Koalícia molestuje Tomanovú, kritizuje Fico. Blahu chce vo vedení

TA3 SITA
14.7.2020 15:43

Neexistujú žiadne dôvody na to, aby bola Viera Tomanová odvolaná z funkcie komisárky pre deti. Na tlačovej konferencii to povedal predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Zároveň uviedol, že by bol rád, ak by bol poslanec parlamentu Ľuboš Blaha súčasťou vedenia strany.

Koalícia molestuje Tomanovú, kritizuje Fico. Blahu chce vo vedení
SITA/Branislav Bibel

Fico: Je to hanebné, hnusné a odporné

„Je mi ľúto, že pani Tomanovú molestujú poslanci vládnej koalície, ktorí ani nevedia, o čom jej práca je. Zdôrazňujem, že pani komisárka robí všetko, čo má, a to v litere zákona a dáva do toho aj lásku a srdce, lebo viem, ako rada má deti," priblížil Fico. Považuje za výsmech, aké dôvody uviedlo ministerstvo práce na odvolanie komisárky z funkcie. „Navyše to prijímajú v skrátenom legislatívnom konaní. Je to hanebné, hnusné a odporné voči človeku, ktorý celý svoj život dáva práci s deťmi. V Smere omietame takéto hanebné správanie a lynč na jej osobu," ozrejmil bývalý premiér. Poslanec NR SR Dušan Jarjabek doplnil, že Tomanová neporušila žiaden zákon a svoju prácu si vykonáva zodpovedne a čestne.

Poslanci parlamentu v utorok odsúhlasili, že prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona upravujúcu možnosti, za akých je možné odvolať komisára pre deti z funkcie.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny navrhuje vo vládnej novele zákona doplnenie dôvodov, pre ktoré je možné na návrh príslušného výboru NR SR odvolať komisára pre deti z funkcie. Aktuálna právna úprava totiž podľa rezortu nemá dostatočný mechanizmus. Ako dôvod na odvolanie komisára predkladateľ navrhuje porušenie zákona o komisároch alebo súvisiacich právnych predpisov, respektíve nespôsobilosť vykonávať funkciu nezávisle.

„V záujme dodržania Parížskych princípov, teda zabezpečenia miery nezávislosti potrebnej na výkon funkcie, sa tiež navrhuje, aby počet hlasov potrebný na odvolanie komisára z funkcie bol vyšší ako počet hlasov potrebných na jeho voľbu," odôvodnilo ministerstvo práce.

Dúfa, že Blahu na sneme podporia

Fico na tlačovej konferencii tiež uviedol, že by bol rád, ak by bol poslanec Ľuboš Blaha súčasťou vedenia strany. V tejto súvislosti dúfa, že ho členovia Smeru-SD na sneme strany, ktorý sa uskutoční v sobotu 18. júla, podporia do funkcie podpredsedu Smeru-SD. „Ľuboš Blaha požíva veľkú úctu a rešpekt po celom Slovensku. Miestami za niektoré jeho názory aj isté pnutie medzi členmi strany. Bolo by však pre mňa veľkým potešením, ak by bol súčasťou vedenia Smeru-SD," uviedol Fico.

Blaha nepovedal, či by prijal návrh kandidovať na sneme Smeru-SD za podpredsedu tohto politického subjektu. Označil to za vnútrostranícku záležitosť. Uvoľnené miesta troch podpredsedov strany zostali po odchode Petra Pellegriniho, Richarda Rašiho a Petra Žigu. Predseda Smeru-SD Robert Fico avizoval, že na miesta podpredsedov okrem doterajšieho podpredsedu Juraja Blanára prídu nové tváre. Za šéfa strany bude opätovne kandidovať Fico.

Snem Smeru sa uskutoční v sobotu 18. júla v bratislavskej centrále strany. Delegáti strany by mali voliť šéfa strany, podpredsedov a generálneho manažéra. Fico v pondelok 13. júla povedal, že uchádzanie sa o funkciu predsedu Smeru-SD je jeho „poslednou misiou“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok