Kollár ide proti Budajovi, chce zastaviť zonáciu Muránskej planiny

TA3 TASR
17.6.2020 13:44

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) navrhne zastaviť aktuálny proces zonácie Národného parku Muránska planina. Povedal to na tlačovej konferencii po rokovaní o budúcnosti národného parku v Tisovci. O zámere už informoval premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), podrobnejšie mu ho vysvetlí po návrate do Bratislavy.

"Tento proces musíme okamžite zastaviť a sadnúť si za rokovací stôl s tými ľuďmi," povedal Kollár, podľa ktorého však k zonácii dôjsť musí. Len si treba stanoviť postup korektný k ľuďom, ktorí tam žijú a pracujú. Varuje pred stratou pracovných miest aj peňazí pre samosprávy. Kollár kritizuje, že by polovica územia mala byť bezzásahová s možnosťou ďalšieho rozšírenia. Poukázal aj na petíciu, ktorú podpísalo 7000 ľudí. Zdôrazňuje potrebu rokovať so samosprávami. "Budem bojovať za to, aby sme to urobili citlivo," tvrdí Kollár.

Envirorezort v utorok informoval o tom, že po zonácii Národného parku Muránska planina by až 50 percent národného parku malo tvoriť bezzásahové územie. Z toho 93 percent na štátnych pozemkoch v správe Lesov SR, sedem percent patrí neštátnym vlastníkom, s ktorými chce envirorezort pokračovať v rokovaniach.

Šéf rezortu Ján Budaj (OĽaNO) avizoval, že chce rokovať aj s predstaviteľmi jednotlivých samospráv v lokalite. "Sú nositeľmi veľkej šance, ktorá prináša zmenu prístupu k národnému parku, ktorý nebude vnímaný len ako uzatvorené územie," poznamenal. Na margo petície, ktorá vznikla, Budaj skonštatoval, že stále sú ľudia, ktorí vidia "budúcnosť kraja vo vyrúbaní krásneho kúta Slovenska".

Kollárovu aktivitu nechcel šéf envirorezortu komentovať. "Som presvedčený, že ten región si zaslúži podporu vlády a že jeho záchranu a ochranu jeho prírodných hodnôt dokážeme zladiť so socioekonomickým rozvojom," skonštatoval po rokovaní vlády. Z fondov MŽP môžu podľa jeho slov pomôcť v regióne napríklad pri projektoch týkajúcich sa odpadového hospodárenia alebo energetického zatepľovania či iných projektoch, ktoré pozdvihnú daný región.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok