Pribudli ďalšie desiatky prípadov, testov bolo viac ako 2000

TA3 TASR SITA ČTK
16.8.2020 06:57

Navrátilci, ktorí po príchode na Slovensko smerovali do štátnej karantény, v týchto dňoch dostávajú poštu od ministerstva vnútra. Niektoré sumy na faktúrach im však nesedia. Rusko oznámilo, že vyrobilo prvú várku vakcíny proti koronavírusu. V Európe čísla stúpajú, dovolenková sezóna bilanciu zhoršila. Udalosti okolo nákazy sme s vami sledovali online.

Pribudli ďalšie desiatky prípadov, testov bolo viac ako 2000
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

21:46 Taliansko nariadilo trojtýždňové zatvorenie všetkých diskoték a tanečných priestorov, pretože zažíva nárast v prípadoch nákazy koronavírusom. Zhoršenie situácie pripisujú úrady sčasti aj mladým návštevníkom či účastníkom večierkov.

V dekréte, podpísanom ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom, vláda tiež nariaďuje, že od 18.00 h do 06.00 h bude povinné nosiť rúško na verejných miestach, kde sa môžu vytvárať skupiny ľudí.

20:16 Japonský tenista Kei Nišikori mal pozitívny test na nový koronavírus. Odhlásil sa z turnaja ATP v New Yorku a ohrozená je aj jeho účasť na grandslamovom podujatí US Open, ktoré vo Flushing Meadows odštartuje 31. augusta.

19:43 Taliansko počas opatrení proti šíreniu koronavírusu vyprodukovalo o 10 % menej odpadu, no environmentalisti varujú, že rastúca závislosť od jednorazových rúšok a obalov, ničí snahy o obmedzenie používania jednorazových plastov končiacich v moriach a oceánoch.

Talianski vedci odhadujú, že počas vrcholu obmedzení v krajine, v marci a apríli, klesla produkcia odpadu v mestách o 500-tisíc ton. Tento pokles podľa nich umožní, aby skládky poňali 300-tisíc ton odpadu tvoreného ochrannými maskami a rukavicami, ktorý podľa odhadov v krajine tento rok navyše vznikne.

odpad_0a140370-70d3-c040.jpg

19:10 Vyše 200 ľudí protestovalo v nedeľu v Bruseli proti zavedeniu povinného nosenia rúšok na verejnosti, ktoré má spomaliť šírenie koronavírusovej infekcie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Nosenie rúšok sa v stredu stalo povinnosťou pre 1,2 milióna obyvateľov, ktorí žijú v regióne hlavného mesta, keďže Belgicko bojuje s jedným z najzávažnejších výskytov koronavírusovej infekcie v Európe. Mnohí účastníci na tvárach rúško nemali, avšak držali plagáty s nápismi ako "Korona cirkus" či "Moje telo, moja voľba".

18:47 Slovensko je podľa epidemiológov na prahu druhej vlny pandémie koronavírusu. Minister zdravotníctva dokonca hovorí, že ju tu už máme. Niektorí vedci ale tvrdia, že nie sme dostatočne pripravení. Vraj nám chýbajú testy či injekčné striekačky. Rezort zdravotníctva to odmieta s tým, že situáciu máme pod kontrolou a máme aj dostatočné zásoby.

18:23 V Bielorusku potvrdili v nedeľu za posledných 24 hodín 92 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 24 prípadov menej než v predchádzajúci deň. Celkový počet infikovaných v krajine prekročil 69.500. Informovalo o tom v nedeľu bieloruské ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala ruská štátna tlačová agentúra TASS. "Na ochorenie COVID-19 bolo pozitívne testovaných celkovo 69.516 ľudí," uviedlo ministerstvo a dodalo, že nových infekcií pribudlo 92.

18:00 Bavorským úradom sa ešte stále nepodarilo skontaktovať so 46 z viac ako 900 ľudí, ktorí mali po príchode do Nemecka pozitívne testy na koronavírus, no nedostali výsledky.

Spolkový štát minulý týždeň priznal, že desiatky tisíc ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia, museli niekoľko týždňov čakať na výsledky, pričom medzi nimi bolo aj viac ako 900, ktorí mali pozitívne testy.

17:45 Španielske autonómne spoločenstvá La Rioja a Murcia od nedele ako prvé zaviedli do platnosti nové opatrenia vrátane zatvorenia diskoték a zákazu fajčenia na vonkajších priestranstvách, informovala agentúra AFP. Španielske ministerstvo zdravotníctva tieto opatrenia predstavilo v piatok v súvislosti s nárastom počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2.

17:23 Dovolenkári prichádzajúci do Ríma zo štyroch stredomorských krajín sa v nedeľu po prílete na letisko Leonarda da Vinciho zoradili aj s kuframi na testovanie.

Minulý týždeň taliansky minister zdravotníctva vydal nariadenie, podľa ktorého sa musia všetci cestujúci prichádzajúci z Chorvátska, Grécka, Malty a Španielska podrobiť testom. Okrem testovania priamo na letisku si pritom môžu vybrať aj druhú možnosť - nechať sa otestovať do 48 hodín od príchodu v miestnom zdravotníckom centre, ktoré je bližšie ich domovu alebo destinácii v Taliansku.

16:32 Regionálne úrady verejného zdravotníctva pracujú na maximum. Tvrdia to viacerí epidemiológovia, podľa ktorých súčasné počty ľudí nestačia. Minister zdravotníctva naznačil, že pomoc by mohla prísť už čoskoro v podobe študentov. Presný termín však nekonkretizoval.

15:20 Mesto Trenčín je na začiatok druhej vlny pandémie nového koronavírusu pripravené. Informovala o tom Eva Mišovičová z kancelárie primátora mesta. „V tejto chvíli máme dostatok ochranných pomôcok – rúšok aj dezinfekcie, rovnako tak všetkým potrebným materiálom sú vybavené aj mestské zariadenia sociálnych služieb,“ informovala Mišovičová.

14:00 Zotavovanie nemeckého hospodárstva si pravdepodobne vyžiada dlhší čas. Uviedlo to nemecké ministerstvo hospodárstva vo svojej mesačnej správe. Najväčšia európska ekonomika sa začala zotavovať od mája, po zmiernení blokád na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Nemecké ministerstvo hospodárstva odhaduje, že ekonomika v 3. štvrťroku ožije a vzrastie po strmom páde o 10,1 % v období apríl - jún (oproti prvým trom mesiacom roka, keď medzikvartálne klesla o 2,2 %).

13:30 Zápas úvodného kola najvyššej maďarskej futbalovej súťaže medzi Puskásovou Akadémiou a Honvédom Budapešť odložili pre koronavírus. Člen tímu Puskásovej Akadémie mal pozitívny test na COVID-19. "V našom mužstva sme zaregistrovali prípad koronavírusu, preto sa duel s Honvédom odkladá. Postupujeme v súlade so všetkými predpismi," uviedla na svojom webe Puskásova Akadémia, ktorú vedie slovenský tréner Zsolt Hornyák a v kádri figuruje stredopoliar Jozef Urblík.

13:00 Vzhľadom na rastúce počty nakazených novým koronavírusom medzi ľuďmi vracajúcimi sa zo zahraničia nariadilo Rakúsko posilnenie zdravotných kontrol na hraniciach so Slovenskom, Talianskom, Slovinskom a Maďarskom.

12:30 Finančnú pomoc nezávislej kultúre považuje bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková (nezaradená) za prvoplánové kupovanie voličských hlasov. Označila to za neprofesionálne a nesystémové. Uviedla to na sociálnej sieti.

"Kultúra národnostných menšín dostane pol milióna, o niečo viac audiovizuálny priemysel a viac ako 9 miliónov nezávislí umelci. Akým kľúčom, komu a za čo sa zrejme verejnosť nedozvie. Nie je to len kopanec vlastným zamestnancom, ale aj všetkým tým, ktorí s pandémiou bojovali 'v prvých šíkoch'. Typický príklad toho, ako sa nevedomosť snúbi so snahou zapáčiť sa 'našim ľuďom'," povedala Laššáková.

12:00 V prípade nových potvrdených prípadov COVID-19 ide o úzke kontakty už potvrdených prípadov a import zo zahraničia. V regiónoch je zaznamenaný aj sporadický výskyt nového koronavírusu. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti. V niektorých prípadoch ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie, dopĺňa ÚVZ.

11:30 Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín ďalších 4969 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet dosiahol 922.853. Menej než 5000 nových prípadov za deň v krajine zaevidovali už druhýkrát v priebehu týždňa. Percentuálny nárast počtu infikovaných podľa týchto údajov po prvý raz klesol na hodnotu 0,5.

Najviac nových prípadov hlási Moskva (688), nasledujú Petrohrad (163), Moskovská (154) a Sverdlovská oblasť (150).

11:00 V dovolenkových preferenciách Slovákov sa prepadlo Taliansko, vedie stále Česká republika nasledovaná Rakúskom. Vyplýva to z rebríčka Tatra banky, ktorý vytvorila na základe počtu realizovaných transakcií platobnými kartami za mesiace jún a júl, pričom porovnávala tento rok s rokom 2019.

Po otvorení hraníc a uvoľnení opatrení objem kartových transakcií v zahraničí stúpol, avšak v porovnaní s minulým rokom je to pri top 10 krajinách stále len 61 % objemu. "Pri Chorvátsku, obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov, evidujeme prepad v objeme transakcií až o vyše 47 % a pri Taliansku dokonca až o 80 %," vyčíslila banka. Španielsko sa v tohtoročnom zozname top 10 krajín nenachádza. Holandsko poskočilo o päť miest, z minuloročnej 12. priečky na siedme miesto v roku 2020.

10:30 Počet DDoS útokov sa v 2. kvartáli tohto roka medziročne strojnásobil. Vyplýva to z analýzy kyberbezpečnostnej spoločnosti Kaspersky. DDoS útoky sa vyznačujú tým, že spôsobujú čiastočné alebo úplné znefunkčnenie sieťovej či IT služby.

Odborníci spoločnosti sa domnievajú, že nárast útokov možno pripísať dosahu pandémie nového koronavírusu, keďže kyberzločinci, ale aj obete ich útokov museli prehodnotiť svoje plány na leto. Počet útokov, ktoré odhalilo a aj zablokovalo bezpečnostné riešenie spoločnosti, sa v 2. štvrťroku medziročne zvýšilo o 217 %.

10:00 Ako informuje vo svojom profile na sociálnej sieti ministerstvo zdravotníctva, po sobotnom testovaní pribudlo 12 nových prípadov v okrese Bratislava, päť v okrese Senec, po štyri nové prípady evidujú v okresoch Prievidza a Trenčín. Tri nové prípady hlásia okresy Prešov a Trnava, okresy Michalovce, Skalica a Poprad registrujú po dva nové prípady. Po jednom novonakazenom pribudlo v okresoch Nové Zámky, Galanta, Pezinok, Sabinov, Bánovce nad Bebravou, Trebišov, Dunajská Streda, Humenné, Vranov nad Topľou a Nitra. Na Slovensku je aktuálne 902 ľudí s aktívnym ochorením COVID-19.

9:30 Na Slovensku pribudlo 47 nových prípadov koronavírusu, za predošlý deň otestovali 2013 ľudí. Počet úmrtí zostáva na čísle 31. Celkovo krajina doteraz eviduje 2902 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:00 Počet potvrdených nových prípadovv Nemecku v porovnaní s predchádzajúcim dňom výrazne klesol. Zdravotnícke úrady hlásili do nedeľňajšieho rána 625 novoinfikovaných za 24 hodín. V piatok a v sobotu RKI oznamoval ešte viac ako 1400 nových prípadov za deň, čo bolo najviac od začiatku mája. Poukázala však na to, že v nedeľu sú hlásené údaje často nižšie, pretože cez víkend inštitútu neodovzdávajú svoje dáta všetky zdravotnícke úrady v spolkových krajinách.

8:30 Francúzska vláda navrhne povinné nosenie rúšok v spoločných pracovných priestoroch, keď krajina zápasí s opätovným nárastom prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorých počet znova presiahol 3000 za 24 hodín. Opätovný nárast počtu nakazených viedol Britániu k tomu, že zaviedla 14-dňovú karanténu pre ľudí prichádzajúcich z Francúzska. V Paríži úrady medzičasom rozšírili zóny, kde je nosenie rúšok povinné aj vonku.

Francúzska ministerka práce Élisabeth Borneová povedala, že na rozhovoroch s predstaviteľmi zamestnávateľských a odborových zväzov navrhne, aby bolo nosenie rúšok povinné v spoločných pracovných priestoroch.

8:00 Vo Francúzsku za jeden deň pribudlo 3300 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to najhoršia bilancia v krajine od ukončenia karantény v máji. Najvyšší denný prírastok nových prípadov za posledný štvrťrok zaznamenali aj Taliansko a Írsko. Dvojmesačné denné maximum hlásilo aj Turecko.

7:30 Ruské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že bola vyrobená prvá várka Ruskom vyvinutej vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2.

7:05 Navrátilci, ktorí po príchode na Slovensko smerovali do štátnej karantény, v týchto dňoch dostávajú poštu od ministerstva vnútra. Rezort ich vyzýva na zaplatenie stravy, ktorú im poskytli počas izolácie. Objavujú sa však hlasy, že suma na faktúrach je vyššia ako bola vopred uvádzaná. Niektorí ľudia majú údajne zaúčtované aj dni, ktoré v štátnych zariadeniach nestrávili.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok