Vysvetlili výrazný nárast prípadov. Išlo o vzorky za niekoľko dní

TA3 TASR SITA ČTK
21.7.2020 12:36

Na Slovensku evidujeme 41 nových prípadov nákazy, čo je najviac za posledné dva týždne. Nakazení pribúdajú v mnohých krajinách, WHO varuje pred situáciou v Afrike, niekde sprísnili i nosenie rúšok. Ekonomike má pomôcť miliardový balík, ktorý po štyroch dňoch rokovaní schválili lídri Európskej únie. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Vysvetlili výrazný nárast prípadov. Išlo o vzorky za niekoľko dní
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:35 Americký prezident Donald Trump požiadal Američanov, aby v snahe zabrániť šíreniu vysoko nákazlivého koronavírusu nosili rúško alebo masku, keď nie je možné dodržiavať medzi osobami primeranú vzdialenosť. Trump to uviedol v Bielom dome na brífingu venovanom koronavírusu SARS-CoV-2, ku ktorým sa po dlhšej prestávke vrátil.

23:23 Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček nevylúčil, že by sa jesenné voľby do Senátu mohli z dôvodu epidemiologickej situácie posunúť. "V tom najhoršom prípade by sa dalo diskutovať aj o odložení volieb," povedal v utorok Hamáček, ktorého citoval spravodajský webový portál Novinky.cz.

22:27 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo povedal, že Spojené štáty chcú vybudovať globálnu koalíciu, ktorá by tvorila protiváhu voči Číne, informovala agentúra Reuters. Pompeo zároveň obvinil Peking, že zneužíva pandémiu koronavírusu na presadzovanie svojich vlastných záujmov.

22:04 Kuba sa po pandémii pomaly otvára svetu. Pre turistov vyčlenia len vybrané rezorty, Havana je stále uzavretá. V druhej časti našej relácie uvidíte prvý zlatý hotel na svete. Trbliece sa vo vietnamskom Hanoji. Viac už v relácii Spektrum.

20:33 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok oznámila, že počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 čelí "vážnemu" nedostatku financií pri boji proti novej epidémii eboly v severnej časti Konžskej demokratickej republiky.

19:50 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:35 Takmer každý štvrtý obyvateľ indickej metropoly Dillí sa nakazil novým koronavírusom. Vyplýva to z testov na protilátky u náhodnej vzorky ľudí. Podľa vládnej štúdie malo z 21 387 testovaných ľudí 23,48% protilátky proti ochoreniu COVID-19. To naznačuje, že nákaza je v meste oveľa rozšírenejšia, ako ukazuje počet potvrdených prípadov, informuje spravodajský portál BBC.

19:25 Holandský Národný ústav verejného zdravia v utorok oznámil, že počet nakazených novým druhom koronavírusu je v krajine opäť na vzostupe. Za uplynulý týždeň v Holandsku nahlásili 987 nových prípadov nákazy, čo je takmer dvojnásobne viac ako predchádzajúci týždeň.

V krajine doposiaľ ochoreniu COVID-19 podľahlo vyše 6100 ľudí. Celkovo sa tam nakazilo viac ako 52.000 ľudí.

18:36 Nemocnica Krompachy, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok a Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča zakázali od stredy návštevy hospitalizovaných pacientov na svojich lôžkových oddeleniach. Toto opatrenie prijali vzhľadom na zhoršenie sa epidemiologickej situácie súvisiacej s pandémiou ochorenia COVID-19.

17:50 Rakúsko opätovne zavádza povinnosť nosenia ochranných rúšok v niektorých obchodoch či bankách. Vláda tak rozhodla po náraste počtu infikovaných novým koronavírusom.

17:30 Tržby amerického výrobcu nealkoholických nápojov Coca-Cola sa prepadli o 28 % na 7,2 mld. USD. V júni sa však predaje začali zlepšovať vďaka uvoľňovaniu opatrení proti šíreniu koronavírusu. V Číne, ktorá ako pôvodné epicentrum pandémie začala svoju ekonomiku otvárať už skôr, tržby v sledovanom období posilnili.

16:50 Na Ukrajine po uvoľnení opatrení opäť výraznejšie stúpa počet nakazených koronavírusom. Len za uplynulý deň diagnostikovali Covid-19 takmer 700 ľuďom. Tak ako ostatné európske krajiny, ani našim východným susedom sa podľa odborníkov nevyhne ekonomická kríza. Ukrajina to však bude mať ťažšie. Ako takzvaná tretia krajina nedostane granty z Európskej únie.

16:16 Od stredy bude v Nemocnici Agel v Handlovej platiť zákaz návštev pacientov hospitalizovaných na lôžkach oddelenia dlhodobo chorých, ako aj v Senior centre Svätej Kataríny. Aj naďalej platí povinnosť používať osobné ochranné pomôcky, zvýšená je dezinfekcia v priestoroch zdravotníckeho zariadenia a povinné je prekrytie horných dýchacích ciest.

15:50 Rusko dnes oznámilo 5842 nových prípadov nákazy koronavírusom a 153 úmrtí. Podľa krizového štábu tak dva dni po sebe zistili menej než 6000 nakazených. V krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo 783 328 ľudí, 12 580 pacientov nákaze podľahlo.

15:23 V prípade, že by na Slovensku vypukla druhá vlna pandémie, na školách v rizikových oblastiach budú platiť prísne opatrenia. V krajnom prípade môže dôjsť aj k ich zatvoreniu. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti. "Na školách, ktoré nebudú v miestach nákazy, bude prebiehať vyučovanie štandardne, ale aj s dôrazom na dezinfekciu a hygienické opatrenia," vysvetlil minister.

15:01 Slovensko dostalo od USA takmer 25-tisíc osobných ochranných prostriedkov. Zástupkyňa veľvyslankyne Spojených štátov amerických na Slovensku Natasha Franceschi ich odovzdala štátnemu tajomníkovi ministerstva zdravotníctva Petrovi Stachurovi.

14:54 Izraelský parlamentný výbor pre koronavírus odhlasoval opätovné otvorenie reštaurácií - stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako ich vláda oficiálne zatvorila v snahe zabrániť šíreniu ochorenia Covid-19.

14:45 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre eviduje za pondelok v okrese Nitra sedem pozitívnych importovaných prípadov ochorenia Covid-19. „Tieto osoby pricestovali na Slovensko zo Srbska. V jednom prípade ide o sporadický importovaný prípad izolovaný v domácom prostredí. Ďalších šesť prípadov bolo zachytených v zariadení, ktoré je v karanténe od 17. júla. Celkový počet pozitívnych z tohto zariadenia v okrese Nitra je k dnešnému dňu osem,“ informovali pracovníci úradu.

14:40 Vzhľadom na zhoršenie epidemiologickej situácie nemocnice Agel vo Zvolene, Leviciach, Zlatých Moravciach a Komárne opätovne sprísnili režim a prijali opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu.

14:25 Približne 350 srbských lekárov vyzvalo vládou vymenovaný tím pre boj proti šíreniu koronavírusu na rezignáciu, pričom označili zdravotnú situáciu v štáte za "katastrofálnu". V otvorenom liste nazvanom "Spoločne proti COVID-u" lekári uviedli, že je ich morálnou a profesionálnou povinnosťou žiadať nezávislé vyšetrovanie štátneho krízového tímu.

14:17 V nemocnici v košickej Šaci platí od stredy 22. 7. zákaz návštev hospitalizovaných pacientov na lôžkových oddeleniach. Vzhľadom na zhoršenie epidemiologickej situácie súvisiacej s pandémiou nemocnica opätovne sprísnila režim a prijala opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu.

Pri návrate z týchto štátov nemusíte ísť do domácej izolácie a nepotrebujete negatívny RT-PCR test.

14:04 Ministerstvo zahraničných vecí v nadväznosti na zmenu opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR pre občanov vytvorilo cestovné odporúčanie pre všetky krajiny.

Od pondelka 20. 7. platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z Austrálie, Belgicka, Cypru, Česka, Číny (tiež osobitné administratívne oblasti Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandska, Chorvátska, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórei, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Španielska, Švajčiarska a Talianska.

13:52 Subjekty využívajúce cezhraničné schémy na optimalizáciu daní majú pre koronavírus viac času na nahlásenie informácií o cezhraničných opatreniach finančnej správe. Pôvodne mali tieto informácie poskytnúť do 30 dní od zavedenia opatrenia, pričom táto lehota mala začať plynúť 1. júla tohto roka. Pre pandémiu sa však tento termín odkladá na 1. januára 2021, upozorňuje finančná správa.

13:33 Kam sa posunuli naše vedomosti o koronavíruse? Musíme ho stále považovať za nebezpečný? Budú sa musieť vrátiť drastické opatrenia, ktoré poškodili ekonomiku? Pýtali sme sa šéfa tímu epidemiológov na českom ministerstve zdravotníctva Rastislava Maďara.

13:17 Irán v utorok zaznamenal 229 úmrtí v dôsledku pandémie, čo je doposiaľ najvyšší denný nárast počtu úmrtí na toto ochorenie od začiatku koronavírusovej epidémie. Najvyšší denný prírastok v počte úmrtí (221) naposledy zaznamenali v Iráne 9. júla. Podľa ministerstva zdravotníctva celkový počet úmrtí na nový druh koronavírusu dosiahol 14.634. V krajine sa ním nakazilo už viac ako 275 000 ľudí.

13:06 Latinská Amerika eviduje už takmer 3,9 milióna prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 164 000 úmrtí v súvislosti s nákazou. Polovica úmrtí pripadá na Brazíliu, najväčšiu krajinu regiónu, ktorá doposiaľ zaznamenala viac než 2,1 milióna nakazených.

12:50 Švédska automobilka Volvo v utorok oznámila, že jej odbyt v 1. polroku klesol. Vykázala tiež čistú stratu v dôsledku pandémie nového koronavírusu. V druhej polovici roka 2020 však očakáva citeľné oživenie.

12:30 "Epidemiologické vyšetrovanie prípadov nahlásených v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Bratislave sa v súčasnosti vykonáva," uviedla Račková s tým, že výskyt nového koronavírusu je v ostatných regiónoch Slovenska sporadický. Račková uvádza, že v niektorých pozitívnych prípadoch nejde o nové výskyty ochorenia, ale o výsledky opakovaných testov.

Regionálne úrady zabezpečujú všetky potrebné opatrenia na lokálnej úrovni. Situáciu majú pod kontrolou, deklaruje Račková.

12:23 Nové prípady ochorenia Covid-19 sú v pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Prievidzi, Nitre, Leviciach a v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. V prípade Prievidze ide zväčša o aktívne dohľadané kontakty s pozitívnymi osobami a ich cielené testovanie. "Vyšší nárast za pondelok bol spôsobený nárazovým testovaním vzoriek odobratých za viac dní," povedala Račková.

RÚVZ v Nitre taktiež aktívne dohľadával kontakty v karantenizovanom ohnisku nákazy. Testovanie má podľa Račkovej naďalej prebiehať. "Je predpoklad, že počet potvrdených prípadov v tomto ohnisku nákazy ešte môže narásť," podotkla. Väčšina potvrdených prípadov v územnej pôsobnosti RÚVZ v Leviciach je importovaných zo zahraničia.

11:45 Svetová zdravotnícka organizácia je znepokojená  z rastúceho počtu prípadov nákazy v subsaharskej Afrike. Šírenie koronavírusu sa podľa WHO v tejto oblasti zrýchľuje. Veľmi vážna je situácia v Juhoafrickej republike, kde minulý týždeň zaznamenali 30 percentný nárast prípadov nákazy. V Keni je to 37 percent, na Madagaskare 50 a v Namíbii až 69 percent.

11:15 V Indii za 24 hodín zaregistrovali ďalších 37 140 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa počet potvrdených prípadov v krajine vyšplhal už na takmer 1,16 milióna. Ministerstvo zdravotníctva tiež zaznamenalo 587 úmrtí za 24 hodín, čo znamená, že nákaze už v Indii podľahlo najmenej 28 084 ľudí. Vyliečilo sa vyše 724-tisíc ľudí.

11:00 Počet aktuálne nakazených v Maďarsku opäť klesá, v uplynulých 24 hodinách pribudlo len osem potvrdených prípadov. Na Covid-19 nezomrel za posledný deň nikto. Počet obetí tak zostáva na hodnote 596, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu zverejnených v utorok.

10:48 V Rumunsku začal v utorok platiť zákon, na základe ktorého môžu úrady pacientom infikovaným novým druhom koronavírusu nariadiť povinnú hospitalizáciu či samoizoláciu. "Od zajtra tu máme zákon, môžeme hospitalizovať a izolovať. Ak tieto páky použijeme, môžeme znížiť počet infikovaných," povedal v pondelok minister zdravotníctva Nelu Tataru.

10:30 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:26 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča po summite Európskej únie o fonde obnovy v súvislosti s koronakrízou.

10:25 Slovensko dostane v nasledujúcich rokoch z EÚ 34,1 miliardy eur a spolu so zvýhodnenou pôžičkou z fondu obnovy bude mať k dispozícii viac ako 40 miliárd eur. Krajina by tak mala priemerne ročne minúť na projekty rekordných viac ako šesť miliárd eur.

10:23 Novým druhom koronavírusu sa dosiaľ nakazilo takmer 400 vojakov nemeckej armády. S odvolaním sa na vyjadrenie spolkového ministerstva obrany o tom v utorok informovali médiá. Z celkových 396 vojakov, ktorí sa vírusom nakazili, je momentálne infikovaných len sedem. V mnohých jednotkách nemeckej armády v súčasnosti pracuje z domu až do 80 percent vojakov.

10:15 Slovenský premiér Igor Matovič, ktorý sa čerstvo vrátil z Bruselu, informoval o prelomovej dohode lídrov EÚ, ktorí sa po rekordne dlhom summite dohodli na rozpočte a fonde obnovy po koronakríze v bezprecedentnej celkovej sume 1,82 bilióna eur.

10:01 Ministerstvo zahraničných vecí odovzdalo Veľvyslanectvu Spojeného kráľovstva a Severného Írska v Bratislave diplomatickú nótu s podrobnými epidemiologickými údajmi o aktuálnej situácii na Slovensku v súvislosti s pandémiou Covid-19. "Rezort diplomacie očakáva objektívne vyhodnotenie a zohľadnenie pandemickej situácie na Slovensku," informovalo ministerstvo.

9:38 Nemáme žiadnych ďalších vyliečených. S potvrdeným ochorením Covid-19 je na Slovensku hospitalizovaných deväť ľudí, dvaja sú na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:30 Na Slovensku pribudlo 41 nových prípadov nákazy, čo je najviac za posledné dva týždne. Celkovo tak evidujeme 2021 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Urobili 3333 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Najviac nových prípadov eviduje okres Prievidza, pribudlo tam 11 infikovaných. Nasleduje Bratislava s 10 novými prípadmi nákazy. Nitra má sedem prípadov, Levice štyri. Po dva prípady majú Malacky a Žilina, jeden nový prípad hlásia Dolný Kubín, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár a Poprad.

9:15 Počas marca, najhoršieho mesiaca pandémie Covidu-19, sa úmrtnosť v Taliansku v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zdvojnásobila. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v pondelok v odbornom periodiku JAMA Internal Medicine, podľa ktorej v období 1. marca - 4. apríla zomrelo v Taliansku 41 329 ľudí, čo je o približne 20 000 viac než v uplynulých piatich rokoch.

9:10 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 153 nových prípadov nákazy koronavírusom, počet aktívnych prípadov stúpol na 4903. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 14 098 infikovaných.

9:03 Rusko vyvinulo vakcínu proti novému druhu koronavírusu. Moskovskému týždenníku Argumenty i Fakty to povedal prvý námestník ruského ministra obrany Ruslan Calikov s tým, že vakcínu vyvinuli armádni odborníci a vedci v Gamalejovom národnom výskumnom centre epidemiológie a mikrobiológie.

Čína registruje podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa 85.314 prípadov nákazy vrátane 4644 úmrtí.

8:37 Negatívnym testom na nový koronavírus sa budú musieť preukázať pasažieri prichádzajúci letecky do Číny. Informovali o tom v utorok čínske úrady, píše agentúra Reuters. Cestujúci do Číny budú musieť testy podstúpiť najviac päť dní pred odletom a ich výsledky predložiť ešte pred nástupom do lietadla, píše na svojej webovej stránke Čínsky úrad pre civilné letectvo.

8:13 Prípady nového koronavírusu v Španielsku stúpli za posledné tri týždne trojnásobne a úrady sa snažia zo všetkých síl zvládnuť množstvo nových ohnísk nákazy, prevažne v Katalánsku a Aragónsku. Vyplýva to z pondelkových údajov ministerstva zdravotníctva, ktoré priniesla tlačová agentúra Reuters.

Španielsko zaznamenávalo začiatkom apríla na vrchole pandémie denne tisíce prípadov nákazy a stovky úmrtí, potom sa však krajine podarilo spomaliť šírenie koronavírusu a výrazne znížiť počty nových infekcií. Od uvoľnenia obmedzení v pohybe obyvateľov a od návratu ľudí ku každodennému životu sa však objavilo približne 201 nových zhlukov nákazy, pričom ich najväčšia koncentrácia je v katalánskych mestách Barcelona a Lleida a v ich okolí.

7:46 Spojené štáty zaznamenali vyše 60.000 nových prípadov nákazy koronavírusom, a to už siedmy deň po sebe. Informovala o tom popredná americká Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore.

7:36 Kuba nezaznamenala žiaden prípad nákazy novým koronavírusom prvý deň od vypuknutia infekcie v marci, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. V krajine nezistili v nedeľu žiadnych nových nakazených a už deviaty deň po sebe nezaznamenali ani žiadne úmrtie, uviedol kubánsky hlavný epidemiológ Francisco Durán.

7:03 Lídri EÚ dosiahli na mimoriadnom summite v Bruseli v utorok nadránom dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii koronavírusu a o rozpočte Únie na obdobie rokov 2021-2027 - v bezprecedentnej celkovej výške 1,82 bilióna eur. Potvrdil to predseda Európskej rady Charles Michel.

6:30 Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred šírením nového druhu koronavírusu v Afrike, pričom poukázala na prudký nárast počtu prípadov v Juhoafrickej republike, ktorý by mohol signalizovať vznik veľkého počtu ohnísk nákazy aj na ďalších miestach na africkom kontinente.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok