Kyselica mal ako tajný porušiť zákon. Šeliga vysvetlil, prečo

TA3 SITA TASR
28.7.2020 11:22

Štátny tajomník MV a bývalý šéf tímu Gorila Kyselica kandidoval do parlamentu ako tajný príslušník Vojenského spravodajstva. Nemali o tom vedieť ani členovia hnutia OĽANO, za ktoré sa uchádzal o mandát. Ministri vnútra a obrany vyhlásili, že mu dôverujú, viacerí politici však majú s jeho pôsobením u tajných problém. Podľa Juraja Šeligu zo Za ľudí Kyselica porušil zákon.

Tajný agent v kampani

Štátny tajomník ministerstva vnútra Lukáš Kyselica porušil zákon a mal by vyvodiť osobnú zodpovednosť. Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísal podpredseda NR SR a vládnej strany Za ľudí Juraj Šeliga. „Hľadiac na to právnicky je zrejmé, že pán Kyselica porušil zákon, pretože ako vojak, čo príslušníci vojenského spravodajstva sú, sa aktívne zúčastňoval na predvolebnej kampani. To sa nesmie, to majú vojaci, policajti, alebo napríklad aktívni sudcovia zakázané,“ ozrejmil Šeliga. Poukázal tiež na to, že Kyselica verejnosti nemôže povedať nič, lebo je viazaný mlčanlivosťou. „Nemôže povedať, aké úlohy plnil, čo robil a čo nerobil. Zostáva nám pochybnosť a mierna pachuť,“ myslí si podpredseda strany Za ľudí.

Kyselica o svojom "dvojitom živote" nikomu nepovedal a informácia bola zverejnená až v pondelok. "Hľadiac na to právnicky je zrejmé, že pán Kyselica porušil zákon, pretože ako vojak (čo príslušníci vojenského spravodajstva sú), sa aktívne zúčastňoval predvolebnej kampane. To sa nesmie, to majú vojaci, policajti alebo napr. aktívni sudcovia zakázané," uviedol Juraj Šeliga na Facebooku.

Tajné služby nemajú byť podľa jeho slov démonizované, no politik v kampani nemá byť zároveň „tajný agent”„Alebo chce byť politik, alebo agent. Takto čiernobiele to je. Človek si musí vybrať, ako chce svojej krajine slúžiť. Nebudem klamať, Lukáša Kyselicu som veľmi nepoznal, ale zaujal ma pri Gorile, pri rozhovoroch a v čistote prezentovaného postoja. Zdalo sa mi, že slová nenadužíval. Dnes je evidentné, že ich naozaj používal menej, ako sa patrilo,“ uviedol Šeliga.

Kyselica by preto podľa Šeligu mal vyvodiť osobnú zodpovednosť. „Môže to znieť, ako taký štekot psov na idúcu karavánu, ale napriek tomu sa mi zdá, že nesmieme rezignovať a opúšťať na princípy v politike. A nie, nie je to útok na slovenský samit, alebo koaličného partnera alebo vládu zmeny," dodal Šeliga.

Minister obrany Jaroslav Naď v tejto súvislosti uviedol, že štátnemu tajomníkovi dôveruje. Ako povedal médiám, to, či by mal Kyselica ostať vo svojej funkcii, je otázka priamo na neho, na ministra vnútra alebo na predsedu vlády. „Mne to neprináleží hodnotiť. Ako minister obrany disponujem istými informáciami, na základe ktorých môžem povedať, že pánovi Kyselicovi dôverujem,“ priblížil Naď.

Smer vyzval Kyselicu, aby skončil

Opozičná strana Smer vyzvala Kyselicu, aby sa vzdal svojej funkcie a poslaneckého mandátu. Strana totiž rovnako zastáva názor, že štátny tajomník rezortu vnútra porušil svojím konaním zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov. „Pán Kyselica slúžil v tajnej službe ministerstva obrany od októbra 2019 do 19. marca 2020, teda počas celej volebnej kampane bol členom tajnej služby. Je každému jasné, že slúžil verne Igorovi Matovičovi, keďže ho odmenil tretím miestom na svojej kandidátke v čase, kedy bol Kyselica agentom. Čo môže byť väčším dôkazom politickej práce Igora Matoviča v deštruovaní demokracie, ako zneužitie agenta v politickom boji“" píše Smer-SD vo svojom profile na sociálnej sieti.

Strana to považuje za nebezpečný precedens, „ktorý nemôže demokratická spoločnosť pripustiť“. „Tieto praktiky Igora Matoviča nás vôbec neprekvapujú, pretože sme o tom jasne hovorili už pred voľbami. Ukazuje sa, že táto kauza môže mať aj hlbší význam,“ myslí si opozičná strana. Označila to za pravdepodobný začiatok mocenského boja v hnutí OĽANO a za rozklad bezpečnostných zložiek štátu.

Po odchode z polície išiel k tajným

Kyselica bol šéfom tímu Gorila a vyšetroval aj objednávku vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko. Príslušníkom vojenskej tajnej služby bol od 1. októbra 2019, keď oficiálne odišiel z polície, až do 19. marca 2020, keď si na druhý deň prevzal dekrét novozvoleného poslanca NR SR.

V hnutí OĽANO o jeho pôsobení vo vojenskom spravodajstve nevedeli. Kyselica vo vojenskom spravodajstve spadal pod svojho vtedajšieho šéfa Jána Balciara, na ktorého podozrivé majetkové pomery v minulosti upozorňovali médiá. Naď Balciara po nástupe na čelo rezortu odvolal z funkcie. Premiér Igor Matovič sa v tejto súvislosti nechal počuť, že Kyselicovi dôveruje. Podpredsedu parlamentu Gábora Grendela, o ktorom sa po voľbách uvažovalo ako o možnom kandidátovi na post ministra vnútra, Kyselicove pôsobenie vo vojenskom spravodajstve sklamalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok