Trom koaličným poslancom sa nepozdávajú septembrové obmedzenia

TA3 TASR
20.8.2020 16:18

Poslanci Ondrej Dostál (SaS), Radovan Kazda (SaS) a Ján Benčík (Za ľudí) podali hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi podnet na prehodnotenie plánovaných septembrových opatrení v súvislosti so zamedzením šíreniu ochorenia COVID-19, ktoré sa týkajú obmedzenia hromadných podujatí.

Navrhujú tieto opatrenia upraviť tak, aby zodpovedali zákonným a ústavným požiadavkám a neobmedzovali základné práva a slobody nad nevyhnutný rozsah. Poslanci poukazujú na to, že konzílium odborníkov 13. augusta avizovalo v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu plán uplatniť zákaz organizovania všetkých interiérových podujatí po 23:00 s výnimkou svadieb.

"Takýto všeobecný zákaz by mohol vážne poškodiť predovšetkým filmové či divadelné predstavenia, pričom nevidíme legitímny dôvod, prečo by sa nemohli tieto podujatia so sediacim obecenstvom konať aj po 23.00 h, samozrejme, za dodržania hygienických opatrení," uviedol Dostál.

Hlavného hygienika poslanci upozornili na znenie ústavy, podľa ktorej možno medze základných práv a slobôd upraviť za podmienok ustanovených ústavou len zákonom, a teda nie opatrením či inou formou. Poukazujú tiež na súdne rozhodnutia z Česka, Rakúska, Nemecka či Portugalska, ktorými súdy zrušili niektoré opatrenia proti šíreniu COVID-19 pre ich protiprávnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok