Fico chce zostať predsedom. Povedal, kto má nahradiť Pellegriniho

TA3 TASR SITA
23.6.2020 15:36

Smer Roberta Fica sa stretol na rokovaní - hlavnou témou bol nedávny odchod Petra Pellegriniho a kľúčových členov strany. Fico avizoval, že chce opäť kandidovať za predsedu Smeru. Strana navrhne za podpredsedu parlamentu Juraja Blanára.

Majú sa vzdať funkcií

Robert Fico vyzval Pellegriniho, aby sa vzdal funkcie podpredsedu NR SR. Smer-SD mieni na post navrhnúť Juraja Blanára. Pellegriniho a jeho kolegov, ktorí oznámili odchod zo strany, vyzval, aby si vyrovnali členstvo v Smere-SD. Fico uviedol, že sa na tom zhodli na stretnutí predsedníctva i poslaneckého klubu strany. Rovnako vyzvali predsedov parlamentných výborov, aby sa vzdali funkcií.

V budúcom týždni sa podľa Fica stretne predsedníctvo strany. Majú na ňom odvolať všetkých členov okresných organizácií, ktorí nemajú záujem spolupracovať so Smerom-SD. Následne chcú vymenovať nových okresných i krajských predsedov tam, kde chýbajú. Po doplnení straníckych štruktúr zvolá Smer-SD podľa Fica mimoriadny snem, kde sa budú riešiť otázky generálneho manažéra a nových podpredsedov strany. Fico chce podľa svojich slov úplne nových, mladých podpredsedov, no mali by medzi nich patriť aj osvedčené tváre.

Kaliňák i Glváč

Pellegrini dostal podľa Fica funkciu podpredsedu parlamentu vďaka Smeru-SD. Čo najrýchlejšie by mali odídenci opustiť aj funkcie šéfov parlamentných výborov. Na post predsedu výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby navrhne Smer-SD Mariána Saloňa, nahradiť má Erika Tomáša. Na poste predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií by mal Richarda Rašiho nahradiť Boris Susko. A za šéfa výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu navrhnú namiesto Petra Žigu poslanca Martina Nemkyho.

Fico bude podľa svojich slov veľmi rád, ak budú so Smerom-SD spolupracovať aj súčasný podpredseda Robert Kaliňák či člen predsedníctva Martin Glváč.

Pripravení vysporiadať sa s funkciami

Pellegrini reagoval na výzvu s tým, že ukončenie členstva v strane si každý rieši vo svojej okresnej organizácií individuálne. "Príslušní poslanci avizovali, že sú pripravení vysporiadať sa so svojimi funkciami na základe reálnych pomerov na septembrovej schôdzi parlamentu," uviedla jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

"Máme veľkú členskú základňu, stále máme kvalitných ľudí a treba s nimi pracovať," poznamenal Ladislav Kamenický. V súvislosti s Glváčom a Kaliňákom zdôraznil, že nikoho nebudú vyháňať. "Tak ako povedal už predseda, je potrebné urobiť nejakú zmenu a vytiahnuť nové tváre, ktoré treba predstaviť," dodal.

Súčasný podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák na mimoriadnom sneme strany s veľkou pravdepodobnosťou nebude uchádzať o opätovné zvolenie do tejto funkcie. „To je najväčšia pravdepodobnosť,“ reagoval. Kaliňák do parlamentu vo februárových voľbách nekandidoval. Venuje sa okrem iného právnemu zastupovaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok