Pribudol väčší počet nových prípadov, testovali vyše 2000 ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
15.7.2020 09:31

Za uplynulý deň u nás pribudlo 19 nových prípadov nákazy. Slovensko sa pripravuje na možnú druhú vlnu pandémie, krízový štáb už rokoval o úlohách pre jednotlivé rezorty. Pre dôsledky pandémie museli prepísať aj štátny rozpočet. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami opäť sledovali online.

Pribudol väčší počet nových prípadov, testovali vyše 2000 ľudí
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:20 Úrady na španielskom ostrove Malorka nariadili v stredu uzavretie krčiem a ďalších zariadení v uliciach hlavného mesta Palma de Mallorca, kde sa zhromažďujú turisti. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa ministra pre cestovný ruch na Baleárskych ostrovoch.

Minister Iago Negueruela oznámil, že tieto krčmy v uliciach hlavného mesta budú zatvorené v reakcii na sériu večierkov, ktoré porušovali opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

22:57 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro oznámil, že mal opäť pozitívny test na prítomnosť ochorenia COVID-19, informovala o tom spravodajská stanica CNN Brasil. Bolsonaro mal pozitívny test na COVID-19 aj minulý týždeň. V rozhovore pre CNN brazílsky prezident povedal, že v utorok 14. júla absolvoval ďalší test.

22:51 Do programu celosvetovej aliancie na distribúciu vakcíny proti koronavírusu sa prihlásilo 165 krajín. Cieľom programu COVAX americkej nadácie s názvom Globálna aliancia za očkovanie a imunizáciu je spravodlivé rozdelenie budúcej vakcíny medzi jednotlivé krajiny.

22:36 Dovolenková sezóna by bola v júli už v plnom prúde. Pre pandémiu nového koronavírusu však tohtoročné leto prebieha ako nikdy predtým. Obmedzenia, prísne opatrenia a neistota sa stávajú bežnou súčasťou tohtoročných dovoleniek pre Slovákov. Viac o aktuálnej situácii v turistických destináciách v Európe aj vo svete povedal Martin Klus, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR.

22:12 Viac ako 240 pracovníkov jedného z bitúnkov v Dolnom Rakúsku muselo ísť do karantény po tom, čo tam bolo na nový koronavírus pozitívne testovaných najmenej 34 ľudí. Po tom, čo sa symptómy ochorenia COVID-19 objavili u jedného z pracovníkov bitúnku v meste Eggenburg ležiaceho neďaleko hraníc s Českom, testom sa podrobili všetci jeho kolegovia. Na výsledky čaká ešte 40 ľudí.

21:51 Belgická vláda zastavila uvoľňovanie reštrikcií v snahe zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom. Premiérka Sophie Wilmèsová nevylúčila, že vládny kabinet bude musieť prikročiť ku karanténe pre najviac zasiahnuté oblasti.

20:34 Lotyšská vláda v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu zavedie povinnú registráciu pre návštevníkov zo zahraničia. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. Podľa lotyšského premiéra Krišjanisa Karinša sa budú musieť osoby vstupujúce na územie tejto pobaltskej krajiny prostredníctvom medzinárodnej dopravy pri príchode povinne registrovať od 16. júla. Toto opatrenie bude platiť aj pre pasažierov súkromných jácht a lietadiel.

19:45 Opatrenia z vládneho sociálneho balíčka za pol miliardy eur neriešia priame dopady pandémie nového koronavírusu, čo by malo byť pre nový kabinet prioritou. Tvrdí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vo svojom stanovisku k balíčku, ktorý koalícia predstavila v stredu. Rozpočtová rada zároveň tvrdí, že tomuto kroku by malo predchádzať predstavenie plánu na ozdravenie verejných financií a nielen deklarované ambície vlády šetriť na svojej prevádzke.

19:10 Spojené štáty americké darujú slovenským zdravotníkom viac ako 13.000 chirurgických rúšok, 600 ochranných oblekov a ďalšie pomôcky na boj s pandémiou nového koronavírusu. Vyplýva to z dohody, ktorú s veľvyslankyňou USA Bridget Brinkovou podpísal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

18:58 Britský premiér Boris Johnson v stredu prisľúbil, že dá nezávisle preskúmať, ako vláda postupovala v boji proti pandémii nového koronavírusu. Aktuálne však podľa neho nie je "správna chvíľa" na začatie takéhoto prešetrovania, keďže v krajine teraz denne zaznamenávajú zvýšený počet prípadov nákazy aj úmrtí, informuje britská stanica Sky News.

18:43 Opatrovatelia v Centre sociálnych služieb v Prešove, ktoré zostalo v karanténe po tom, ako tam ordinovali lekár a sestrička s ochorením COVID-19, žiadajú o vystriedanie s kolegami v domácej izolácii. Výsledky testov klientov a zamestnancov sú zatiaľ negatívne. Podľa hygienikov je však potrebné počkať na kontrolné testovanie.

17:48 Spojené štáty zaznamenali najvyšší denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom od vypuknutia epidémie v januári. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 67.417 infikovaných, čím bol prekonaný rekord z 10. júla, keď bolo zaznamenaných 66.627 nakazených. Informoval o tom v stredu britský denník The Guardian s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa.

17:32 Bitúnok spoločnosti Tönnies Holding v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom sa novým koronavírusom nakazilo 1400 zamestnancov, dostal povolenie opäť otvoriť svoju prevádzku.

17:30 Telekomunikační operátori budú hygienikom zasielať telefónne čísla ľudí, ktorí pred návratom na Slovensku vycestujú do epidemiologicky rizikovejšej krajiny. Zároveň bude za nedodržanie karanténnych opatrení hroziť pokuta až do výšky 5 000 eur, oproti súčasnej výške 1 650 eur.

16:58 Spolková krajina Horné Rakúsko začne od štvrtka po prvý raz kontrolovať autobusy s robotníkmi prichádzajúce z krajín západného Balkánu. Vozidlá bude zastavovať polícia a miestne zdravotnícke úrady budú kontrolovať, či majú títo pracovníci zo zahraničia na tvári rúška zakrývajúce ústa a nos, dodržiavajú bezpečnostný fyzický odstup a či majú lekárske potvrdenie o svojom zdravotnom stave, oznámil hornorakúsky hajtman Thomas Stelzer.

16:45 Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou od stredy opäť zaviedla triáž pri vstupe i zákazy pacientov na lôžkových oddeleniach. Opatreniami a sprísnením režimu reflektuje na nárast prípadov koronavírusu v okrese.

16:29 Štyria zdravotníci z prešovskej nemocnice sú pozitívne testovaní na koronavírus. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako doplnil, oddelenie má šesť ošetrovacích jednotiek s celkovým počtom 171 zamestnancov. V domácej karanténe je zatiaľ deväť zamestnancov, ktorí boli s infikovanými v úzkom kontakte.

16:22 Európska komisia predstavila krátkodobé opatrenia v prípade druhej vlny pandémie v Európe. Zameriavajú sa najmä na testovanie a sledovanie infikovaných osôb, na lepší zdravotný dohľad, na rozšírený prístup k zdravotníckym pomôckam či liekom.

16:06 Mestský úrad v Bánovciach nad Bebravou opätovne zabezpečí dezinfekciu spoločných priestorov bytových domov a verejných plôch, ako sú zastávky, lavičky či nádoby na odpad. Opatrenie súvisí s nárastom počtu prípadov ochorenia Covid-19 v regióne. Rozhodol o tom krízový štáb mesta.

16:05 Pozrite si blok správ venovaný pandémii z vysielania TA3 o 16. hodine.

15:56 Nemecká automobilka Volkswagen zmrazila do konca tohto roka vo svojej rovnomennej značke prijímanie nových zamestnancov. Uviedol to šéf značky Ralf Brandstätter. Napriek miernemu zotaveniu v oblasti dopytu je predaj áut stále pod úrovňou spred koronavírusovej krízy, povedal Brandstätter v rozhovore pre firemný časopis.

15:30 Disneyland v Paríži sa v stredu po štvormesačnej prestávke spôsobenej koronavírusom opäť otvoril pre návštevníkov. Vedenie zábavného parku zaviedlo po otvorení niekoľko hygienických opatrení, ako napríklad obmedzenie počtu návštevníkov a zákaz objímať známe filmové postavičky.

14:55 V Indii pribudlo za posledných 24 hodín 29 429 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím sa ich počet zvýšil na takmer jeden milión. Informovala o tom televízia al-Arabíja. Celkovo v Indii evidujú 936 181 prípadov nákazy Covid-19, pričom za posledných 24 hodín ochoreniu podľahlo ďalších 582 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 24 309.

14:33 Podnikateľom, ktorí chcú požiadať o dotácie na nájomné a majú problém s vypĺňaním žiadostí, pomôžu pracovníci Slovak Business Agency v šiestich regionálnych klientskych centrách. Pomoc môžu využiť napríklad podnikatelia, ktorí nedisponujú potrebnou technikou alebo majú problém s vyplnením formulára.

14:27 Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby budú môcť dlhšie čerpať pomoc od štátu, a to do konca septembra tohto roka. Vyplýva to z návrhu ministerstva práce na predĺženie projektu Prvá pomoc, ktorý schválila vláda s pripomienkou, ktorá sa týkala práve časového obdobia, dokedy sa má táto pomoc predĺžiť. Opatrenie má prispieť k udržaniu pracovných miest na Slovensku.

14:10 Epidémia koronavírusu sa zo západu Česka definitívne presunula na východ krajiny. Nové ohniská pribúdajú na severe Moravy, ale aj v Uherskom Hradišti. Naopak Chebsko, Domažlicko a severozápad Čiech sú takmer bez výskytu vírusu, vyplýva z najnovších hlásení hygienických staníc, o ktorých v stredu informoval internetový spravodajský portál Novinky.cz.

13:47 Počet potvrdených prípadov nákazy sa v Poľsku od utorka rána zvýšil o 264 a dosiahol celkové číslo 38.721, uviedlo v stredu poľské ministerstvo zdravotníctva. Zomrelo ďalších šesť pacientov, v Poľsku podľahlo ochoreniu Covid-19 už 1594 ľudí. Ministerstvo taktiež oznámilo, že hospitalizovaných je aktuálne 1575 ľudí, u ktorých existuje podozrenie na infikovanie sa novým druhom koronavírusu

13:33 Európska komisia predstavila krátkodobé opatrenia, ktoré sú k dispozícii na posilnenie pripravenosti Európskej únie na prípadné ďalšie šírenie nákazy Covid-19. Oznámenie eurokomisie sa zameriava na všetky opatrenia potrebné na zlepšenie pripravenosti vrátane testovania a sledovania kontaktov infikovaných osôb, lepšieho zdravotného dohľadu a rozšíreného prístupu k zdravotníckym materiálom, ako sú osobné ochranné prostriedky, lieky a zdravotnícke pomôcky.

13:22 Pandémia koronavírusu mala azda najsilnejší dopad na cestovný ruch. Paradoxne ale práve obavy z nákazy priviedli tisícky Slovákov k rozhodnutiu dovolenkovať doma. O tom, ako táto skutočnosť ovplyvní slovenský turizmus a aká je budúcnosť tohoto odvetvia, sme sa rozprávali s poradcom ministra dopravy Václavom Mikom.

13:10 Katalánska regionálna vláda nariadila v stredu občanom oblasti okolo mesta Lleida, aby aj napriek rozhodnutiu súdu, ktorý v pondelok zablokoval sprísnenie epidemiologických opatrení, zostali doma. Podobné nariadenie vláda vydala aj pre niekoľko štvrtí v meste L'Hospitalet de Llobregat neďaleko Barcelony, v ktorom takisto rastie počet prípadov nákazy koronavírusom.

13:06 Grécko od stredy sprísňuje režim na hraniciach s Bulharskom. Všetci prichádzajúci sú povinní predložiť negatívny test na koronavírus, ktorý je starý najviac 72 hodín a preložený do angličtiny.

13:03 Na Slovensku podniká viac ako 1000 cestovných kancelárií, z nich v 1. štvrťroku tohto roka zrušilo päť svoju činnosť. Pôsobenie ukončila jedna kancelária z Banskobystrického kraja, po dve z Bratislavského a Prešovského kraja. V týchto číslach však nie sú zarátané CK, ktoré boli donútené svoj biznis ukončiť pre pandémiu, informovala v stredu analytička poradenskej spoločnosti Bisnode Petra Štěpánová.

12:50 Nemeckých maloobchodníkov zrejme čaká v tomto roku najprudší prepad od druhej svetovej vojny. Tržby maloobchodníkov s výnimkou predajcov potravín tento rok klesnú približne o 22 %, ak nepríde druhá vlna pandémie, uviedol nemecký maloobchodný zväz HDE. To by bol najhorší pád od druhej svetovej vojny.

12:31 Kabinet schválil štatút pandemickej komisie vlády. Súčasne platný štatút sa tým aktualizoval na základe aplikačnej praxe počas pandémie Covid-19. Štatút upravuje poslanie, úlohy a zásady činnosti pandemickej komisie vlády a jej organizačnú štruktúru. Úlohou komisie bude okrem iného schvaľovať pandemický plán pre prípad pandémie na Slovensku. Materiál na rokovanie predložil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

12:12 Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby dostanú ďalší odklad platenia poistného. Vyplýva to z návrhu nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda. Cieľom je ustanoviť odklad poistného na sociálne poistenie, povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie a príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie za tzv. rizikových pracovníkov za mesiac júl 2020 do 31. decembra tohto roka.

11:48 Na pyrenejskom polostrove je najvážnejšia situácia v súvislosti s koronavírusom v Katalánsku, problémy má však aj Galícia. Situáciu v Španielsku nám opísala spolupracovníčka TA3 Ľubica Zlochová.

11:33 Ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny pripravuje návrh na predĺženie karanténnych opatrení proti novému koronavírusu o najmenej jeden mesiac, informovala agentúra Ukrinform. "Karanténa sa končí 31. júla. Nemôžeme sa vzdať reštriktívnych opatrení v dôsledku súčasnej epidemiologickej situácie. Preto karanténu predĺžime," vysvetlil minister zdravotníctva Maxym Stepanov.

11:06 Rakúsko ruší od štvrtka svoju poslednú cestovnú výstrahu pre susedné Taliansko. Týka sa regiónu Lombardsko na severe krajiny, ktorý nový koronavírus zasiahol najtvrdšie. "Epidemiologický vývoj v tomto talianskom regióne, ktorý pandémia zasiahla prvý a obzvlášť tvrdo, nám umožňuje prijať tento krok," uviedlo rakúske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

10:46 V Bruseli sa vo štvrtok stretnú lídri Európskej únie. Na summite budú diskutovať o pláne na obnovu spoločenstva po koronakríze.

10:25 Počet potvrdených prípadov infekcie v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 6422 na celkovo 746.369, informovalo v stredu tamojšie protivírusové krízové centrum. Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu Covid-19 156 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 11.770.

10:07 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 103 nových prípadov nákazy koronavírusom, počet aktívnych prípadov stúpol na 4545. Urobili takmer 4000 testov.

10:05 Nemocnica v českom meste Uherské Hradiště uzatvorila jednotku intenzívnej starostlivosti, nakazilo sa deväť zamestnancov.

10:03 Pozrite si správy o nových prípadoch nákazy vo vysielaní TA3 o 10. hodine.

10:00 Veľvyslanci 27 členských štátov EÚ odstránili v utorok Srbsko a Čiernu Horu z nezáväzného zoznamu bezpečných krajín, a to na najmenej dva týždne, informoval spravodajský server B92.net. Obe krajiny boli vyradené zo zoznamu Rady EÚ z dôvodu zhoršenej epidemiologickej situácie na ich územiach.

9:55 Čilská polícia cvičí psy, aby čuchaním potu detegovali ľudí nakazených novým druhom koronavírusu. Tento výcvikový program je spoločným úsilím čilskej polície a odborníkov z Čilskej pápežskej katolíckej univerzity v Santiagu a nadväzuje na podobný program z Francúzska. Štyri psy - tri zlaté retrievery a jeden labrador - doposiaľ odhaľovali prítomnosť výbušnín a nelegálnych drog a hľadali nezvestné osoby.

9:43 Máme sedem hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho dvaja sú na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:40 Štyri nové prípady má okres Bánovce nad Bebravou, rovnako štyri má Prešov. Tri nové prípady nákazy má Prievidza, dva prípady eviduje Bratislava. Jeden nový prípad hlásia okresy Banská Bystrica, Dolný Kubín, Košice, Sabinov, Trenčín a Žiar nad Hronom.

9:33 Pribudlo 14 nových vyliečených pacientov.

9:30 Na Slovensku pribudlo 19 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1927 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2205 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:07 Prvá časť testov americkej vakcíny proti novému koronavírusu sa skončila úspešne. Účastníci si v tele vyvinuli protilátky bez vážnych vedľajších účinkov. Experimentálnu vakcínu známu ako mRNA-1273 vyrába farmaceutická firma Moderna v spolupráci s americkou vládou. Pokusnú vakcínu podali pri marcových skúškach 45 účastníkom vo veku od 18 do 55 rokov. Niektorí z nich dostali vyššiu dávky, iným vakcínu podali viackrát.

9:00 Americký prezident Donald Trump v utorok zrušil rozhodnutie, podľa ktorého by zahraniční študenti, ktorých výučba prebieha výlučne on-line, museli opustiť Spojené štáty.

Celkový počet obetí v krajine stúpol na 1427.

8:43 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine presiahol v stredu 55.000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany. Podľa nej sa počet prípadov tejto nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 836 na celkovo 55.607.

Ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 15 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1427. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 28.131 ľudí. Rekord v počte nových prípadov oznámila Ukrajina 26. júna - v priebehu 24 hodín bolo vtedy pozitívne testovaných 1109 osôb.

8:05 Úrady samostatného správneho obvodu Blackburn with Darwen na severozápade Anglicka oznámili zavedenie nových opatrení s cieľom zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Chcú sa tak vyhnúť tzv. lockdownu.

7:41 Katalánska vláda v utorok vyzvala obyvateľov troch štvrtí na kraji Barcelony, aby pre zvýšený výskyt nákazy koronavírusom obmedzili vychádzanie z domu len na najnutnejšie prípady.

7:20 Úrady na španielskom ostrove Malorka plánujú oznámiť nové opatrenia, ktoré majú napraviť povesť Baleárskych ostrovov. Cieľom je tiež zakročiť proti ilegálnym večierkom, kde ľudia porušujú protivírusové opatrenia.

6:50 Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby by mohli dlhšie čerpať pomoc od štátu, a to o dva mesiace alebo až do konca tohto roka. Vyplýva to z návrhu ministerstva práce na predĺženie projektu Prvá pomoc, ktorý má v stredu prerokovať vláda.

6:30 Brazília eviduje ďalších takmer 42 000 nakazených, za uplynulý deň pribudlo aj 1300 mŕtvych s diagnózou Covid-19.

6:10 Štát sa pripravuje na možné zhoršenie situácie s novým koronavírusom na Slovensku a na prípadný príchod druhej vlny pandémie. Po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol minister vnútra Roman Mikulec. V štábe rokovali o úlohách pre jednotlivé rezorty, ktoré úzko súvisia s pandemickým plánom.

6:05 Poslanci definitívne prepísali tohtoročný štátny rozpočet a navýšili jeho schodok na rekordnú výšku. V utorok totiž schválili návrh novely zákona o štátnom rozpočte, ktorý predpokladá tohtoročný deficit na úrovni až takmer 12 miliárd eur. Oproti pôvodnému rozpočtu z dielne predchádzajúceho kabinetu tak schodok navyšuje až o 9,2 miliardy eur.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok