Kollárov vicepremiér dostal nové právomoci, schválila to vláda

TA3 TASR
19.8.2020 12:08

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) bude môcť posudzovať interné i externé konzultačné služby v rámci ministerstiev. Následne bude môcť navrhnúť opatrenia na racionalizáciu a optimalizáciu poskytovania týchto služieb. Vyplýva to z návrhu na zmenu a doplnenie Štatútu podpredsedu vlády, ktorý schválila vláda.

Kollárov vicepremiér dostal nové právomoci, schválila to vláda
SITA/Kancelária NR SR

Podpredseda vlády podľa schválených zmien už nemá plniť úlohy v oblasti strategického plánovania. Pribudne mu kompetencia posudzovať interné a externé služby. Zabezpečovať má posúdenie interných analytických a externých konzultačných služieb ekonomického, finančného, právneho a iného charakteru, ktoré vykonávajú alebo obstarávajú ministerstvá či ostatné ústredné orgány štátnej správy.

Na starosti bude mať tiež posúdenie interných a externých právnych služieb a právnych zastúpení. Podpredseda vlády bude následne môcť navrhnúť opatrenia na racionalizáciu a optimalizáciu poskytovania týchto služieb "s cieľom vyššej hospodárnosti a účelnosti". Podpredseda vlády bude tiež môcť na základe žiadosti ministra či vedúceho orgánu štátnej správy vykonávať hĺbkovú analýzu s cieľom "zozbierať a analyzovať relevantné skutočnosti vrátane preverenia všetkých právnych vzťahov".

Upravený štatút hovorí aj o pozícii štátneho tajomníka pre podpredsedu vlády. Na úrade vlády bude okrem kancelárie podpredsedu vlády fungovať aj sekretariát štátneho tajomníka. Po novom má tiež podpredseda vlády zabezpečovať okrem iného vydávanie Zbierky zákonov, a tiež zabezpečovať správu a prevádzkovanie informačného systému verejnej správy Slov-Lex. Koordinovať má aj ústredné orgány štátnej správy v oblasti tvorby legislatívy vrátane koordinácie pripomienkového konania. Zmeny a doplnenie štatútu nadobúdajú účinnosť dňom jeho schválenia vládou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok