Ruskej elite vraj ponúkli vakcínu už na jar. Klinické testy ukončili

TA3 TASR
20.7.2020 12:33

Ruskí experti ukončili klinické testy vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2, informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy. Dodala, že z nemocnice bola v pondelok prepustená druhá skupina dobrovoľníkov, ktorí podstúpili vakcináciu. Predstavitelia ruskej politickej a podnikateľskej elity mali však podľa agentúry Bloomberg možnosť dať sa zaočkovať experimentálnou vakcínou už skôr.

Ruskej elite vraj ponúkli vakcínu už na jar. Klinické testy ukončili
SITA/AP

Výsledky musia posúdiť odborníci

Vadim Tarasov, riaditeľ Ústavu translačnej medicíny a biotechnológie Univerzity Ivana M. Sečenova, na tlačovej konferencii v Moskve v pondelok informoval, že skupina dobrovoľníkov "dostala vakcínu dvakrát, aby sa zvýšila imunitná odpoveď" ich organizmu.

Jelena Smoľarčuková, ktorá vedie Centrum pre klinické štúdium liekov na Sečenovovej univerzite, uviedla, že dobrovoľníci dostali očkovaciu látku proti koronavírusu v prvý a 21. deň. Spresnila, že "mali nežiaduce postvakcinačné reakcie", ale po druhom podaní vakcíny bola reakcia minimálna alebo len veľmi mierna a "lekársky zásah nebol potrebný".

Prvú skupinu dobrovoľníkov, ktorí sa dali zaočkovať experimentálnou vakcínou, prepustili z kliniky Sečenovovej univerzity 15. júla. Výsledky tohto testovania ešte musia posúdiť odborníci Národného výskumného centra pre epidemiológiu a mikrobiológiu pri ministerstve zdravotníctva.

Elita zaočkovaná už v apríli?

Americká tlačová agentúra Bloomberg medzičasom napísala, že predstavitelia ruskej politickej a podnikateľskej elity mali možnosť dať sa zaočkovať experimentálnou vakcínou už v apríli. Vedecké inštitúty, ktoré experiment uskutočnili, to však popierajú, uviedla agentúra Interfax.

Počet ľudí v Rusku nakazených novým druhom koronavírusu sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5940 prípadov, čo je najmenší denný prírastok za posledného dva a pol mesiaca. V súčasnosti v Rusku registrujú 777.486 nakazených, dodal Interfax.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok