Kyselica končí. Pre premiéra je hrdina, Pellegrini hovorí o stihomame

TA3 SITA TASR
28.7.2020 15:21

Lukáš Kyselica, ktorý čelí kritike pre svoje pôsobenie vo vojenskej tajnej službe počas toho, ako kandidoval do parlamentu, končí ako štátny tajomník rezortu vnútra. Hoci Kyselicu sa zastali ministri vnútra aj obrany, kritizoval ho opozičný Smer ale aj Juraj Šeliga zo Za ľudí.

Chceli ho zneužiť na rozvrat?

"Hrdina odchádza," komentoval Kyselicovo rozhodnutie premiér Igor Matovič na svojom Facebooku. "Dohodli sme sa, že si to môže ešte dodnes prípadne rozmyslieť. Nerozmyslel," uviedol. "Podľa mojich informácií ho ľudia blízki Petrovi Pellegrínimu vo vedení Vojenského spravodajstva chceli zneužiť pred voľbami na rozvrat nášho hnutia OĽANO zvnútra. Chceli dosiahnuť rozpad hnutia a za akúkoľvek cenu zabrániť, aby sme mohli zostaviť vládu ... nepodarilo sa. Tajné služby štátu zneužívajú voči svojim politickým oponentom len tí najperverznejší diktátori," dodal Matovič.

Prezidentka Zuzana Čaputová si rozhodnutie Kyselicu cení. „Tento jeho postoj si veľmi cením, lebo z medializovaných informácií je zrejmé, že tam istý problém bol. Je to nezlučiteľná kombinácia, pretože buď je človek členom vojenského spravodajstva, alebo je politicky aktívny,“ priblížila Čaputová.

„Už sme si zvykli na to, že Igor Matovič používa lož ako pracovnú metódu, no jeho vyjadrenie o pokuse rozložiť hnutie OĽANO prostredníctvom pána Kyselicu už nesie prvky stihomamu. Pán Kyselica teda kandidoval za OĽANO a zároveň mal úlohu rozkladať toto hnutie ako tajný agent?" reagoval na Matovičove slová expremiér a líder novovznikajúcej strany Hlas Peter Pellegrini.

Kyselicovo rozhodnutie rešpektuje aj minister vnútra Roman Mikulec. „Viem, ako funguje vojenské spravodajstvo a za viac ako 15 rokov, ktoré som tam pôsobil, som sa naučil, že veci nikdy nie sú čiernobiele a činnosť vojenského spravodajstva bude vždy ovplyvnená úrovňou jej vedenia,“ napísal Mikulec v stanovisku, ktoré zaslala hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová.

Vyšetroval prípad Volzová i Gorilu

Kyselica bol šéfom tímu Gorila a vyšetroval aj objednávku vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko. Príslušníkom vojenskej tajnej služby bol od 1. októbra 2019, keď oficiálne odišiel z polície, až do 19. marca 2020, keď si na druhý deň prevzal dekrét novozvoleného poslanca NR SR.

V hnutí OĽANO o jeho pôsobení vo vojenskom spravodajstve nevedeli. Kyselica vo vojenskom spravodajstve spadal pod svojho vtedajšieho šéfa Jána Balciara, na ktorého podozrivé majetkové pomery v minulosti upozorňovali médiá. Naď Balciara po nástupe na čelo rezortu odvolal z funkcie. Premiér Igor Matovič sa v tejto súvislosti nechal počuť, že Kyselicovi dôveruje. Podpredsedu parlamentu Gábora Grendela, o ktorom sa po voľbách uvažovalo ako o možnom kandidátovi na post ministra vnútra, Kyselicove pôsobenie vo vojenskom spravodajstve sklamalo.

Líder vznikajúcej strany Hlas Peter Pellegrini: „Už sme si zvykli na to, že Igor Matovič používa lož ako pracovnú metódu, no jeho vyjadrenie o pokuse rozložiť hnutie OĽANO prostredníctvom pána Kyselicu už nesie prvky stihomamu. Pán Kyselica teda kandidoval za OĽANO a zároveň mal úlohu rozkladať toto hnutie ako tajný agent?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok