Pribudli nakazení, štát sa pripravuje na možné zhoršenie situácie

TA3 TASR SITA ČTK
14.7.2020 08:34

Odborníci hovoria na Slovensku o lokálnych prípadoch, nie o celoštátnom výskyte ochorenia COVID-19. Ľudí naďalej ubezpečujú, že pandémiu máme pod kontrolou a celoplošné opatrenia nám zatiaľ nehrozia. WHO však zostáva opatrné a varuje mnohé krajiny pred zhoršením situácie. Vo svete sa nakazilo už vyše 13 miliónov ľudí. Situáciu sme s vami sledovali online.

Pribudli nakazení, štát sa pripravuje na možné zhoršenie situácie
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:45 Nemecká kancelárka Angela Merkelová naliehavo žiada členské štáty Európskej únie, aby sa dohodli na kompromise v otázkach dlhodobého rozpočtu a fondu obnovy po pandémii. Má sa tak stať v piatok na spoločnom summite lídrov EÚ. Podľa španielskeho premiéra Pedra Sancheza musí dôjsť k dohode tento mesiac.

20:20 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:15 Hranice medzi Kanadou a Spojenými štátmi zostanú v snahe zamedziť šíreniu nového koronavírusu pravdepodobne uzavreté ešte najmenej ďalší mesiac. Výnimkou však aj naďalej budú nevyhnutné cesty a preprava tovarov. S odvolaním sa na zdroje z prostredia kanadskej vlády o tom v utorok informovali agentúra Reuters a spravodajská televízia CNN.

20:00 Pozrite si aj tlačovú besedu ministra vnútra Romana Mikulca po rokovaní Ústredného krízového štábu.

19:50 Štát sa pripravuje na možné zhoršenie situácie s novým koronavírusom na Slovensku a na prípadný príchod druhej vlny pandémie. Po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol minister vnútra Roman Mikulec. V štábe rokovali o úlohách pre jednotlivé rezorty, ktoré úzko súvisia s pandemickým plánom.

18:27 Ústredný krízový štáb neodporúča mestám a obciam organizovanie dožinkových slávností alebo vianočných trhov. Po jeho zasadnutí o tom informoval prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

17:57 Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič absolvuje test na koronavírus, pretože sa v pondelok stretol s ministerkou, ktorej nariadili domácu izoláciu. Oznámil to v utorok hovorca chorvátskej vlády Marko Milič.

17:49 Parlament schválil zmeny v štátnom rozpočte na tento rok 93 hlasmi. Prítomných v pléne bolo 114 poslancov. Hotovostný schodok štátu sa zvýši o 9,2 miliardy eur. Tiež majú vzrásť celkové výdavky štátu o takmer 7,8 miliardy eur. Rezort financií zmenou reaguje na dôsledky pandémie nového koronavírusu, ako aj výpadok daňových a nedaňových príjmov. Zmeny tiež zdôvodňuje potrebou zabezpečiť zdroje na nepokryté výdavky, s ktorými tohtoročný rozpočet nepočítal.

17:28 V Izraeli pribudlo za ostatných 24 hodín 1681 prípadov infekcie novým koronavírusom. Oznámilo to v utorok tamojšie ministerstvo zdravotníctva s tým, že ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok.

16:57 Priemyselná produkcia v Maďarsku zaznamenala v máji pokles o viac než štvrtinu, napriek tomu bolo tempo poklesu miernejšie, než v apríli, keď priemysel najviac pocítil dôsledky pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom maďarský štatistický úrad.

16:45 Európske podnikateľské organizácie vypracovali zoznam najlepších postupov, ktorý môže pomôcť zmierniť dosah pandémie koronavírusu. Privítala ho aj Európska komisia.

16:40 V Chorvátsku sa výrazne znížil denný nárast ľudí infikovaných koronavírusom. Médiá to ale pripisujú nižšiemu počtu testov. Ešte minulý týždeň patrila táto obľúbená turistická destinácia medzi šesť krajín Európskej únie s najvyšším počtom nakazených. Najviac prípadov ochorenia evidujú v Záhrebe a jeho okolí či v prímorskej oblasti Split.

16:37 Legislatívu, ktorá má umožniť Úradu verejného zdravotníctva SR získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v tzv. červených krajinách, Smer-SD vraj nemôže podporiť, pretože sa tým neoprávnene zasahuje do ľudských práv.

16:35 Rakúsko od štvrtka zakáže lety do 18 krajín. Nariadenie bude platiť minimálne do konca júla. Zverejnený dokument hovorí iba o príletoch. Letecké spoločnosti však z ekonomických dôvodov pravdepodobne nebudú ponúkať iba jednosmerné lety do týchto destinácií.

16:30 Na Úrade vlády v týchto minútach zasadá ústredný krízový štáb. Zaoberá sa aktuálnou situáciou okolo pandémie koronavírusu. Neočakáva sa však, že štáb príde s novými opatreniami.

16:19 Takmer 7 z 10 Európanov (68 %) si želá silnejšiu pozíciu Európskej únie v boji proti koronakríze. Rovnaký postoj má aj 64 % Slovákov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Európsky parlament uskutočnila spoločnosť Kantar od 11. do 29. júna na vzorke 24 798 respondentov vo všetkých 27 členských štátoch EÚ.

16:13 V Chorvátsku sa výrazne znížil denný nárast ľudí infikovaných koronavírusom. Médiá to ale pripisujú nižšiemu počtu testov. Ešte minulý týždeň patrila táto obľúbená turistická destinácia medzi šesť krajín Európskej únie s najvyšším počtom nakazených. Najviac prípadov ochorenia evidujú v Záhrebe a jeho okolí či v prímorskej oblasti Split.

15:57 Americký štát Kalifornia opätovne zaviedol obmedzenia pre podniky a verejné priestory. Dôvodom je prudký nárast počtu nakazených. Guvernér Gavin Newsom preto nariadil okamžité zastavenie všetkých aktivít vo vnútorných priestoroch reštaurácií, barov, v rôznych miestach zábavy, zoologických záhradách a múzeách. V najzasiahnutejších okresoch tohto najľudnatejšieho amerického štátu zatvoria tiež kostoly, posilňovne či kaderníctva.

15:51 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že sa prikláňa k tomu, aby v najbližších týždňoch platila povinnosť nosiť tvárové rúška vo vnútorných verejných priestoroch. Dôvodom je aktuálne narastajúci počet prípadov nákazy vo Francúzsku. "Chcel by som, aby bolo nosenie rúšok povinné vo všetkých uzavretých verejných priestoroch," uviedol Macron. Toto opatrenie by podľa jeho slov mohlo začať platiť od 1. augusta.

paris_0a14036f-b8ed-7e2d.jpg

15:42 Záujem turistov o Tatry je počas tohtoročnej letnej sezóny veľký, avšak výpadok zahraničnej klientely pre koronakrízu je skutočne citeľný. „Keďže percentuálny podiel zahraničných turistov presahuje 30 percent v celoročnej návštevnosti, hotelieri či gastronomické zariadenia ich neprítomnosť, respektíve oveľa nižšiu návštevnosť cítia,“ ozrejmila Uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

15:25 Iránske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v krajine za posledných 24 hodín pribudlo 179 úmrtí pacientov s ochorením Covid-19. V metropole Teherán sa preto od dneška opäť sprísňujú karanténne opatrenia vrátane uzavretia niektorých podnikov. Ide najmä o telocvične, fitcentrá, bazény, zoologickú záhradu a kaviarne.

15:15 Parlament bude v zrýchlenom režime rokovať aj o zasielaní telefónnych čísiel operátormi Úradu verejného zdravotníctva SR.

14:50 Poslanci NR SR budú o zvýšení pokuty za porušenie izolácie rokovať zrýchlene. Skrátené legislatívne konanie odobrili v hlasovaní v utorok. Pokuta za nedodržanie izolácie po návrate na Slovensko z "červenej" krajiny by sa mohla zvýšiť až do výšky 5000 eur. Uložil by ju príslušný orgán verejného zdravotníctva.

14:36 Slováci si po uvoľnení opatrení prijatých v súvislosti s novým koronavírusom priniesli ochorenie zo susedného Česka, a to v 48 prípadoch. Vyplýva to z analýzy, ktorú spracovali pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, epidemiologičky Mária Avdičová a Jana Námešná. Sledovali obdobie od 1. júna do 8. júla 2020.

14:14 Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal na celom svete už najmenej 573 091 obetí na životoch. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v utorok o 13.00 h SELČ.
V 196 krajinách a teritóriách bolo doposiaľ zaznamenaných 13.124.130 prípadov ochorenia Covid-19. Z tohto počtu sa už najmenej 7 063 900 ľudí vyliečilo.

14:01 Detský tábor v Letinách na Plzeňsku museli predčasne ukončiť po tom, ako mal jeden z účastníkov pozitívny test na nový koronavírus. Všetkých zhruba 80 detí a tiež dospelí, sú v karanténe. Všetci už podstúpili testy a odborníci plánujú aj kontrolné kolo.

13:48 Novela tohtoročného štátneho rozpočtu je v parlamente. Navyšuje pôvodný deficit na tento rok až o vyše deväť miliárd eur na takmer 12 miliárd. Podľa rezortu financií, ktorý návrh novely pripravil, tieto čísla zohľadňujú negatívny vplyv pandémie, ale aj pôvodne nepokryté výdavky na verejné financie.

13:37 Rakúsko rozšírilo zoznam krajín, z ktorých lety nesmú pristáť na jeho území. Pribudlo šesť štátov západného Balkánu, Rumunsko, Bulharsko, Moldavsko a Egypt. Rakúsko už predtým zakázalo lety z ôsmich krajín a jedného regiónu Talianska. Iba taliansky región Lombardsko, ktorý pandémia zasiahla pred časom najsilnejšie, od štvrtka vyradia zo zoznamu.

Naopak, rakúske ministerstvo zdravotníctva pridalo na zoznam spomínaných desať nových krajín, v ktorých sa situácia zhoršila a nakazených tam pribudlo. V prípade ôsmich štátov, pre ktoré zákaz letov platí naďalej, sú to Bielorusko, Čína, Veľká Británia, Irán, Portugalsko, Rusko, Švédsko a Ukrajina. Výnimky sa týkajú len prevozu nákladu, repatriovaných Rakúšanov, zdravotníckych pracovníkov či sezónnych robotníkov pre poľnohospodárstvo.

13:15 Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu začala od pondelka dezinfikovať zberné nádoby v hlavnom meste. Informovala o tom Linda Golejová z OLO. Dezinfekciu nádob realizujú bezprostredne po vývoze odpadu. "Posádka vydezinfikuje povrch všetkých nádob na stanovišti pomocou 4,7 percentného roztoku chlórnanu sodného C19," spresnila Golejová.

12:50 Konzílium odborníkov aktualizovalo opatrenia súvisiace so šírením koronavírusu. Ako tieto zmeny ovplyvnia cestovanie, ktoré krajiny patria medzi bezpečné, ale aj o tom, aké povinnosti majú ľudia, ktorí pricestujú na Slovensko zo zahraničia, sme hovorili s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím.

12:37 Je potrebné, aby sa celá Európa po pandémii koronavírusu pozviechala ako celok, povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok v Budapešti po schôdzke s českým ministrom zahraničných vecí Tomášom Petříčkom, šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom, rakúskym ministrom európskych a medzinárodných záležitostí Alexandrom Schallenbergom a šéfom diplomacie Slovinska Anže Logarom.

12:20 Hygieničky analyzovali prípady ochorenia Covid-19, bezpríznakových bolo takmer 70 % pacientov. Do analýzy zahrnuli 363 prípadov ochorení pozitívnych osôb, u ktorých bolo vykonané epidemiologické šetrenie a spracované všetky epidemiologické charakteristiky. Z nich nemalo žiadne príznaky 252 pacientov. Prípady sledovali za obdobie od 1. júna do 9. júla. Vyplýva to z analýzy prípadov ochorení Covid-19 od Márie Avdičovej a Jany Námešnej z regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

12:01 Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Afrike dosiahol už vyše 600.000. Informovala o tom v utorok agentúra AP s tým, že šírenie koronavírusu sa na kontinente naďalej zrýchľuje. Afrika prekročila hranicu 500.000 prípadov nákazy pred menej ako týždňom. Potvrdených prípadov choroby Covid-19, je v 54 afrických krajinách už viac ako 610.000.

11:50 Indické mesto Bangalúr obnovilo v utorok v dôsledku nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom epidemiologické opatrenia vrátane obmedzenia pohybu. India koncom marca zaviedla jeden z najprísnejších balíkov opatrení na svete. Postupne ich však uvoľnila, aby pomohla trpiacej ekonomike.

11:31 V Budapešti sa stretli ministri zahraničných vecí Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska a Slovinska. Hlavnou témou stretnutia je otváranie hraníc pre ľudí z takzvaných tretích krajín.

11:17 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu Covid-19 spôsobovanému novým koronavírusom 175 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie v krajine stúpol na 11.614. V utorok to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra Reuters.

11:07 Britská ekonomika sa v máji mierne zotavila, v porovnaní s obdobím pred nástupom pandémie koronavírusu je však zhruba o štvrtinu menšia. Podľa údajov, ktoré zverejnil britský štatistický úrad, hrubý domáci produkt medzimesačne vzrástol o 1,8 percenta po aprílovom prepade o 20,3 percenta.

11:01 Ministerstvo vnútra nebude pre pandémiu pokutovať neziskovky, ak nepredložia výročnú správu v termíne, ministerstvo o tom informuje na svojom Facebooku.

10:41 Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach od utorka opätovne zakázala návštevy pacientov na tamojších oddeleniach. Informovala o tom na svojej stránke na sociálnej sieti.

10:30 Výzvy na menej integrovaný svet, ktoré sa objavili po vypuknutí pandémie, by mohli viesť k strate príjmov a prosperity. Vyplýva to z najnovšej štúdie mníchovského inštitútu Ifo. "Ústup od globalizácie napríklad tým, že by sa výroba vo väčšom rozsahu presunula naspäť do Nemecka, by nebol riešením terajšej krízy," uviedla Lisandra Flachová, riaditeľka Centra pre medzinárodnú ekonomiku v inštitúte Ifo.

10:21 Francúzsko si pripomína Deň dobytia Bastily. Tradičnú vojenskú prehliadku na bulvári Champs-Élysées tento rok pre pandémiu nahradí menšia slávnosť.

9:54 Ochorenie Covid-19 môže vo vážnych prípadoch spôsobiť abnormality na srdci, ktoré narušujú jeho schopnosť pumpovať krv a môžu viesť až k zlyhaniu orgánu. Poukazuje na to štúdia lekárov z Edinburskej univerzity, ktorí skúmali ultrazvukové snímky srdca viac ako 1 200 pacientov zo 69 krajín sveta s vážnym priebehom ochorenia a u 55 percent z nich zistili problémy so srdcom. Každý siedmy mal pritom známky "vážnych abnormalít".

9:48 Bolívijské prostitútky sa v hlavnom meste La Paz pripravujú na život v čase koronavírusovej pandémie novým vybavením. Na ochranu proti ochoreniu majú v zásobe fľaše bielidla, rukavice a priehľadné pláštenky, ktoré im majú pomáhať robiť si svoju prácu aj naďalej.

9:36 Hospitalizovaných je 13 pacientov, u 7 bolo ochorenie Covid-19 potvrdené. Na JIS sú traja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii jeden.

9:33 Dva nové prípady nákazy pribudli v Bratislave, po jednom hlásia Košice, Prešov, Rimavská Sobota a Prievidza.

9:17 Pozrite si analýzu prípadov ochorení Covid-19 za obdobie od prvého júna do deviateho júla. "Do analýzy bolo zahrnutých 363 prípadov ochorení pozitívnych osôb, u ktorých bolo vykonané epidemiologické šetrenie a spracované všetky epidemiologické charakteristiky," informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

9:05 Pozrite si správy o nových prípadoch nákazy vo vysielaní TA3 o 9. hodine.

8:57 V Kalifornii pre pandémiu opäť uzavrú vnútorné priestory barov a reštaurácií. Dôvodom je výrazné zvýšenie počtu nových prípadov ochorenia COVID-19. V tomto americkom štáte zaznamenali za deň viac ako 8 tisíc nových prípadov a celkovo tam je viac ako 300 tisíc infikovaných.

8:31 V pondelok na Slovensku pribudlo šesť prípadov nákazy novým koronavírusom, otestovali 1163 ľudí. Celkovo krajina doteraz eviduje 1908 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

8:10 Druhá vlna koronavírusovej pandémie by si v období od septembra 2020 do júna 2021 mohla v Británii vyžiadať podľa najhoršieho scenára až 120.000 úmrtí, varovali tamojší vedci.

7:25 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý bol minulý utorok pozitívne testovaný na nový koronavírus, v pondelok vyhlásil, že sa cíti "veľmi dobre", a ak budú výsledky jeho utorňajšieho testu negatívne, začne opäť pracovať.

"Mám sa veľmi dobre," povedal Bolsonaro. "Na zajtra je naplánovaný - neviem, či je to potvrdené - nový test. Ak všetko bude dobré, vrátime sa do práce. V opačnom prípade ešte pár dní počkáme," dodal s tým, že v izolácii zostane až kým sa vírusu nezbaví. Bolsonaro pre spravodajskú stanicu CNN Brasil uviedol, že nepociťoval dýchavičnosť ani stratu chuti, čo sú niektoré z príznakov ochorenia COVID-19.

7:04 Nosenie rúšok bude v Británii povinné v obchodoch a supermarketoch od piatka 24. júla. Oznámil to britský premiér Boris Johnson, píše spravodajská stanica Sky News. "Premiér sa jasne vyjadril, že ľudia by mali rúška nosiť v obchodoch a bude to povinné od 24. júla," uvádza sa vo vyhlásení Downing Street. "Existuje čoraz viac dôkazov, že nosenie rúšok v uzavretom priestore pomáha pred koronavírusom chrániť jednotlivcov a ľudí okolo nich," uviedol úrad britského premiéra.

6:36 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom presiahol 13 miliónov, pričom len za posledných päť dní pribudol milión infikovaných. Za šesť a pol mesiaca zomrelo v dôsledku pandémie COVID-19 viac ako pol milióna ľudí. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v tejto súvislosti uviedol, že v dohľadnej budúcnosti nemôžeme očakávať návrat k "starému normálu", a to najmä v tom prípade, že sa budú zanedbávať preventívne opatrenia.

6:28 Slovensko nemusí nateraz pristupovať k celoplošným opatreniam pre zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Po zasadnutí konzília odborníkov na úrade vlády to uviedol premiér Igor Matovič. Viac ako polovica nových prípadov od začiatku júna do začiatku júla bola podľa predsedu vlády dovezená do SR zo zahraničia. Hlavný hygienik Ján Mikas zároveň oznámil, že zoznam menej rizikových krajín sa rozšíri.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok