OĽANO rešpektuje veto pri Tomanovej, za prokuratúrou si stojí

TA3 TASR
31.7.2020 15:35

Veto prezidentky Zuzany Čaputovej k novele zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím OĽANO rešpektuje. Ako uviedla koaličná strana, je presvedčená, že práva detí stoja vyššie ako politické záujmy. Za návrhom novely zákona o prokuratúre si však stojí.

OĽANO rešpektuje veto pri Tomanovej, za prokuratúrou si stojí
SITA/Kancelária prezidentky SR

Pochybnosti o nezávislosti komisárky

"Novela zákona ukončila praktickú neodvolateľnosť komisárky pre deti Viery Tomanovej. Doteraz nemal parlament žiadne možnosti, aby ju mohol odvolať z funkcie predčasne. Vzhľadom na kauzy, v ktorých Viera Tomanová figuruje, išlo o neuspokojivý stav a po novom by mohol komisára odvolať parlament pri porušení zákona či medzinárodnej zmluvy, alebo vtedy ak existujú dôvodné pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie," informovalo OĽANO s dôvetkom, že Tomanová čelí podozreniam z netransparentného hospodárenia, ale aj rodinkárstva pri personálnom obsadzovaní úradu, a doteraz nevysvetlila svoje aktivity v kauze Čistý deň.

Pri legislatíve týkajúcej sa komisárov hlava štátu zdôvodnila svoje rozhodnutie tým, že vníma potrebu rozšíriť dôvody na odvolanie z týchto funkcií, no nenaplnili sa podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie. Pripúšťa aj iné možnosti na posudzovanie zlyhávania osôb na týchto postoch. "V prípade, ak by konkrétna osoba vo vedení inštitúcie teraz alebo v budúcnosti zlyhávala v naplnení svojich povinností, že by to dosahovalo až porušenie trestného zákona, ešte stále je možné využiť inšitúty a nástroje trestného práva, ak by na to bol dôvod," vysvetlila.

Prezidentka má zároveň podľa svojich slov informáciu, že v parlamente je poslanecký návrh tejto úpravy, pričom by mohlo dôjsť k mesačnému posunu, aby sa účel zákona mohol naplniť riadnou legislatívnou cestou.

Prokuratúru chcú skvalitniť

Pokiaľ ide o novelu zákona o prokuratúre, za tou si hnutie stojí. Veto prezidentky Zuzany Čaputovej je podľa hnutia jej právom. "Sme však presvedčení, že návrh novely výrazným spôsobom skvalitňuje jej fungovanie," dodalo OĽANO s tým, že sa to týka aj možností na odvolanie generálneho a špeciálneho prokurátora.

"Verejnosť od týchto čelných funkcionárov v justícii očakáva vysokú morálnu a etickú úroveň, ktorá zabezpečí nezávislosť prokuratúry od politických vplyvov. Prokuratúra musí byť tiež imúnna voči vplyvu korupcie a oligarchov, čo je záväzok, ktorý dala naša vláda občanom," uviedlo hnutie vo svojom stanovisku.

Prípadné zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR v súvislosti s prerokovaním vrátených zákonov je podľa OĽANO v kompetencii predsedu parlamentu Borisa Kollára. Prezidentka v piatok oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Novela je podľa nej v niektorých častiach protiústavná. Ak Národná rada SR prelomí jej veto, hlava štátu sa obráti na Ústavný súd SR. Prezidentka nepodpísala ani novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vetovala tiež novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok