Pribudol dvojciferný počet prípadov, najviac v okrese Bratislava

TA3 TASR SITA ČTK
18.7.2020 07:02

Čísla, ktoré na záver pracovného týždňa zverejnila WHO, hovoria o rekordnom dennom prírastku nakazených. Napriek alarmujúcemu počtu otvára pandémiou zasiahnutá Brazília pláže a turistické atrakcie v Riu de Janeiru. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Dohodnú sa európski lídri na spravodlivom rozdelení záchranného balíku peňazí? Udalosti sme s vami opäť sledovali online.

Pribudol dvojciferný počet prípadov, najviac v okrese Bratislava
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:40 Americký štát Florida sa stáva epidemiologicky rizikovým miestom. Podľa najnovšej analýzy je novým koronavírusom nakazených 16 % tamojšej populácie. To znamená, že každý šiesty človek, ktorý chodí po ulici, je doma alebo v nemocnici, prišiel do kontaktu s ochorením Covid-19. Na Floride sa od začiatku pandémie nakazilo takmer 338-tisíc ľudí. Vyše 5 tisíc na infekciu zomrelo.

23:55 Ani druhý deň summitu EÚ v Bruseli nepriniesol dohodu o konečnej podobe fondu obnovy.

23:16 WHO oznámila ďalší rekordný nárast počtu nakazených za jeden deň. V 24 hodín vo svete pribudlo 259 848 prípadov infekcie. Najviac ich evidujú v Spojených štátoch, Brazílii, Indii a Juhoafrickej republike, ktoré patria k najviac zasiahnutým krajinám.

22:44 Štát pracuje na pandemickom pláne. Ten súčasný nebol pripravený na nové druhy nákaz. Naplno sa to prejavilo pri koronavíruse. Ministerstvo zdravotníctva či hygienici prichádzali s postupmi za pochodu. O novej podobe pandemického plánu by mohla vláda rozhodovať už po letnej pauze.

22:03 Britskí vedci odmietli nádeje premiéra Borisa Johnsona, že krajina sa zrejme z karanténnych opatrení vymaní a vráti k normálu do Vianoc.

21:30 Majstrovstvá Európy v streľbe z brokových zbraní sa tento rok neuskutočnia. Pre pandémiu koronavírusu bol šampionát, ktorý sa mal konať od 6. do 20. mája vo francúzskom  Chateauroux, odložený, teraz ho definitívne zrušili. Informovala o tom oficiálna webová stránka Medzinárodnej federácie športovej streľby.

21:00 Dohoda na prerozdelení financií zo sedemročného rozpočtu EÚ a z plánovaného fondu obnovy medzi jednotlivé štáty sa rodí ťažko. Štáty EÚ sa zatiaľ ani druhý deň rokovaní nedokázali úplne dohodnúť na výške a mechanizme vyplácania fondu obnovy. Je otázne, či sa v sobotu podarí dospieť ku kompromisu a názorové rozdiely odstrániť.

20:15 Česku pribudlo v sobotu zatiaľ 53 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, spôsobovaného novým druhom koronavírusu. V ČR je aktuálne 4705 nakazených, čo je už takmer rovnaký počet ako počas aprílového maxima.

19:50 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:30 Americký hokejový obranca Caleb Jones z tímu zámorskej NHL Edmonton Oilers oznámil, že mal pozitívny test na nový koronavírus pred štartom prípravného kempu.

Dvadsaťtriročný Jones mal pozitívny výsledok po návrate do Edmontonu z jeho domu v Dallase, no nemal príznaky ochorenia COVID-19. Po teste absolvoval povinnú štrnásťdňovú karanténu. Je druhý hráč z NHL, ktorý prezradil, že sa nakazil koronavírusom. Prvým bol Auston Matthews z Toronta Maple Leafs. Vedenie NHL nezverejňuje mená nakazených hráčov a ani v akých tímoch pôsobia.

18:55 Grécke úrady oznámili 19 nových prípadov nákazy koronavírusom a žiadne nové úmrtie za posledných 24 hodín. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy od vypuknutia epidémie je v Grécku 3983, úmrtí na koronavírusové ochorenie COVID-19 zaznamenali 194.

18:30 Vo svete už potvrdili viac ako 14 miliónov prípadov nového koronavírusu. Vyplýva to zo sobotňajších štatistík Johns Hopkins University, podľa ktorých počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 prevýšil 600-tisíc. Svetová zdravotnícka organizácia oznámila rekordný prírastok nových prípadov nákazy v priebehu jedného dňa, a to viac ako 237-tisíc. Podľa odborníkov sú však ozajstné čísla oveľa vyššie.

18:00 Do futbalového stánku Park princov v Paríži sa prvýkrát po koronapauze vrátili diváci. Tí si mohli pozrieť priateľský zápas medzi Saint Germain a belgickým tímom Waasland-Beveren.

17:34 V jednom z prešovských centier sociálnych služieb zrušili karanténu. Výsledky kontrolných testov na nový koronavírus sú negatívne. Zariadenie bolo v izolácii od 8. júla po tom, ako tam ordinovali lekár a sestrička s ochorením COVID-19.

16:59 Bývalý alžírsky minister pre telekomunácie Músá Binhamádí (67), ktorého vyšetrovali pre podozrenie z korupcie, zomrel na chorobu COVID-19, oznámil v sobotu jeho brat.

16:30 Británia pozastaví každodenné zverejňovanie údajov o úmrtiach v spojitosti s ochorením COVID-19 po tom, ako odborníci odhalili nedostatky vo výpočtoch. Britská vláda oznámila, že zverejňovanie údajov dočasne pozastaví, kým sa záležitosť nevyrieši.

Údaje v Anglicku podľa DPA zahŕňajú každého, u koho potvrdili ochorenie COVID-19 bez ohľadu na to, či táto osoba zomrela na následky tohto ochorenia, alebo v dôsledku iných príčin.

16:05 Indonézia v sobotu v počte prípadov nákazy koronavírusom prekonala Čínu po tom, čo úrady potvrdili už 84 882 nakazených. Indonézia sa tak stala najťažšie zasiahnutou krajinou vo východnej Ázii. Čína, z ktorej sa vírus rozšíril do celého sveta, eviduje 83 644 nakazených a 4634 mŕtvych.

15:40 Iránsky prezident Hasan Rúhání v sobotu uviedol, že koronavírusom sa mohlo nakaziť až 25 miliónov Iráncov. Obyvateľov varoval, aby pandémiu brali vážne. Rúhání takisto varoval, že v nasledujúcich mesiacoch sa počet nakazených môže zvýšiť o ďalších 30-35 miliónov ľudí.

14:40 Anglicko chce efektívnejšie bojovať proti šíreniu koronavírusu. Posilňuje preto právomoci miestnych samospráv. Tie dostali kompetenciu zavádzať opatrenia na miestnej úrovni. Spojené kráľovstvo je na treťom mieste v počte infikovaných vo svete.

14:15 Všetci ľudia prichádzajúci na Slovensko, ktorí počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu neuvedenú v zozname menej rizikových krajín v súvislosti s nákazou novým koronavírusom, sa musia prihlásiť na miestne príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva a oboznámiť ho so svojou cestovateľskou anamnézou.

13:50 Austrálsky parlament pozastaví svoju činnosť na dva týždne vzhľadom na obavy, že politici by mohli do hlavného mesta priniesť nový koronavírus z ohnísk nákazy v krajine. Oznámil to premiér Scott Morrison.

Odloženie zasadnutia parlamentu prišlo deň po tom, ako druhé najväčšie austrálske mesto Melbourne hlásilo rekordný nárast počtu infikovaných koronavírusom. Morrison s odvolaním sa na odporúčanie zdravotníckych úradov uviedol, že vláda nemôže prehliadať riziko rozšírenia ochorenia v Canberre poslancami.

13:25 V Spojených štátoch pribudlo za 24 hodín viac ako 70-tisíc nových prípadov ochorenia COVID-19.

13:00 V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice platí od soboty do odvolania zákaz návštev hospitalizovaných pacientov. Dôvodom je prevencia epidemického šírenia ochorenia COVID-19. Nemocnica o tom informuje na svojej webovej stránke.

12:35 Prezident Turkménska Gurbanguly Berdymuchamedov sa objavil na verejnosti po prvýkrát v ochrannom rúšku. Štátom riadené média napísali, že sa tak chránil pred "prachom", ktorý môže obsahovať vírus. Turkménsko je jedna z mála krajín sveta, ktoré zatiaľ nehlásia žiaden prípad ochorenia Covid-19.

12:10 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 6234 na celkový počet 765 437, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum. Denná miera rastu počtu nakazených klesla na 0,8 percenta. Počet obetí pandémie v Rusku sa zvýšil o 124 na 12 247.

11:45 Namiesto letnej dovolenky v zahraničí sa aj mnohí Belgičania rozhodli oddychovať radšej doma. Niektorí využili letné prázdniny na hľadanie netradičných zážitkov.

11:20 Spoločnosť Google zakáže webovým stránkam a aplikáciám využívajúcim jej inzerčnú technológiu zverejňovať reklamy na "nebezpečný obsah", ktorý sa týka nepravdivých informácií o pandémii COVID-19 a ktorý je v rozpore s vedeckým konsenzom.

Najväčší internetový vyhľadávač aktualizoval svoju firemnú politiku v čase, keď zdravotná kríza stále sužuje Spojené štáty a inzerčné giganty ako Google a Facebook sú pod nátlakom, aby konali viac proti šíreniu dezinformácií.

10:55 Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Američanom nenariadi povinné nosenie rúšok, ktoré majú zabrániť šíreniu nákazy. Prezident reagoval na vyjadrenie imunológa Anthonyho Fauciho, ktorý úrady v amerických štátoch a mestách vyzval, aby boli pri presadzovaní povinného nosenia rúšok "čo najrozhodnejšie".

Nosenie rúšok je podľa slov Fauciho - experta Bieleho domu na nový druh koronavírusu - "veľmi dôležité" a mali by ich nosiť všetci obyvatelia krajiny.

10:30 Výsledky všetkých opakovaných testov zamestnancov a klientov Centra sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulice v Prešove sú negatívne. Celkovo znova otestovali 112 prijímateľov, 44 zamestnancov v domácej karanténe a 63 pracovníkov priamo v zariadení.

10:00 Prírastok štvrtýkrát v rade presiahol stovku a bol podobný ako v predchádzajúcich dvoch dňoch.

9:40 Portál korona.gov.sk uvádza, že sedemdňový kĺzavý medián je na hodnote 11. Hospitalizovaných je 15 pacientov. Z toho má ochorenie COVID-19 potvrdené sedem ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, nikto nepotrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Po piatkovom testovaní pribudli dva prípady koronavírusu v okrese Bratislava. Zhodne po jednom novom infikovanom evidujú v okresoch Bardejov, Čadca, Humenné, Košice, Námestovo, Poltár, Prievidza, Revúca a Stropkov.

9:30 Na Slovensku pribudlo 11 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1976 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2161 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:00 Zámorská futbalová súťaž MLS odložila expanziu pre pandémiu koronavírusu. Ligu postupne rozšíria tímy z Charlotte, St. Louise a Sacramenta, v porovnaní s pôvodným plánom ich začlenia s ročným odkladom. Ako prvý rozšíri MLS klub z Charlotte v roku 2022, o rok neskôr sa pridajú St. Louis a Sacramento.

8:30 Prepuknutie nákazy koronavírusu v Brazílii dosiahlo stabilnú úroveň, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia a vyzvala krajinu, aby využila túto príležitosť na potlačenie šírenia nákazy.

8:00 Prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, ktorého cieľom je nájsť kompromisnú dohodu hláv vlád a štátov Únie o sedemročnom rozpočte a o pláne obnovy po koronakríze, sa skončil neúspechom. Summit bude pokračovať v od 11.00 h, informoval Barend Leyts, hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

Michel prerušil rokovania krátko pred polnocou po tom, ako sa mu nepodarilo prinútiť holandského premiéra Marka Rutteho k zmene postoja ohľadom spravovania finančných prostriedkov, ktoré by členské krajiny eurobloku mali dostať cez plán obnovy a odolnosti. Nestalo sa tak ani potom, ako Michel počas pracovnej večere prišiel s celkom novou predstavou o takzvaných alokačných kľúčoch a o prísnej kontrole národných reformných plánov každej členskej krajiny potrebných pre vyplatenie prisľúbených miliárd na obnovu.

7:15 Ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko z rizikových krajín, musia absolvovať domácu karanténu. Niektorí však po príchode do vlasti nechcú svojich rodinných príslušníkov vystaviť možnému riziku nákazy a privítali by opätovné zriadenie štátnych zariadení. Ministerstvo vnútra tvrdí, že o tom zatiaľ neuvažuje.

7:05 Rokovania lídrov krajín Európskej únie, ktorí v piatok na summite v Bruseli začali hľadať kompromisnú dohodu o sedemročnom rozpočte a o pláne obnovy po koronakríze, postupujú len pomalým tempom. Podľa servera politico.eu to uviedol nemenovaný diplomatický zdroj z prostredia rokovaní. Pozrite si, ako vyzeral prvý deň summitu.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v piatok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok