Na východe odstraňujú následky prietrže, poškodila mosty i cesty

TA3 TASR SITA
18.8.2020 17:33

Hasiči z Lipian odstraňujú následky prietrže mračien v obci Milpoš v Sabinovskom okrese. Je tam vyhlásený tretí povodňový stupeň a obec rieši problém s vodovodom.

Problém s obecným vodovodom

"Sú poškodené asi štyri mosty, cesty, ľudia majú vodu v pivniciach, odtrhlo nám na troch miestach reguláciu potoka. Odstraňujeme nánosy bahna z cesty. Voda ustupuje, máme však problém s obecným vodovodom, keďže začala ísť mútna voda. Hore do lesa sa teraz nedá dostať, odstavil som preto horný koniec obce od vodovodu a riešime situáciu," uviedol starosta obce Ladislav Rabatin.

Profesionálnym hasičom z Lipian pomáhajú na mieste i dobrovoľní z Milpoša, Kamenice a Červenice. "Odstraňujú podľa pokynov starostu následky prietrže mračien, ako je odčerpávanie vody, čistenie komunikácií a podobne. Hasiči momentálne odčerpávajú vodu z miestnej píly, kde sú zaplavené nejaké miestnosti," uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove s tým, že na mieste sú štyria hasiči s jedným vozidlom.

Starostka Hanigoviec Alena Havrilová uviedla, že v obci podmylo dva mosty a vyliaty potok zaplavil aj okolité domy. „Most je v takom stave, že peší po ňom síce prejdú, ale nemôžu cez neho prejsť žiadne motorové vozidlá, ktoré dostali zákaz prejazdu,“ informovala Havrilová s tým, že ľudia neostali odrezaný od prístupovej cesty, keďže môžu využiť obchádzku. Pomoc po prietrži v obci poskytujú dobrovoľní hasiči a zapájajú sa aj miestni obyvatelia. Profesionálnu pomoc nevolali. „Čerpadlá sme nepoužívali. Pracujeme ale na odpratávaní nánosov bahna z potoka a priepustov, ktoré nám upchalo,“ dodala starostka.

Tretí stupeň povodňovej aktivity

Prietrž mračien sprevádzaná intenzívnym dažďom spôsobila v utorok podvečer zaplavanie viacerých ulíc v meste Humenné a okolitých obciach. Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, prívalové dažde spôsobili záplavy v lokalitách Kudlovce, Dubník, Gaštanová, v centre meste Humenné boli postihnuté ulice Mierová a Osloboditeľov. „V týchto lokalitách sa vyliali potoky Lieskovčík a Kudlovský potok. Hasičské zbory z Humenného a zo Sniny, ako aj dobrovoľné hasičské zbory z okolitých obcí zasahovali nielen v meste Humenné, ale aj v okolitých obciach,“ uviedol Škuba.

Ako ďalej dodal, v súvislosti s povodňami vyhlásil primátor mesta Humenné Miloš Meričko o 17:30 tretí stupeň povodňovej aktivity. „Po hodine a pol voda z ciest opadla. Aj keď nie všade. Ľudia začínajú upratovať svoje dvory,“ dodal Škuba s tým, že ešte v utorok bude zasadať protipovodňový krízový štáb. „Máme veľa hlásených udalostí z mesta Humenné aj z okolitých obcí. Prijímame volania a zapisujeme ulice,“ potvrdil situáciu operačný dôstojník Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Prešove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok