Testovali len niekoľko ľudí, nový prípad je zo stredného Slovenska

TA3 TASR SITA ČTK
20.7.2020 09:32

Na Slovensku sa v nedeľu testovalo len minimálne, testy odhalili jeden prípad nákazy na strednom Slovensku. Britská vláda si objednala milióny dávok vakcíny, ktorú vyvinula Oxfordská univerzita spolu s britsko-švédskou firmou. Klinické testy vakcíny už ukončili v Rusku. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Testovali len niekoľko ľudí, nový prípad je zo stredného Slovenska
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:50 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

0:30 Prezident USA Donald Trump, ktorý celé mesiace odmietal vyzývať ľudí na nosenie rúšok a tak zastaviť šírenie nového koronavírusu, zverejnil na Twitteri vlastnú fotografiu so zakrytou tvárou. A zároveň pochválil svoje vlastenecké cítenie.

"Sme Spojení v našom úsilí o porážku Neviditeľného čínskeho vírusu a mnoho ľudí vraví, že nosiť rúško je vlastenecké, keď už nemôžete zachovávať sociálny odstup," napísal Trump. "Nikto nie je väčší vlastenec než ja, váš obľúbený prezident!" dodal.

0:10 Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred šírením nového druhu koronavírusu v Afrike, pričom poukázala na prudký nárast počtu prípadov v Juhoafrickej republike, ktorý by mohol signalizovať vznik veľkého počtu ohnísk nákazy aj na ďalších miestach na africkom kontinente.

23:40 Najmenej 2000 ľudí demonštrovalo v Ostrave proti opätovnému zavedeniu epidemiologických opatrení na území Moravskosliezskeho kraja, informoval portál Novinky.cz. Išlo o jednu z najväčších demonštrácií v Ostrave od roku 1989.

23:10 Vedenie firmy Tönnies Holding prevádzkujúcej najväčší nemecký bitúnok a baliareň mäsa, kde sa od polovice júna nakazilo novým koronavírusom približne 1400 zamestnancov, oznámilo, že výrazne mení spôsob prijímania zamestnancov.

Od 1. septembra bude závod ponúkať trvalý pracovný pomer pre svojich zväčša východoeurópskych pracovníkov, ktorí boli doteraz zamestnávaní cez sprostredkovateľské agentúry. Spoločnosť Tönnies Holding okrem toho uviedla, že pre svojich stálych zamestnancov plánuje prenajať ubytovanie.

22:40 Štvrtý deň oficiálnych rokovaní lídrov EÚ v Bruseli zaznamenal sériu odkladov. Predseda Európskej rady Charles Michel nakoniec pripravil pre šéfov štátov a vlád aj nový dokument s návrhmi, ktoré by mohli znamenať kompromis pre dosiahnutie dohody o novom sedemročnom rozpočte EÚ a pláne hospodárskej obnovy po koronakríze.

22:10 Chorvátsky futbalový zväz (prehodnotil svoj postoj a do konca sezóny opäť uzavrel štadióny. Opatrením zareagoval na výrazné zvýšenie počtu koronavírusových prípadov v krajine.

Športové podujatia v Chorvátsku sa pre divákov čiastočne otvorili v polovici júna, na tribúnach sa však nedodržiavali predpísané rozstupy a záverečné ligové kolo, finále domáceho pohára i ženské súťaže sa dohrajú za zatvorenými dverami.

21:40 Slovensko je na dobrej ceste, aby ho Spojené kráľovstvo zaradilo na zoznam bezpečných krajín, odkiaľ sa dá pricestovať na britské územie. Naznačil to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v Bruseli, kde je súčasťou sprievodu premiéra Igora Matoviča na rokovaniach Európskej rady.

21:10 Spojené štáty uvalili nové sankcie na čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že Kadyrov ospravedlňuje porušovanie ľudských práv epidémiou koronavírusu, Okrem iného americký rezort zahraničia Kadyrovovi zakázal vstup do Spojených štátov.

20:40 Do osád na Spiši zrejme v nasledujúcich týždňoch pricestuje z Veľkej Británie niekoľko stoviek občanov. Od pondelka sa nemusia hlásiť hygienikom a nie je potrebné, aby absolvovali karanténu a následný test na COVID-19.

20:10 Primátor ruského mesta Noriľsk Rinat Achmetčin oznámil svoju rezignáciu z dôvodu nesúhlasu s údajným falšovaním štatistík koronavírusovej epidémie krajskými úradmi. Achmetčin na tlačovej konferencii oznámil, že minulý týždeň poslal list gubernátorovi Krasnojarského kraja, v ktorom krajské ministerstvo zdravotníctva obvinil z falšovania počtu ľudí nakazených koronavírusom.

Achmetčin uviedol, že od konca marca Noriľsk potvrdil 832 prípadov nákazy koronavírusom. Krajské ministerstvo však oznámilo federálnemu rezortu zdravotníctva iba 293 nakazených, informoval ruský spravodajský portál Novaja gazeta.

19:40 V súvislosti s novým koronavírusom bolo doteraz zaznamenaných 3481 priestupkov. Informuje o tom Polícia na sociálnej sieti. Najviac, a to 1563 priestupkov, zaznamenala polícia v súvislosti s porušením povinnosti nosenia rúška.
V 1530 prípadoch išlo o porušenie karantény stanovenej lekárom. Polícia zaznamenala aj 388 prípadov porušenia zákazu otvorenia prevádzok.

19:15 Gréckokatolícky arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý je apoštolským administrátorom Košickej eparchie, mal 15. júla pozitívny test na COVID-19.

18:40 Majstrovstvá sveta v skrátenom krikete sa v tomto roku neuskutočnia pre pandémiu. Šampionát, ktorý bol naplánovaný od 18. októbra do 15. novembra v Austrálii, odložila Medzinárodná kriketová rada o dvanásť mesiacov.

18:15 Na ministerstve školstva už teraz pripravujú kroky, ktoré by mali pomôcť školám lepšie zvládnuť prípadnú ďalšiu vlnu ochorenia COVID-19.

17:45 V uplynulých dňoch vzrástol počet potvrdených prípadov nákazy aj v mestách Mezőkövesd a Miškovec na severovýchode Maďarska. Informoval o tom v pondelok regionálny spravodajský server boon.hu s odvolaním sa na údaje Národného centra zdravia, podľa ktorého v Mezőkövesde potvrdili PCR testy nákazu až v 42 prípadoch.

Príslušný orgán odobral vzorky 283 osobám z celkového počtu 320 priamych kontaktov nakazených a nariadil im domácu karanténu.

17:15 V júni síce prišlo o robotu viac než 5 000 ľudí, je to však podstatne menej, ako v predchádzajúcich mesiacoch. O vývoji nezamestnanosti sme sa rozprávali s Ľubomírom Koršňákom, analytikom UniCredit Bank.

16:46 Slovensko je na dobrej ceste, aby ho Spojené kráľovstvo zaradilo na zoznam bezpečných krajín, odkiaľ sa dá pricestovať na britské územie. Naznačil to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) v Bruseli, kde je súčasťou sprievodu premiéra Igora Matoviča na rokovaniach Európskej rady.

16:36 Vakcína proti koronavírusu vyvinutá Oxfordskou univerzitou a britsko-švédskou farmaceutickou firmou AstraZeneca je bezpečná a vytvára imunitu, uviedli v pondelok výskumníci, ktorých citovala agentúra DPA. Prebiehajúcich klinických testov sa zúčastňuje 1077 zdravých dospelých. Doterajšie výsledky ukázali, že vakcína vytvára "účinné protilátky a vyvoláva imunitnú reakciu" na dobu 56 dní. Svoje zistenia vedci publikovali vo vedeckom časopise The Lancet.

16:13 Ruský prezident Vladimir Putin pre pretrvávajúcu pandémiu koronavírusu podporil odloženie takzvaného Nesmrteľného pluku pri príležitosti 75. výročia porazenia nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne až na budúci rok.

15:58 Britský maloobchodný reťazec Marks & Spencer plánuje zrušiť 950 pracovných miest. Znižovanie počtu zamestnancov, najmä v oblasti obchodného manažmentu, je súčasťou reštrukturalizácie, ktorú ešte urýchlila pandémia nového koronavírusu.

15:32 Príslušníci maďarskej armády opäť dezinfikujú priestory domova dôchodcov v Budapešti na Peštianskej ceste. Podľa spravodajského servera Propeller.hu vojsko toto sociálne zariadenie - kde pre vážne pochybenia vzniklo ohnisko nákazy novým druhom koronavírusu - dezinfikovalo už počas Veľkej noci. V domove sa nakazilo 312 klientov a 26 členov personálu. Chorobe Covid-19 tam podľahlo 55 seniorov.

15:20 Predbežné výsledky klinických testov naznačujú, že nová liečba ochorenia Covid-19 dramaticky znižuje počet pacientov, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na britskú spoločnosť, ktorá liečbu vyvinula. Liečba z dielne biotechnologickej firmy Synairgen zo Southamptonu je založená na proteíne známom ako interferón beta, ktorý telo produkuje, keď dostane vírusovú infekciu.

15:10 V Pakistane po štvormesačnej prestávke spôsobenej koronavírusovou epidémiou obnovili celoštátne očkovanie proti detskej obrne. Úrady sa totiž obávali, že kvôli pandémii nového druhu koronavírusu bude počet pacientov s detskou obrnou pribúdať.

14:50 Vo Francúzsku v rámci preventívnych opatrení začalo platiť povinné nosenie ochranného rúška v supermarketoch, obchodných centrách, bankách a vnútorných trhoviskách. Za nedodržanie nariadenia hrozí pokuta  135 eur. Doteraz platila vo Francúzsku povinnosť mať prekrytý nos a ústa v MHD a v tých verejných priestoroch, kde nie je možné dodržiavať rozostupy, napríklad v kinách, múzeách či kostoloch.

macron_0a140370-94c7-02d1.jpg

14:10 Podľa európskych diplomatov existuje nádej, že by sa na summite Európskej únie, ktorý v pondelok pokračuje už štvrtý deň, mohla nakoniec dosiahnuť dohoda o pláne obnovy po koronakríze a rozpočte EÚ na roky 2021 až 2027. Predseda Európskej rady Charles Michel sa podľa portálu politico.eu chystá navrhnúť, aby fond obnovy okrem úverov tvorili granty vo výške len 390 mld. eur.

13:50 V Číne mohli v pondelok obnoviť prevádzku stovky kín, ktoré boli v dôsledku koronavírusovej pandémie zatvorené uplynulých šesť mesiacov. Znovu sa môžu otvoriť kiná v "nízkorizikových" oblastiach vrátane miest ako Šanghaj, Chang-čou či Kuej-lin, musia však dodržať bezpečnostné opatrenia.

13:44 V Bruseli sa schyľuje k jednému z historicky najdlhších summitov. Ďalší pokus dohodnúť sa na zložení fondu obnovy európskych ekonomík po koronakríze si lídri Európskej únie naplánovali na pondelok popoludní.

13:41 Nárast miery evidovanej nezamestnanosti sa na Slovensku v júni tohto roka zmiernil. Postupne by však mohla ešte rásť počas leta, či počas jesene tohto roka, kedy by sa v štatistikách úradov práce mohli ocitnúť prepustení ľudia z väčších firiem. Na úroveň spred koronakrízy sa miera evidovanej nezamestnanosti tak ľahko nedostane.

13:25 Poľnohospodári ostro protestujú proti praktikám Slovenského pozemkového fondu. Ten zvýšil dohodnuté ceny za nájmy pôdy. Čo tento krok spôsobí v situácii, keď je celé hospodárstvo zasiahnuté dopadmi pandémie koronavírusu a ako sa budú vyvíjať ceny potravín? Pýtali sme sa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha.

13:10 Počet úmrtí na nový koronavírus sa v Taliansku znížil na rekordne nízku úroveň - zo soboty na nedeľu pribudli len tri smrteľné prípady. V regióne Lombardsko, ktoré bolo svojho času v krajine ohniskom pandémie Covid-19, nezaznamenali za posledných 24 hodín dokonca žiadne úmrtie - stalo sa tak po prvý raz od 22. februára. Informovala o tom agentúra APA.

12:53 Bratislavský samosprávny kraj zavádza vo svojich 14 Domovoch sociálnych služieb preventívne opatrenia, ktorými chce predísť prípadnej druhej vlne pandémie. Odporučil preto sprísnenie hygienických a protiepidemiologických opatrení, návštevy klientov zatiaľ nezakazuje, ale odporúča ich realizovať v exteriéri. Predseda BSK Juraj Droba zároveň vyzýva všetkých na individuálnu zodpovednosť.

12:48 Počas domácej izolácie ľudia nesmú opúšťať miesto svojho pobytu. Úrad verejného zdravotníctva preto odporúča neprijímať návštevy a obmedziť kontakt s inými osobami.

12:30 Británia podpísala zmluvu o kúpe 90-tich miliónov dávok dvoch experimentálnych vakcín proti koronavírusu, ktorú vyvíjajú medzinárodné farmaceutické spoločnosti. Britská vláda sa vyjadrila, že sa jej podarilo zabezpečiť prístup k 60 miliónom kusov vakcíny od francúzskej spoločnosti Valneva a 30 miliónom dávok zo spolupráce americkej firmy Pfizer s nemeckou BioNTech.

12:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:04 Americká tlačová agentúra Bloomberg medzičasom napísala, že predstavitelia ruskej politickej a podnikateľskej elity mali možnosť dať sa zaočkovať experimentálnou vakcínou už v apríli. Vedecké inštitúty, ktoré experiment uskutočnili, to však popierajú, uviedla agentúra Interfax.

11:55 Ruskí experti ukončili klinické testy vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v pondelok rozhlasová stanica Echo Moskvy. Dodala, že z nemocnice bola v pondelok prepustená druhá skupina dobrovoľníkov, ktorí podstúpili vakcináciu.

Vadim Tarasov, riaditeľ Ústavu translačnej medicíny a biotechnológie Univerzity Ivana M. Sečenova, na tlačovej konferencii v pondelok informoval, že táto skupina dobrovoľníkov "dostala vakcínu dvakrát, aby sa zvýšila imunitná odpoveď" ich organizmu. Výsledky tohto testovania ešte musia posúdiť odborníci Národného výskumného centra pre epidemiológiu a mikrobiológiu pri ministerstve zdravotníctva.

11:50 Po viac než štvormesačnej pauze sa aj do Košíc vracajú pravidelné lety z Veľkej Británie. Informovalo o tom Letisko Košice. Airbus A321 leteckej spoločnosti Wizz Air odletel z letiska Londýn-Luton do Košíc v pondelok o 5.55 h so 198 cestujúcimi na palube.

11:41 Pozrite si tlačovú besedu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu a riaditeľov domovov sociálnych služieb. Informovali o preventívnych opatreniach proti pandémii COVID-19 v zariadeniach sociálnych služieb.

11:15 Svetová pandémia viedla nielen k hlbokej recesii, ale aj k prehĺbeniu vnútorných a vonkajších makroekonomických nerovnováh. Rastie verejný dlh i fiškálny deficit. Aj na Slovensku má nový koronavírus, podobne ako v ostatných štátoch, výrazný vplyv na udržateľnosť verejných financií.

"V porovnaní s mnohými členskými štátmi eurozóny verejný dlh a fiškálny deficit Slovenska sú na podstatne nižšej úrovni. Očakáva sa, že verejný dlh sa v tomto roku zvýši oproti minulému roku zo 48,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 57 % HDP," myslí si riaditeľ Ekonomického ústavu SAV Juraj Sipko.

11:00 Južná Kórea zaznamenala v priebehu 24 hodín len 26 nových prípadov nákazy koronavírusom vrátane 22 súvisiacich s osobami, ktoré sa nakazili v zahraničí. Za ostatné dva mesiace ide o najnižší denný prírastok neimportovaných prípadov nákazy, informovala agentúra AP s odvolaním sa na údaje Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Tamojšie úrady prejavili v súvislosti s klesaním prípadov opatrný optimizmus.

10:50 Pozrite si, ako postupovať po príchode zo zahraničia, resp. z rizikových krajín. Informácie uverejnil na svojom Facebooku Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

10:34 Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v uplynulých 24 hodinách v Maďarsku u šiestich ľudí, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 4 339. Na ochorenie Covid-19 nezomrel za posledný deň nikto, vyplýva z aktuálnych údajov zverejnených v pondelok na vládnej informačnej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je nakazených 511 ľudí, z ktorých 83 je hospitalizovaných a piati z nich sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

Na chorobu Covid-19 zomrelo v Maďarsku už 596 ľudí, 3232 sa vyliečilo.

10:16 India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 40 425 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o dosiaľ najvyšší denný nárast. V Indii dosiaľ celkovo zaznamenali 1 118 043 prípadov infekcie vrátane 27 497 úmrtí.

10:10 Na protest proti cenzúre v Číne, týkajúcej sa informácií o pandémii nového koronavírusu, sa čínsky umelec Brother Nut rozhodol 30 dní mlčať. Ústa si pritom demonštratívne "zavrel" za pomoci kovových štipcov, lepiacej pásky, rukavíc či iných predmetov.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:02 Čiernohorské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu potvrdilo doposiaľ najvyšší denný prírastok nových prípadov ochorenia Covid-19. Za 24 hodín pribudlo vtedy v krajine 116 infikovaných. Počet infikovaných na 100.000 obyvateľov tak dosiahol počet 281, čo je výrazne viac, než evidujú ostatné štáty v regióne.

9:44 Máme sedem hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19, dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:37 Nový prípad nákazy je z Banskej Bystrice.

9:35 Pribudlo osem nových vyliečených, spolu ich je 1 538.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1980 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili 24 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:15 Prvý polrok tohto roka priniesol na pracovný portál Profesia.sk najmenej ponúk za posledných šesť rokov. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka zamestnávatelia na portáli Profesia.sk zverejnili dokopy 91 369 ponúk. "Menej ponúk za prvý polrok sme evidovali ešte v roku 2014. Vtedy zamestnávatelia uverejnili 76 110 pracovných inzerátov," uvádza Profesia.

9:05 Počas domácej izolácie nariadenej v súvislosti s ochorením Covid-19 ľudia nesmú opúšťať miesto svojho pobytu. Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča obmedziť kontakty s inými osobami a neprijímať návštevy. "Nákupy si zorganizujte s pomocou priateľov, rodiny či blízkych a poproste ich, aby vám ich nechali pred dverami alebo na inom určenom mieste. Prípadne, ak sa dá, využite službu dovozu potravín do domácnosti, služby samospráv, prípadne sa obráťte na miestny spolok Slovenského Červeného kríža," radí hlavný hygienik SR Ján Mikas.

8:42 Lídri Európskej únie sa ani po nočnom rokovaní nezhodli na sedemročnom rozpočte a na fonde obnovy. Stanoviská štátov sa do pondelkového rána - napriek niekoľkým kompromisným návrhom z dielne predsedu Európskej komisie Charlesa Michela - nepodarilo zjednotiť a šéfovia štátov tak budú rokovať aj štvrtý deň. Medzi účastníkmi summitu je postupom času poznať únavu.

8:12 S rozsiahlym očkovaním proti novému typu koronavírusu by sa mohlo začať v polovici budúceho roka. Pre agentúru DPA to uviedla hlavná vedecká pracovníčka Svetovej zdravotníckej organizácie. Zároveň vyjadrila opatrný optimizmus ohľadom súčasného stavu výskumu a vývoja očkovacích látok proti koronavírusu.

7:00 Počet obetí koronavírusu v Juhoafrickej republike prekročil 5-tisícovú hranicu, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje zverejnené v nedeľu touto najviac postihnutou krajinou afrického kontinentu.

V krajine za posledných 24 hodín pribudlo ďalších 85 obetí, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 5033. Podľa údajov juhoafrického ministerstva zdravotníctva bolo za uplynulý deň zaznamenaných 13.449 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet infikovaných v krajine tak dosiahol 364.328.

6:50 Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab si je "absolútne istý", že ruskí hackeri sa pokúšali ukradnúť informácie britským výskumným tímom, ktoré pracujú na vývoji vakcíny voči novému koronavírusu. Hackeri prepojení na ruské tajné služby údajne zaútočili aj na výskumné tímy v Kanade a v Spojených štátoch.

6:45 V Nemecku za uplynulý deň pribudlo 249 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkovo sa tak v krajine od začiatku epidémie infikovalo takmer 202.000 ľudí. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha. Dvaja ľudia na komplikácie spojené s chorobou COVID-19 zomreli, počet obetí tak dosiahol 9086.

6:30 V USA sa v nedeľu potvrdila nákaza u viac ako 60.000 ľudí, uviedla agentúra Reuters. Je to menej, než v predchádzajúcich dňoch. Doteraz rekordný denný prírastok infikovaných zaznamenali úrady vo štvrtok, kedy bolo nových prípadov cez 77.000.

Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa sa od začiatku pandémie v Spojených štátoch vírusom nakazilo vyše 3,76 milióna ľudí, viac než 140.000 z nich zomrelo.

6:20 Pandémia choroby COVID-19 v Británii natoľko zahltila zdravotný systém, že na plánované neakútne operácie teraz čakajú skoro štyri milióny pacientov a do konca roka by sa ich počet mohol vyšplhať až k desiatim miliónom. S odvolaním sa na údaje konfederácie manažérov štátneho zdravotníckeho systému NHS o tom napísal denník The New York Times.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok