Moderná štvrť Zuckermandel má podľa investora dýchať históriou

TASR
28.8.2012 14:21

Do projektu Zuckermandel, modernej stavby v bratislavskom Podhradí, chce J&T Real Estate vniesť históriu. Investor, ktorý stojí za susedným River Parkom, sľubuje náučný chodník so sochami Franza Xavera Messerschmidta, ktorý má pripomínať vizuál obce Zuckermandel.

Moderná štvrť Zuckermandel má podľa investora dýchať históriou
wikipedia.org

Podľa aktivistov nebude v novej štvrti okrem názvov ulíc históriou dýchať nič iné. Zuckermandel by mal slúžiť najmä na bývanie. V priestore od tunela na Nábreží armádneho generála Ludvika Svobodu po historickú štruktúru, plánujú postaviť približne 230 bytov pre asi 800 ľudí. Z priestoru terajšieho parkoviska chcú mestský bulvár, pribudnúť by mali úrady, kaviarne, škôlka, trhovisko či potraviny.

Od Eurovey po Karlovu Ves nie sú v lokalite žiadne. Investor zámer v pondelok (27.8.) opäť prezentoval Bratislavčanom v Primaciálnom paláci. Po marcovej diskusii doň mal zapracovať podnety ľudí a riešiť prehustenú dopravu či objemy budov. Po piatich mesiacoch tvrdí, že niektoré objekty zmenšil či upravil ich výšku.

"Limity z územného plánu zóny sa nám podarilo znížiť," povedal Bratislavčanom architekt Peter Bouda. Stavba má klesať smerom k Rybnému cechu a hradný kopec ľudia podľa architektov uvidia cez priečne uličky. Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene však v marci tvrdili, že typ zástavby sa do územia nehodí, na svojom stále trvajú. "Ešte aj tie nešťastné socialistické paneláky sú síce vysoké, ale málokto chodí s vyvrátenou hlavou dohora, no oproti týmto minimálne osempodlažným masívnym stavbám pôsobia ako štíhle budovy," myslí si Ľubica Trubíniová z iniciatívy.

Verejnosť sa v lokalite obáva aj problémovej dopravy. Okrem existujúceho River Parku totiž pribudne Zuckermandel, ale aj Vydrica, spolu takmer 2000 parkovacích miest. Doprava je pritom zhustená už dnes a v špičkách sa tvoria zápchy. Mesto preto žiadalo od investora spracovanie dopravno-kapacitného posúdenia. To hovorí, že cesty Zuckermandel znesú.

"My sa správame, akoby sme plánovali na zelenej lúke. Ale tam niekedy bolo mesto," pripomenula hlavná architektka mesta Ingrid Konrad. Investor chce novú svetelnú križovatku a na Mostovej ulici viac pruhov pre autá. V garážach novostavby by mala parkovať aj verejnosť, so státím áut v teréne sa neráta.
Vo vlastnej krytej garáži by mali odstaviť bicykel aj cyklisti z nábrežia, k dispozícii by mali mať aj šatne a sprchy.

"Dnes je na nábreží problém prejsť bicyklom, koľko ľudí tam bude potom?" spýtal sa jeden z Bratislavčanov. Architekt Ivan Masár si myslí, že časť života sa potom presunie do vnútorných uličiek Vydrice a Zuckermandelu, cyklotrasu chcú ťahať aj na Žižkovu ulicu.

V lokalite je podľa investora tiež navrhnutých o 200 percent viac zelene v porovnaní s územným plánom. V projekte je zelená lávka nad Dunajom, ploché strechy pokrýva porast. "Z pohľadu peších sú irelevantné a akokoľvek budú úžasne riešené, sú zaujímavé len z helikoptéry," myslí si Trubíniová. "Aj keď ich nevnímame, dotvárajú nám klímu v prostredí," reagovala Konrad.

Projekt je v štádiu dokumentácie pre územné rozhodnutie. "Dali sme stanovisko, že je v súlade s územným plánom," potvrdil primátor Milan Ftáčnik. K Zuckermandelu mesto sľubuje zase ďalšiu diskusiu. Dovtedy možno projekt pripomienkovať na webe mesta. Hovorca primátora Ľubomír Andrassy v pondelok povedal, že dosiaľ neprišiel ani jeden podnet. J&T Real Estate kúpila pozemky ešte pred desiatimi rokmi, avšak projekt zastavila pre krízu. Susedná Vydrica, projekt firmy Zilion, už má vydané územné rozhodnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok