri koncerty. Na experimente sa môžu zúčastniť len mladí zdraví ľudia, aby sa tak zamedzilo riziku nákazy.

13:26 Najviac nových prípadov nákazy novým koronavírusom zaznamenali v Bratislave. Na území hlavného mesta identifikovali 40 pozitívnych vzoriek, spolu s tromi prípadmi v okrese Senec a okrese Pezinok sa Bratislavský kraj podieľal na ostatnom dennom prírastku viac ako polovicou prípadov.

13:00 Pandémia koronavírusu významne ovplyvnila nákupné správanie ľudí. Vzrástol záujem o základné potraviny, ktoré ľudia síce kupovali menej často, ale vo väčších objemoch. Obchodníci zase tvrdia, že im tržby výrazne nestúpli. Na druhú vlnu sú vraj pripravení.

12:30 Pri speve nevzniká výrazne väčšie množstvo respiračných kvapôčok ako pri rozprávaní v podobnej hlasitosti, naznačuje štúdia. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že to závisí od toho, ako veľmi hlasná je spievajúca alebo rozprávajúca osoba. Vyplýva to zo zistení, ktoré však zatiaľ neprešli odbornou recenziou.

Projekt Perform zisťoval, koľko aerosólov a kvapôčok vyprodukujú rôzni interpreti. Zistenia vedcov by pritom podľa BBC mohli ovplyvniť podobu budúcich nariadení pre konanie podujatí vo vnútorných priestoroch v Anglicku. Pribúdajú totiž dôkazy, že koronavírus sa môže šíriť aj prostredníctvom aerosólov a kvapôčok, ktoré dopadnú na rôzne povrchy, kde sa ich môžu dotknúť ďalší ľudia.

12:00 Koronakríza zmenila naše dovolenkovanie. Väčšina Slovákov využila leto na pobyty doma. Podľa údajov rezortu pôdohospodárstva sa Slováci zamerali najmä na prírodu, o čom svedčia ich stúpajúce počty v našich prírodných rezerváciách a parkoch. Úrady ale upozorňujú, že turisti často nedodržiavajú predpisy.

11:20 Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 4921, čím celkové množstvo prípadov tejto nákazy dosiahlo  951.897. Novinárov o tom informovalo protikoronavírusové krízové centrum.

11:00 Viac ako polovica piatkových prírastkov sa týka Bratislavského kraja (46), v Prešovskom kraji ich pribudlo 11, v Košickom a Žilinskom bolo desať nových prípadov. Ďalších šesť odhalili testy v Trenčianskom kraji, štyri prípady ohlásili v Banskobystrickom a Trnavskom kraji, žiadny nový prípad sa nevyskytol v Nitrianskom kraji.

10:34 V nemocniciach je hospitalizovaných 62 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 42 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú štyria pacienti, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja chorí. Počet vyliečených stúpol za piatok o 102 ľudí. Z ochorenia sa tak doteraz zotavilo 2147 pacientov. Počas piatka nepribudli žiadne úmrtia pacientov na nový koronavírus, Slovensko naďalej eviduje 33 prípadov.

10:09 Ministerstvo zdravotníctva prinieslo aj pozitívne informácie - pribudlo 102 vyliečených pacientov.

10:01 Na Slovensku pribudlo 91 nových prípadov nakazených. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:08 Počet potvrdených nových prípadov koronavírusovej infekcie v Nemecku dosiahol v sobotu od konca apríla rekordné množstvo zaznamenané v priebehu jedného dňa. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha, spolkového ústavu na kontrolu a prevenciu chorôb.

Za 24 hodín zaznamenali podľa tohto zdroja v celom Nemecku 2034 nových prípadov nákazy, čím celkový počet infikovaných jedincov dosiahol 232.082.

8:30 Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Českej republike prudko narástol. V noci na sobotu o 01.00 h vydalo ministerstvo zdravotníctva aktualizované čísla najnovšieho 24-hodinového prírastku infikovaných COVIDom-19. Ide o 506 nových prípadov. Doterajším denným rekordom bolo 377 nakazených z 27. marca.

8:03 Nemecko varovalo pred cestovaním do Bruselu, keďže belgickú metropolu, v ktorej sídlia hlavné orgány Európskej únie, sužuje vysoký výskyt koronavírusového ochorenia COVID-19. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň upozornilo obyvateľov, aby nepodnikali cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, do regiónov EÚ, kde úrady v priebehu jedného týždňa zaznamenajú viac než 50 prípadov nákazy na 100.000 osôb.

7:30 Svetová zdravotnícka organizácia odporučila, aby deti vo veku od 12 rokov nosili rúško za tých istých okolností ako dospelí. Podľa nej to pomôže zvládnuť pandémiu nového druhu koronavírusu.

"Deti vo veku 12 rokov a viac by mali nosiť rúško za tých istých podmienok ako dospelí, predovšetkým vtedy, keď nie je možné zaručiť najmenej metrový odstup od ostatných, alebo keď je v okolí výrazné šírenie nákazy," uviedla v piatok zdravotnícka agentúra OSN v nových odporúčaniach spracovaných v spolupráci s Detským fondom OSN.

WHO aj UNICEF zostavili skupinu odborníkov, ktorá preskúmala údaje dostupné o tom, ako deti prispievajú k šíreniu ochorenia COVID-19, a tiež o výhodách nosenia rúška u detí. Na základe nových zistení zostavili odporúčania pre deti, ktoré sú však odlišné pre rôzne vekové skupiny.

7:15 Planéta by mala dokázať zvládnuť pandémiu nového koronavírusu rýchlejšie než za dva roky, ktoré ľudstvo potrebovalo na skrotenie pandémie chrípky z roku 1918, vyhlásil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Máme nevýhodu globalizácie, blízkosti, prepojenosti, ale výhodu lepších technológií, takže dúfame, že s touto pandémiou skoncujeme za menej než dva roky," povedal novinárom Tedros.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok