Priateľky obžalovaných v kauze Kuciak zaujímalo, z čoho žijú

TA3 SITA
20.7.2020 15:33

Obžalovaný Tomáš Szabó odmietol v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vypovedať. Na začiatku procesu sa pritom k obžalobe vyjadril, svoju vinu vtedy poprel. Súd ho však, podobne ako ďalších obžalovaných predtým, plánoval vypočuť znovu, a to k skutočnostiam, ktoré vyplynuli z doteraz vykonaného dokazovania.

Priateľky obžalovaných v kauze Kuciak zaujímalo, z čoho žijú
TASR/Jaroslav Novák

Vraj jej až príliš dôveroval

Ešte predtým súd ako dôkazy prehral dva telefonáty, ktoré orgány činné v trestnom konaní získali odpočúvaním obžalovaného v dobe pred jeho zadržaním na jeseň 2018. V prvom telefonáte s neprávoplatne odsúdeným Miroslavom Marčekom sa Tomáš Szabó sťažoval na to, že ich priateľky, špeciálne priateľka Marčeka, sa zaujíma o ich spoločné aktivity. „Veľmi sa zaujímali, že z čoho žijem, Miroslav M. z čoho žije, to mi vadilo,“ okomentoval prehratý záznam Szabó.

Druhý telefonát sa uskutočnil medzi ním a odsúdeným Zoltánom Andruskóm, pričom Szabó sa sťažoval, že Marček príliš dôveruje svojej priateľke. „Ja ti len hovorím, aby sme si na neho dávali pozor,“ povedal v telefonáte Andruskóvi. Vo vyjadrení k prehratému záznamu Szabó uviedol, že také hovory viedol s Andruskóom bežne a nevidí v ňom znaky trestnej činnosti.

Marček a Andruskó sa priznali

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, jeho známa Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Všetci traja svoju vinu popierajú. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára. Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Prokurátor sa voči verdiktu odvolal, keďže pre Marčeka žiadal 25-ročný trest. V tejto veci teda bude rozhodovať ešte Najvyšší súd.

Účasť na vražde novinára priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Kočnera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok