Nové prípady hlási osem okresov, najviac Nitra. Testov bolo 1862

TA3 SITA TASR ČTK
17.7.2020 09:29

Na Slovensku pribudlo 14 nových prípadov nákazy, ale aj deväť nových vyliečených pacientov. Po otvorení hraníc sa vo väčšine krajín Európy opäť zvyšujú počty nakazených a štáty sa vracajú k prísnejším opatreniam. Po Španielsku sa sprísňuje pravidlá nosenia rúšok aj Francúzsko. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Nové prípady hlási osem okresov, najviac Nitra. Testov bolo 1862
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:39 WHO oznámila doposiaľ najvyšší denný nárast počtu nakazených od začiatku pandémie, pribudlo 237 743 infikovaných.

22:30 V brazílskom meste Rio de Janiero začali otvárať miestne pláže i turistické atrakcie. Deje sa tak napriek pokračujúcemu šíreniu nového koronavírusu, ktorým sa už v Brazílii nakazili viac ako dva milióny ľudí.

22:05 Prokuratúra v meste Bielefeld začala vyšetrovanie vedenia firmy Tönnies Holding prevádzkujúcej najväčší nemecký bitúnok a baliareň mäsa v okrese Gütersloh, v ktorom sa od polovice júna nakazilo novým koronavírusom približne 1400 zamestnancov.

21:43 Americká ekonomika by mala v dôsledku pandémie nového koronavírusu klesnúť tento rok o 6,6 %, opätovný rast nových prípadov infekcií a systémový rast chudoby však môžu tento výhľad ešte zhoršiť. Uviedli to zástupcovia Medzinárodného menového fondu po ukončení pravidelného hodnotenia ekonomiky na základe článku IV.

21:20 Ceny priemyselných výrobcov v Česku pokračovali v júni v poklese, tempo poklesu však bolo miernejšie než v predchádzajúcom mesiaci. Uviedol to v piatok Český štatistický úrad.

21:00 Spojené štáty hlásia nový rekord v počte nakazených koronavírusom, smutné míľniky prekonali aj Brazília a India. Brazília prekročila hranicu dvoch miliónov nakazených a India ich hlási viac ako milión. Zle je na tom aj Veľká Británia, ktorá sa pripravuje na druhú vlnu pandémie.

20:45 Hľadáte tip na výlet na Slovensku? Pozrite si našu reláciu Nepoznané Slovensko, a prejdite sa s nami po kráľovskom meste Skalica. Okrem tradičných trdelníkov a dobrého vína ponúka oveľa viac.

20:13 Dve tretiny Maďarov strávia toto leto dovolenku v Maďarsku, iba 16 percent plánuje aj napriek hrozbe koronavírusu cestovať do zahraničia. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu poisťovní OTP Mobil a Groupama Biztosító, ktorého výsledky v piatok zverejnil spravodajský server Blikk.hu.

Pôvodné dovolenkové plány, zostavené ešte pred vypuknutím koronakrízy, zrealizuje podľa prieskumu iba 24 percent opýtaných. Takmer tretina respondentov uviedla, že objednané zahraničné zájazdy zmenila na domáce. Z domácich destinácií medzi Maďarmi figuruje na prvom mieste jazero Balaton, kde chce dovolenkovať polovica účastníkov prieskumu. Na ďalších miestach, kam smerujú dovolenkári, sú mestá Debrecín, Segedín či Nyíregyháza a nasledujú brehy menších jazier a riek.

19:40 Basketbalista tímu NBA Milwaukee Bucks Eric Bledsoe v piatok informoval, že mal pozitívny test na koronavírus. Člen základnej zostavy najlepšieho tímu súťaže v prerušenej sezóne neodcestoval do Orlanda, kde sa hráči Milwaukee nachádzajú už od 9. júla.

Bledsoe vyhlásil, že nemá symptómy a cíti sa dobre. K mužstvu sa plánuje pripojiť ihneď ako splní bezpečnostné protokoly. Krídelník Bucks má v tejto sezóne bilanciu 15 bodov, 5 doskokov i asistencií na stretnutie. NBA bude pokračovať v sezóne 30. júla. Správu zverejnil portál ESPN.

19:20 Neprehliadnite naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

18:55 Organizátori Veľkej ceny Maďarska motoristickej formuly 1 oznámili dva prípady nákazy koronavírusom. Ani jedna z dvojice osôb sa nenachádzala uplynulý víkend v Rakúsku, v dejisku konania druhého tohtoročného podujatia seriálu MS.

V Budapešti vykonali od minulého piatku do štvrtka 4992 testov. Detaily o infikovanej dvojici nezverejnili, no údajne už nastúpila do izolácie. Veľká cena Maďarska je na Hungaroringu na programe v nedeľu, diváci nebudú na štadióne prítomní.

18:30 Takmer 10-tisíc zdravotníckych pracovníkov v 40 afrických krajinách sa nakazilo novým koronavírusom. Tvrdí to Svetová zdravotnícka organizácia. Viac ako polovica nakazených zdravotníkov je v Juhoafrickej republike, kde je zhruba polovica potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v Afrike.

18:00 Organizácia Spojených národov vyzvala v piatok svetové spoločenstvo, aby zvýšilo sumu na financovanie medzinárodnej humanitárnej pomoci, ktorá má pomôcť zvládnuť následky koronavírusovej pandémie, na 10,3 miliardy dolárov.

17:35 Tom Moore sa stal celosvetovo známym, keď vyzbieral pre britskú Národnú zdravotnú službu viac ako 32 miliónov libier (viac ako 36 miliónov eur). Svojou dobročinnou iniciatívou vyvolal sympatie britskej verejnosti a záujem médií po celom svete, ktoré mu dali prezývku kapitán Tom.

17:06 Výstavba v Spojených štátoch pokračovala minulý mesiac v raste, tempo rastu sa navyše výrazne zrýchlilo. Prispel k tomu zvýšený dopyt po bývaní v redšie obývaných oblastiach po tom, ako zamestnávatelia umožnili mnohým zamestnancom pracovať v dôsledku koronakrízy z domu.

16:35 Iránske ministerstvo zdravotníctva v piatok ohlásilo obnovenie bezpečnostných opatrení v hlavnom meste Teherán po prudkom náraste prípadov nákazy. Nariadenia začnú platiť tento víkend. Od soboty bude platiť zákaz organizovať podujatia a zhromaždenia a zatvorené musia zostať kaviarne i čajovne, povedal podľa iránskej tlačovej agentúry ISNA hovorca ministerstva.

16:15 Britská vláda poskytne tri miliardy libier na posilnenie verejného zdravotného systému v príprave na možnú druhú vlnu pandémie koronavírusu. Premiér Boris Johnson zároveň dúfa, že do Vianoc sa život v Spojenom kráľovstve dostane späť do normálu. Na infekciu doteraz v krajine zomrelo vyše 45-tisíc pacientov.

15:38 S nástupom dovoleniek vzrástli obavy z koronavírusu. Kým v čase opatrení na zabránenie šírenia pandémie mali silnejší pocit ohrozenia ľudia s nižším vzdelaním, v súčasnosti ho majú vzdelanejší. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Actly, ktorý robila od 27. marca do 13. júla na vzorke 1 000 respondentov. „Trvalo najväčšie sú obavy z dlhodobého ekonomického prepadu, za nimi nasleduje mix obáv z druhej vlny pandémie, zdravotných rizík a z poklesu životnej úrovne domácnosti,“ uvádza sa v prieskume s tým, že všetky typy rizík vnímajú ľudia intenzívnejšie ako pred niekoľkými týždňami.

15:30 Úrad verejného zdravotníctva vydal opatrenie, ktoré od pondelka zaraďuje Spojené kráľovstvo na zoznam menej rizikových krajín. Tento krok už začiatkom týždňa avizoval premiér Igor Matovič.

15:22 Po štvormesačnej pauze sa opäť spustia lety z Bratislavy do Veľkej Británie. Médiá o tom v piatok informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková. Prvý prílet z Veľkej Británie, z Londýna-Lutonu do Bratislavy, je naplánovaný v pondelok o 15.50 h s následným odletom do Londýna o 16.25 h.

15:02 Hlavné mesto Čiernej Hory Podgorica zaviedlo povinnosť nosiť rúška pre osoby staršie ako sedem rokov v uzavretých priestoroch i vonku. V Podgorici dosiaľ evidovali 619 potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu, v celej Čiernej Hore sa koronavírusom nakazilo celkovo už 1582 ľudí.

14:50 Britský premiér Boris Johnson na tlačovej konferencii uviedol, že život v Británii sa vráti do normálu najskôr až v novembri. Johnson upozornil, že dovtedy budú musieť zostať zatvorené nočné kluby i detské kútiky a svadobné hostiny môžu mať len obmedzený počet hostí. Športové udalosti budú môcť Briti navštevovať až od októbra.

14:23 Trnavská župa a jej zariadenia sociálnych služieb sa pripravujú na druhú vlnu pandémie Covid-19. V zariadeniach platia prísne preventívne opatrenia, aby boli čo najviac chránení tak klienti, ako aj zamestnanci. Nad rámec aktuálne platných usmernení hlavného hygienika SR župa vydala sériu odporúčaní.

14:10 Trnavská automobilka počas pandémie koronavírusu nemusela prepustiť ani jedného zamestnanca. Výrobné linky sa opäť rozbehli a denne produkujú stovky áut. Zákazky však majú len do tejto jesene, po ktorej by chceli získať ďalšiu investíciu.

13:42 Úrad verejného zdravotníctva SR od pondelka 20. júla od 7:00 dopĺňa zoznam menej rizikových krajín o Spojené kráľovstvo. Pre občanov, ktorí navštívili Spojené kráľovstvo, to znamená, že sa po návrate na Slovensko nebudú musieť hlásiť na príslušnom Regionálnom úrade verejného zdravotníctva SR a nebude sa od nich vyžadovať domáca izolácia. Agentúru SITA o tom informoval Marek Eliáš z Komunikačného referátu ÚVZ SR.

13:10 Katalánska regionálna vláda nariadila v piatok zatvorenie kín, divadiel a nočných klubov v Barcelone. Obyvateľov katalánskej metropoly vyzvala, aby nevychádzali z domu, ak to nie je absolútne nevyhnutné, informovala hovorkyňa katalánskej vlády Meritxell Budová. Verejné podujatia nad desať ľudí sú po novom opäť zakázané. Vláda takisto obmedzila maximálny počet ľudí v reštauráciách a baroch.

rambla_0a140371-88cd-3a33.jpg

12:45 Prepad odbytu koncernu Volkswagen spôsobený koronakrízou sa v júni spomalil. Globálny predaj skupiny v júni medziročne klesol o 17,5 % na 804 000 vozidiel.

12:28 Epidemiologické opatrenia platné v okrese Karviná v ČR miestne úrady v piatok rozšíria na územie celého Moravskosliezskeho kraja, informoval na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Oblastná hygienická stanica rozšírenie opatrení oznámi neskôr v piatok na tlačovej konferencii.

12:05 Ministri zdravotníctva EÚ sa vo štvrtok (16. júla) spojili prostredníctvom videokonferencie, aby prediskutovali dopad pandémie Covid-19 a hľadali spoločné riešenia počas nemeckého predsedníctva Rady EÚ. Videokonferencia ministrov zdravotníctva EÚ nahradila Neformálnu radu ministrov zdravotníctva, ktorá sa mala pôvodne uskutočniť v Bonne.

11:40 Na farme v Španielsku utratia takmer 100-tisíc noriek. Množstvo zvierat malo pozitívne testy na koronavírus. Nakazila sa manželka jedného zo zamestnancov farmy a pozitívne testy mali aj jej manžel a ďalších šesť zamestnancov. Norky následne izolovali a monitorovali. Testy ukázali, že 87 % z nich je nakazených a úrady následne nariadili utratenie všetkých 92 700 zvierat.

11:30 Ekonomika eurozóny možno tento rok klesne menej, než očakáva Európska centrálna banka, a jej zotavenie by tiež mohlo byť rýchlejšie, ukázal prieskum ECB medzi profesionálnymi prognostikmi.

11:05 Niektorým americkým štátom dochádza remdesivir, jediný liek schválený na liečbu pacientov nakazených koronavírusom, zatiaľ čo iné štáty ho majú dostatok. Lekári sú nútení rozhodnúť sa, ktorým pacientom liek podať. S nedostatkom remdesiviru sa trápi ťažko zasiahnutá Florida, v ktorej chorobe Covid-19 podľahlo už takmer 4800 pacientov.

10:44 Britská letecká spoločnosť British Airways oznámila, že vyradí všetky stroje Boeing 747 pre prudké oslabenie leteckej prepravy.

10:30 Takmer každý štvrtý nakazený a takmer každá druhá obeť ochorenia Covid-19 v Maďarsku sa infikovala novým druhom koronavírusu v nemocniciach, informoval v piatok spravodajský server Index.hu s odvolaním sa na list šéfky Úradu štátnej zdravotnej služby Cecílie Müllerovej.

10:02 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku stúpol v piatok za posledných 24 hodín o 6406 na celkový počet 759.203, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum. Počet obetí pandémie v Rusku sa zvýšil o 186 na 12 123.

9:55 V Maďarsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 14 nakazených koronavírusom, čím celkový počet potvrdených prípadov infekcie dosiahol 4293. Na ochorenie Covid-19 už šiesty deň nikto nezomrel, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na informačnej stránke vlády koroonavirus.gov.hu.

9:44 Máme sedem hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:38 Najviac nových prípadov nákazy má Nitra, a to štyri. V Bratislave, Malackách aj Senci evidujú dva nové prípady. Po jednom hlásia okresy Liptovský Mikuláš, Prešov, Rimavská Sobota a Ružomberok.

9:30 Na Slovensku pribudlo 14 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1965 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1862 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Máme deväť nových vyliečených pacientov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:18 Guvernér štátu Georgia Brian Kemp podal vo štvrtok žalobu na Atlantu - najväčšie mesto tohto štátu -, za nariadenie, podľa ktorého sú jej obyvatelia povinní na verejnosti nosiť rúška.

9:06 V Indii pribudlo v piatok za posledných 24 hodín 34.956 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím sa ich počet zvýšil na viac ako milión. Celkovo v Indii evidujú 1.003.382 prípadov nákazy. Za uplynulý deň chorobe podľahlo ďalších 687 ľudí, čím sa celkovo ich počet zvýšil na 25 602.

9:00 V Bruseli sa počas piatka a soboty bude rokovať o obnove Európy po koronakríze.

8:30 Izraelská vláda sa rozhodla počas nadchádzajúceho víkendu obnoviť množstvo epidemiologických opatrení zameraných na potlačenie šírenia nákazy koronavírusom. V uzavretých verejných priestoroch budú v tomto čase zakázané zhromaždenia viac ako desiatich ľudí a vonku sa nebude môcť na jednom mieste stretnúť viac ako 20 osôb.

Reštaurácie budú jedlo vydávať len cez osobný odber či prostredníctvom donášok. Od piatkového popoludnia až do nedeľného rána budú tiež zatvorené obchody, predávajúce iný než základný tovar a tiež kaderníctva, nákupné centrá a bazény pre verejnosť. Otvorené môžu ostať lekárne a supermarkety.

8:00 Spojené štáty opäť zaznamenali rekordný denný prírastok v počet prípadov nákazy koronavírusom.

7:30 Brazília už zaznamenala viac ako dva milióny prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 76 000 súvisiacich úmrtí. Vyplýva z najnovších údajov, ktoré zverejnilo brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Podľa týchto dát pribudlo v Brazílii za posledných 24 hodín vyše 45 000 nových prípadov infekcie a približne 1300 úmrtí. Od začiatku pandémie tam celkovo zaevidovali 2 012 151 prípadov nákazy a 76 688 súvisiacich úmrtí.

Od začiatku pandémie tam celkovo zaevidovali 2 012 151 prípadov nákazy a 76 688 súvisiacich úmrtí.

7:00 Po Španielsku sa rozhodlo sprísniť pravidlá nosenia rúšok už aj Francúzsko. Od budúceho týždňa budú v krajine povinné v uzavretých verejných priestoroch. Oznámil to premiér Jean Castex.

6:30 Predseda vlády Igor Matovič uviedol, že na dvojdňový summit EÚ, ktorý sa koná v piatok a sobotu prišiel vyrokovať čo najlepšie pozície pre Slovensko. Vyjadril sa tak po štvrtkových bilaterálnych rokovaniach s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok