Je tu ešte jedna vec. Andruskó prepojil vraždu Kuciaka s Bödörom

TA3 TASR SITA
20.7.2020 09:36

Zoltán Andruskó, ktorého v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka po uzavretí dohody s prokurátorom odsúdili na 15 rokov väzenia, na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku opätovne vypovedal ako svedok. Vraždu prepojil s Norbertom Bödörom.

Vraždu mal zobrať na seba biely kôň

Výsluch komárňanského podnikateľa tentokrát navrhli obhajcovia obžalovaných Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Andruskó na začiatku svojho výsluchu uviedol, že chce doplniť svoju predošlú výpoveď o skutočnosti, ktoré ešte pred súdom nepovedal.

„Je tu ešte jedna vec,” povedal Andruskó s tým, že o tejto veci pôvodne nevypovedal, lebo sa bál. Približne dva týždne predtým, ako bol Andruskó zadržaný, ho podľa vlastných slov navštívila osoba, ktorá mu povedala, že na pokyn „pána Bödöra” hľadajú v Maďarsku bieleho koňa, ktorý by vraždu Kuciaka zobral na seba.

Vraždu Kuciaka podľa Andruskóa chceli obžalovaní spojiť aj s rodinou Kušnírovcov, ktorú chceli prepojiť s vydieraním podnikateľov na východe. „Takto to chceli narafičiť,” povedal s tým, že týmto scenárom zabránil on sám tým, že po zadržaní vypovedal pravdu.

Andruskóove výpovede spochybňujú

V posledných týždňoch začali pred senátom vypovedať obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Obaja venovali vo svojej výpovedi pozornosť aj Andruskóovi a jeho výpovedi, ktorú spochybňujú. Zsuzsová sa opakovane odvolávala na to, že jej Andruskó mal dlžiť peniaze, ktoré si neodpracoval vraždou novinára.

Dokazovať to má telefonát z odpočúvaní, ktorý sa na súde prehrával. Kočner zase upozorňoval na rozdiely vo výpovediach Miroslava Marčeka a samotného Andruskóa, ako aj na fakt, že nevedeli povedať, koľko peňazí mali za vraždu dodatočne inkasovať.

Kočner, Zsuzsová i Szabó vinu popierajú

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, jeho "volavka" Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Všetci traja svoju vinu popierajú. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára.

Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Prokurátor sa voči verdiktu odvolal, keďže pre Marčeka žiadal 25-ročný trest. V tejto veci teda bude rozhodovať ešte Najvyšší súd SR. Účasť na vražde novinára priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, jeho "volavka" Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Všetci traja svoju vinu popierajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok