Pribudli desiatky nových prípadov, ÚVZ prezradil podrobnosti

TA3 TASR SITA ČTK
29.7.2020 11:13

Máme 41 nových prípadov nákazy. Úrady informovali, že väčšina z nich je importovaných zo zahraničia. Hygienici pripomínajú, že aj naďalej je potrebné správať sa zodpovedne. V susednom Česku majú takmer tristo nových nakazených, na Ukrajine vyše tisíc. Mnoho krajín opäť sprísňuje opatrenia. Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudli desiatky nových prípadov, ÚVZ prezradil podrobnosti
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku stúpol v stredu o 1392, čo je najvyšší denný nárast za posledný mesiac. Tento údaj zrejme zosilní obavy ľudí, že už prišla druhá vlna nákazy, aj napriek tomu, že predstavitelia krajiny to nepripúšťajú.

22:56 V Spojených štátoch zomrelo na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom celkovo vyše 150.000 ľudí. Informovala o tom v stredu krátko po 22.00 h SELČ tlačová agentúra AFP, ktorá citovala údaje americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

21:55 Katalánska vláda od stredy uvoľnila v meste Lleida a ďalších šiestich obciach okresu Segria opatrenia, ktoré boli opätovne zavedené v júli z dôvodu nárastu počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2.

20:32 Americká centrálna banka v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Menový výbor ponechal kľúčovú sadzbu prakticky na nule, kde sa nachádza od 15 marca.

Fed zároveň potvrdil svoj záväzok, že bude pokračovať v núdzových programoch prijatých na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu, ako sú nákupy dlhopisov či množstvo programov poskytovania úverov a likvidity.

20:10 Indická vláda uvoľňuje niektoré obmedzenia, ktoré predtým zaviedla v súvislosti s bojom proti novému koronavírusu. Rozhodla sa tak aj napriek prudkému nárastu nových prípadov počas uplynulého mesiaca.

19:53 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí u nás i zo sveta.

19:30 Stovky ľudí, nakazených novým druhom koronavírusu na výletnej lodi Diamond Princess, ktorá od 3. februára viac ako dva týždne z karanténnych dôvodov kotvila v prístave japonského mesta Jokohama, sa s najväčšou pravdepodobnosťou infikovali od jediného pasažiera. Vyplýva to z analýzy vedcov z japonského ústavu infekčných chorôb zverejnenej v odbornom periodiku PNAS.

19:20 Moslimskí veriaci začali v stredu v saudskoarabskom mesta Mekka tradičnú posvätnú púť hadždž, ktorá sa pre pandémiu nového koronavírusu tento rok koná s výrazne menšou účasťou pútnikov.

saudi-hajj-32734-5a58ec7f38c94469a23b46626185fe0d_c0a80501-afb7-6c49.jpg

18:47 Vo veku 53 rokov zomrel v stredu bosniansky minister pre záležitosti veteránov Salko Bukvarevič, u ktorého predtým potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátnu televíziu BHRT.

Minister bol hospitalizovaný pre zdravotné komplikácie spôsobených vírusom a od pondelka bol napojený na pľúcnu ventiláciu.

18:28 Za ďalšie ohnisko nákazy novým druhom koronavírusu v Austrálii bolo vyhlásené Sydney, metropola štátu Nový Južný Wales. Susedný austrálsky štát Queensland zaviedol v dôsledku tejto skutočnosti pre návštevníkov zo Sydney a jeho okolia viaceré obmedzenia.

Hranice Queenslandu budú pre obyvateľov Sydney od soboty zatvorené a ľudia vracajúci sa zo Sydney do Queenslandu budú musieť podstúpiť dvojtýždňovú karanténu.

18:05 Situáciu spojenú s pandémiou nového koronavírusu monitorujú v rómskych osadách asistenti podpory zdravia z príspevkovej organizácie ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

17:36 Európska komisia v utorok podpísala s americkou farmaceutickou spoločnosťou Gilead zmluvu v hodnote 63 miliónov eur, ktorá zabezpečí dodávku lieku s účinnou látkou remdezivir pre približne 30.000 pacientov vykazujúcich závažné symptómy ochorenia COVID-19. EK o tom informovala v stredu na svojej webovej stránke.

17:06 Inštitúcie či samosprávy by od 1. augusta nemali v okrese Prievidza organizovať podujatia, na ktorých sa má zúčastniť viac ako desať osôb. Odporučenie vydal po svojom zasadnutí v stredu krízový štáb na Okresnom úrade v Prievidzi v súvislosti s narastajúcim počtom prípadov nového koronavírusu v regióne.

16:51 Lepšie financovanie miest a obcí, rozšírenie právomocí mestskej polície či efektívnejšie fungovanie samospráv. Aj to by malo byť výsledkom memoranda o spolupráci medzi Združením miest a obcí a asociáciami, ktoré dlhodobo pôsobia v oblasti miestnej územnej samosprávy.

16:45 V dovolenkovom období, keď ľudia cestujú vo zvýšenej miere, je monitorovanie výskytu ochorenia Covid-19 stále nevyhnutné, informuje ministerstvo zdravotníctva. Rezort preto podporuje aktivity, ktoré prispievajú k prehľadnosti situácie. V prostredí marginalizovaných rómskych komunít pôsobia asistenti podpory zdravia z organizácie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Zdravé regióny.

16:30 Súčasná štátna podpora firiem na zachovanie zamestnanosti je nedostatočná a ak sa nezvýši, hrozí v najbližších mesiacoch strata pracovných miest. Vláda má pritom na zvýšenie podpory pre podniky dostatok financií zo zdrojov EÚ, uviedol Klub 500. Predseda združenia najväčších slovenských firiem s viac ako 500 zamestnancami Vladimír Soták zároveň vyzval premiéra Igora Matoviča, aby vytvoril priestor na spoločné rokovanie s podnikateľmi.

16:18 Traja členovia českej hokejovej reprezentácie do 20 rokov mali pozitívne testy na nový koronavírus po trojici prípravných zápasov so slovenskou "dvadsiatkou".

16:11 Koronavírusu podľahol v Nemecku každý piaty hospitalizovaný pacient. Potvrdil to tím vedcov kolínskych kliník v štúdii zverejnenej v odbornom časopise The Lancet Respiratory Medicine. Na mieru úmrtnosti mali veľký vplyv vek, prechádzajúce ochorenia a to, či musel byť pacient napojený na pľúcnu ventiláciu. V tomto prípade sa úmrtnosť zvýšila až na 53 percent. Úmrtnosť pacientov, ktorí umelú pľúcnu ventiláciu nepotrebovali, predstavovala 16 percent.

15:36 Rusko popiera obvinenia amerických predstaviteľov, že v USA šíri dezinformácie o novom koronavíruse. Podľa Moskvy sú to len "konšpiračné teórie" a "pretrvávajúca fóbia". Americkí vládni predstavitelia, ktorí s agentúrou AP komunikovali pod podmienkou anonymity, uviedli, že ruské tajné služby využívajú trojicu webstránok v angličtine na šírenie dezinformácií o pandémii v snahe využiť krízu, s ktorou USA bojujú pred novembrovými prezidentskými voľbami.

14:40 Taliansky parlament schválil v stredu predĺženie výnimočného stavu v krajine v súvislosti s pandémiou do 15. októbra. Vláde to poskytne viac možností v boji proti šíreniu nákazy. Núdzový stav je zameraný predovšetkým na zrýchlenie rozhodovania úradov, ktorým dáva mimoriadne právomoci v čase prírodných pohrôm a ďalších kríz.

14:15 Pozrite si fotogalériu z japonských metropol Tokio a Osaka. Počet nových prípadov v Tokiu znova stúpa od zrušenia celoštátneho núdzového stavu z 25. mája. Nákaza sa šíri aj do ďalších regiónov. Bez ohľadu na tento vývoj japonská vláda spustila kontroverznú propagačnú kampaň zameranú na oživenie ťažko zasiahnutého cestovného ruchu a miestneho hospodárstva, z ktorej však vyradili Tokio.

13:57 Japonsko zaznamenalo po prvý raz viac ako 1000 nových prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň. Informovali o tom v stredu miestne médiá, podľa ktorých v krajine za uplynulých 24 hodín potvrdili 1002 novoinfikovaných, z toho 250 v hlavnom meste Tokio. Rekordné prírastky hlásia aj iné veľké metropoly, napríklad Osaka (221), a tiež prefektúra Aiči (167).

13:46 Britská vláda podpísala dohodu s firmami GlaxoSmithKline a Sanofi Pasteur o dodávke 60 miliónov dávok potenciálnych vakcín proti koronavírusu, ktoré by sa mohli začať distribuovať v prvej polovici budúceho roka. Britská spoločnosť GSK a francúzska firma Sanofi majú najväčšiu kapacitu na výrobu vakcín vo svete. Perspektíva produkcie vakcíny vychádza z existujúcej technológie založenej na DNA, ktorú Sanofi používa na výrobu vakcíny proti sezónnej chrípke.

13:32 Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta otvoria stredisko, v ktorom sa budú môcť cestujúci už na hraniciach pri vstupe do Maďarska otestovať na nákazu vírusom SARS-CoV-2. Kam Jandu, obchodný riaditeľ spoločnosti Budapest Airport, uviedol, že ide o reakciu na sprísnenie podmienok vstupu do krajiny a na kategorizovanie krajín farebným kódom podľa rizika nákazy.

13:20 Rusko plánuje do 10. augusta schváliť vakcínu proti novému koronavírusu. Ako prví by mali dostať vakcínu z dielne moskovského inštitútu zdravotníci z "prvej línie". Ruskí predstavitelia pre CNN potvrdili, že použitie prvej vakcíny proti koronavírusu na svete chcú schváliť do 10. augusta.

13:07 Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová upozornila, že v niektorých európskych krajinách spôsobuje obavy nárast prípadov infekcie koronavírusom, zapríčinený predovšetkým "uspokojením sa a nedbanlivosťou" verejnosti, ktorá nedodržiava pravidlá osobnej hygieny.

12:46 Európska komisia podpísala zmluvu na dodanie lieku remdesivir, ktorý pomáha proti chorobe Covid-19. Bude stačiť pre asi 30 000 pacientov.

12:40 Od 1. augusta sa v Maďarsku menia pravidlá návratu jeho občanov z rizikových krajín, teda krajín označených žltou a červenou farbou. Ak sa chcú navrátilci dostať z povinnej karantény skôr než po dvoch týždňoch, musia si sami zaplatiť dva testy na koronavírus, informovalo v stredu internetové vydanie denníka Népszava.

12:30 U jedného z vojakov českej Hradnej stráže sa preukázalo koronavírusové ochorenie Covid-19. Do karantény umiestnili ďalších príslušníkov jednotky, ktorí sa stretli s nakazeným. S prezidentom Milošom Zemanom vojaci do kontaktu neprišli.

12:10 Denný nárast počtu prípadov nákazy v Izraeli dosiahol dosiaľ najvyššiu úroveň. Ako oznámilo izraelské ministerstvo zdravotníctva, v utorok v krajine hlásili 2093 novoinfikovaných - najviac od začiatku pandémie. Hranicu 2000 nových prípadov nákazy za deň izraelskí predstavitelia nedávno označili za hranicu pre zavedenie prísnejších obmedzení, ktoré by mohli siahať až po úplný "lockdown".

11:54 Viac ako dve tretiny z 94 migrantov, ktorých maltská pobrežná stráž zachránila v Stredozemnom mori, mali pozitívne testy na koronavírus. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého sa nákaza koronavírusom potvrdila u 65 ľudí, 20 bolo negatívnych a ďalších deväť dostane výsledky neskôr. Migranti, zrejme z Eritrey, Maroka a Sudánu, strávili na mori okolo 30 hodín.

11:37 Rakúske rezortné mestečko St. Wolfgang je novým ohniskom epidémie koronavírusu. V obľúbenej turistickej destinácii potvrdili 62 prípadov, informovali hornorakúske zdravotnícke úrady. Vírusový klaster odsledovali do 17 hotelov a reštaurácií. Spájajú ho aj s penziónom a kúpaliskom v Ried/St. Gilgen a ďalším penziónom v meste Strobl.

11:25 Prešovský gréckokatolícky arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ má negatívny výsledok testu na Covid-19. Dal si ho urobiť po tom, ako sa v uplynulých dňoch zúčastnil v Užhorode na Ukrajine na pohrebe zosnulého mukačevského eparchu.

Úrady odporúčajú zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia a organizovanie veľkých rodinných osláv.

11:15 "V súvislosti s epidémiou, ktorá je momentálne v okrese Myjava, so šírením nového koronavírusu, sme vykonali šetrenie kontaktov tých, ktorí boli pozitívne testovaní. Celkovo sa uskutočnilo v nemocnici s poliklinikou v Myjave približne 150 výterov. Časť týchto kontaktov už bolo vyšetrených," uviedla hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková.

Celkovo je k dnešnému dňu v okrese 27 pozitívnych testovaných prípadov. "Bolo vyšetrených zatiaľ 54 blízkych kontaktov a v priebehu dňa by mali byť známe výsledky ďalších vyšetrení. Keďže boli zistené ďalšie pozitívne prípady, šetríme ďalšie blízke kontakty," doplnila hygienička.

11:12 ÚVZ SR doplnil, že osoby, ktoré prišli zo zahraničia, do obdržania výsledkov testov, rešpektujúc aktuálne nariadenie úradu, zostali v domácej izolácii. Regionálne úrady verejného zdravotníctva sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej pôsobnosti a prijímajú všetky potrebné opatrenia na lokálnej úrovni.

11:10 Nahlásených 41 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 za utorok je zväčša importovaných zo zahraničia, alebo sa vyskytli medzi dohľadanými kontaktmi už potvrdených prípadov. V niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti.

11:07 Približne 20 000 cestujúcich už využilo na dovolenkových cestách do a z Chorvátska a Slovinska vlaky RegioJet za prvý mesiac ich prevádzky. Prvý spoj na trase Praha – Brno – Bratislava – Ľubľana – Rijeka vyrazil 30. júna. Vlaky jazdili najskôr trikrát týždenne, v súčasnosti už premávajú denne v každom smere.

10:57 Nemecký výrobca športového oblečenia a obuvi Puma sa v 2. štvrťroku prepadol do straty. Dôvodom sú karanténne opatrenia pre koronavírus. Spoločnosť zároveň oznámila, že pre neistotu súvisiacu s ďalším vývojom pandémie nemôže zverejniť celoročnú prognózu.

10:44 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5475 na celkovo 828 990 nakazených, informovalo v stredu tamojšie protivírusové krízové centrum. Ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 169 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 13.673.

10:35 Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier označil nárast infekcií novým koronavírusom ako "dôležitý varovný signál", ktorý ohrozuje hospodárske zotavenie. V tejto súvislosti pripomenul, že v posledných týždňoch sa nemeckému hospodárstvu darilo lepšie, ako mnohí očakávali, ale "všetko závisí od zdravia ľudí".

10:20 V Maďarsku na ochorenie Covid-19 už 11 dní nikto nezomrel, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu. V stredu pribudlo deväť nakazených novým druhom koronavírusu, ich počet od vypuknutia nákazy tak stúpol na 4465. Celkový počet obetí je 596.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:03 Rumunská vláda sa chystá zaviesť nové opatrenia s cieľom zastaviť nárast počtu prípadov nákazy. V noci na dnešok podľa agentúry Reuters oznámila, že okrem iného skráti otváraciu dobu vonkajších reštaurácií a zavedie povinnosť za určitých okolností nosiť rúška aj vonku.

9:48 Koronavírusom sa infikovala viac ako polovica ľudí v slumoch v Bombaji, vyplýva to zo štúdie, ktorá vyvolala nové pochybnosti o oficiálnych štatistikách nákazy v Indii. India je momentálne treťou najzasiahnutejšou krajinou na svete po USA a Brazílii. Doposiaľ tam zaznamenali 1,5 milióna prípadov nákazy, aj keď odborníci tvrdia, že pre nedostatočné testovanie môže byť počet nakazených omnoho vyšší.

9:44 Počet infikovaných na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1022 na celkovo 67 597, informovala v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany. Ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 21 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1650.

9:33 Máme 15 hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:32 Pribudlo 16 nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 1 660.

9:31 Počas uplynulého dňa urobili spolu 2296 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2245 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:22 Na Slovensku pribudlo 41 nových prípadov nákazy, údaje o počte testovaných zatiaľ nie sú k dispozícii. Najviac nakazených evidovali v Bratislave, kde pribudlo 14 prípadov. V Košiciach evidujú osem nových nakazených, v Prievidzi sedem. Po dva nové prípady majú okresy Martin, Myjava, Veľký Krtíš a Žilina. Jeden nový prípad hlásia v Dunajskej Strede, Novom Meste nad Váhom, Spišskej Novej Vsi a Trenčíne. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-streda_0a14036f-257e-e008.png

9:15 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali až 275 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 4083. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 15 827 infikovaných, celkový počet úmrtí je 373.

8:47 V Saudskej Arábii sa začína tradičná moslimská púť do Mekky. Sprevádzať ju budú prísne epidemiologické opatrenia. Krajina tento rok obmedzila aj počet veriacich na 10 tisíc ľudí. Ide o prvé takéto obmedzenie v 90-ročnej histórii Saudskej Arábie. V krajine je viac ako 270 tisíc infikovaných a vyše 2700 ľudí chorobe podľahlo.

Najnovšie opatrenia sú snahou spomaliť prudký nárast nových prípadov ochorenia. Od začiatku júla v Hongkongu zaznamenali vyše 1000 nových prípadov, čo je viac ako 40 percent celkových prípadov, odkedy sa vírus do tohto mesta dostal.

8:30 Hongkong je na pokraji "rozsiahleho" rozšírenia nového druhu koronavírusu, ktoré by mohlo ochromiť nemocnice, uviedla v stredu najvyššia predstaviteľka mesta Carrie Lamová, zatiaľ čo tamojšie úrady zaviedli doteraz najprísnejšie karanténne opatrenia.

Od stredy musí všetkých 7,5 milióna obyvateľov na verejnosti nosiť rúška. Reštaurácie budú môcť ponúkať len jedlo so sebou. Stretnúť sa na verejnosti budú môcť len dvaja ľudia z rôznych domácnosti a ak pravidlo porušia, hrozí im pokuta do výšky 625 dolárov.

7:50 V Nemecku za uplynulý deň pribudlo 684 nových prípadov nakazených. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha. Ďalších 10 pacientov zomrelo.

6:58 Čína oznámila 101 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom 98 z nich je výsledkom domáceho prenosu. V provincii Sin-ťiang na západe Číny, ktorá je už dlhší čas jedným z nových ohnísk nákazy v krajine, zaznamenali v stredu ďalších 89 infikovaných, čo je v porovnaní s uplynulými dňami prudký nárast.

6:36 Kosovská vláda v utorok opätovne zaviedla väčšinu z obmedzení pohybu zameraných na zníženie rizika prenosu nového druhu koronavírusu. Zakázanými sú tak odteraz napríklad náboženské obrady. Podľa nariadenia vlády sú na kosovských námestiach či v parkoch zakázané aj verejné zhromaždenia, vrátane tradičných rodinných obradov, i stretnutia viac ako piatich ľudí.

6:15 Spojené štáty v noci na stredu oznámili, že za posledných 24 hodín zaznamenali 1592 nových úmrtí na koronavírus, čo je najvyššia denná bilancia úmrtí za posledného dva a pol mesiaca. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, o ktorých informovala agentúra AFP.

Podľa tohto zdroja evidujú v USA za posledných 24 hodín aj viac ako 60.000 nových prípadov koronavírusovej nákazy. Za takejto epidemiologickej situácie sa prezident USA Donald Trump opäť vracia k šíreniu vedecky nepotvrdených hypotéz, že účinnou liečbou na koronavírus je podanie hydroxychlorochínu používaného proti malárii, konštatovala agentúra AP.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok